Ο κύβος ερρίφθη: Η Φινλανδία ανακοίνωσε ότι θα υποβάλλει αίτηση ένταξης στο NATO

Το κοινοβούλιο της χώρας θα δώσει την έγκρισή του μέχρι τη Δευτέρα – Αναμένεται η ρωσική αντίδραση

Must Read

Η κυβέρνηση της Φινλανδίας ανακοίνωσε σήμερα την υποστήριξή της σε μια αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, θέτοντας σε κίνηση μια διαδικασία που θα κορυφωθεί στην ένατη διεύρυνση της συμμαχίας από την ίδρυσή της το 1949.

Η φινλανδική Κυβέρνηση θα συζητήσει το θέμα το Σαββατοκύριακο και το κοινοβούλιο αναμένεται να δώσει την τελική του έγκριση στην αίτηση, μέχρι τη Δευτέρα.

Η Φινλανδία με το που θα γίνει δεκτή στο NATO, θα υπερδιπλασιάσει το μήκος των συνόρων της Συμμαχίας με τη Ρωσία. Η Σουηδία αναμένεται επίσης να προβεί σε ανακοίνωση για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, την Κυριακή.

Ο μετασχηματισμός του τοπίου ασφαλείας της Ευρώπης είναι ένας εφιάλτης για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά δεν αποκλείεται να μετατραπεί σε γενικότερο εφιάλτη, αν ο Ρώσος Πρόεδρος αποφασίσει να αντιδράσει σε αυτά τα νέα δεδομένα.

Η Φινλανδία μοιράζεται σύνορα 830 μιλίων με τη Ρωσία. Εάν προσχωρήσει στη στρατιωτική συμμαχία, τα χερσαία σύνορα που μοιράζεται η Ρωσία με εδάφη του ΝΑΤΟ θα διπλασιαστούν περίπου (η Ρωσία έχει χερσαία σύνορα με 14 χώρες και πέντε από αυτές είναι μέλη του ΝΑΤΟ: Λετονία, Εσθονία, Λιθουανία, Πολωνία και Νορβηγία).

Ο Πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νινίστο και η Πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν σε κοινή τους δήλωση ανέφεραν: «Η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ενίσχυε την ασφάλεια της Φινλανδίας. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Φινλανδία θα ενίσχυε ολόκληρη την αμυντική συμμαχία. Η Φινλανδία πρέπει να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς καθυστέρηση. Ελπίζουμε ότι τα εθνικά βήματα που απαιτούνται ακόμη για τη λήψη αυτής της απόφασης θα ληφθούν γρήγορα εντός των επόμενων ημερών».

Η «γκρίζα ζώνη» μεταξύ της υποβολής αίτησης για ένταξη στο ΝΑΤΟ και της επίσημης αποδοχής της Φινλανδίας και της Σουηδίας, αναμένεται να προκαλέσει αυξημένη ρωσική αντίδραση και αναμένεται το είδος αυτής της αντίδρασης.

Το χρονοδιάγραμμα για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα υπογράψει καθένα από τα 30 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά η Συμμαχία θα είναι σε καλό δρόμο προς τη διεύρυνση μέχρι την κρίσιμη σύνοδο κορυφής στη Μαδρίτη στις 29-30 Ιουνίου.

*φωτογραφία αρχείου

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This