Υπό ανακοίνωση το έκτο ευρωπαϊκό πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας με απαγορεύσεις στο πετρέλαιο

«Αγκάθι» το πιθανό ντόμινο εξαιρέσεων

Must Read

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να σκιαγραφήσει τις πετρελαϊκές κυρώσεις κατά της Μόσχας με εκπροσώπους από τις 27 χώρες της να συναντιούνται σήμερα για να επαναλάβουν το σχέδιο πριν από την τελική έγκριση.

Αξιωματούχοι της ΕΕ παρέδωσαν ένα προσχέδιο του σχεδίου στα κράτη μέλη σχετικά με το νέο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία χθες, αλλά οι διαφορές μεταξύ του πώς θα λειτουργούσε ένα εμπάργκο πετρελαίου συνεχίζονται.

Η πρόταση της Κομισιόν θα επιβάλει σταδιακή απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία για διάστημα έξι έως οκτώ μηνών, αλλά στις Ουγγαρία και Σλοβακία θα επιτραπεί για μερικούς μήνες περισσότερο, είπαν αξιωματούχοι της ΕΕ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Όμως η Σλοβακία, η οποία, όπως και η Ουγγαρία, εξαρτάται σχεδόν 100% για καύσιμα από το ρωσικό αργό που προέρχεται από τον αγωγό Druzbha, έχει πει ότι θα χρειαστεί αρκετά χρόνια.

Το διυλιστήριο της Σλοβακίας έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί με ρωσικό πετρέλαιο και θα πρέπει να επισκευαστεί ή να αντικατασταθεί σε βάθος για να αντιμετωπίσει τις εισαγωγές από αλλού – μια δαπανηρή και χρονοβόρα διαδικασία.

Άλλοι αξιωματούχοι, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν ότι η Βουλγαρία και η Τσεχική Δημοκρατία θα μπορούσαν επίσης να ζητήσουν εξαίρεση από κυρώσεις.

Ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης προειδοποίησε ότι η χορήγηση εξαιρέσεων σε ένα ή δύο άκρως εξαρτημένα κράτη θα μπορούσε να προκαλέσει ένα ντόμινο αιτημάτων εξαίρεσης που θα υπονόμευαν το εμπάργκο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν σχεδιάζει να αποκαλύψει το προσχέδιο δημόσια πριν η πρόεδρός της, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλήσει σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Για να τεθούν σε ισχύ οι κυρώσεις απαιτείται ομόφωνη έγκριση των 27. Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι αναμένεται να αρχίσουν διαβουλεύσεις σήμερα. Εάν δεν υπάρξουν ενστάσεις από καμία πρωτεύουσα, τα μέτρα θα εφαρμοστούν εντός ημερών.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This