ΟΗΕ: Υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία για εγκλήματα πολέμου από τους Ουκρανούς

Must Read

Η Matilda Bogner, επικεφαλής της Αποστολής Παρακολούθησης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών στην Ουκρανία, είπε ότι υπάρχουν «αξιόπιστες» πληροφορίες σχετικά με τον βασανισμό Ρώσων αιχμαλώτων από τα ουκρανικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια του πολέμου. Οι καταγγελίες της αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα, διότι ίδια είναι Αυστραλή, από χώρα δηλαδή που έχει καταδικάσει ανεπιφύλακτα την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Λάβαμε αξιόπιστες πληροφορίες για βασανιστήρια, κακομεταχείριση και κράτηση υπό απάνθρωπες συνθήκες από τις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις αιχμαλώτων πολέμου που ανήκουν στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και σε συνδεδεμένες ένοπλες ομάδες», δήλωσε η Μπόγκνερ την περασμένη Τρίτη.

Η «απάνθρωπη μεταχείριση» σημειώνεται μεταξύ των αιχμαλώτων Ουκρανών και Ρώσων στρατιωτών, καθώς «εξαναγκάζονται να κάνουν δηλώσεις συγγνώμης και ομολογίες και άλλες μορφές ταπείνωσης».

«Αυτό παραβιάζει θεμελιώδεις κανόνες του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Η Ουκρανία και η Ρωσία πρέπει να διερευνήσουν άμεσα και αποτελεσματικά όλους τους ισχυρισμούς για βασανιστήρια και κακομεταχείριση αιχμαλώτων πολέμου», πρόσθεσε η Μπόγκνερ. «Πρέπει επίσης να ελέγχουν αποτελεσματικά και να δίνουν οδηγίες στις δυνάμεις τους να σταματήσουν τυχόν περαιτέρω παραβιάσεις».

Η Ουκρανία και η Ρωσία έχουν πραγματοποιήσει πολλές ανταλλαγές αιχμαλώτων καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου.

Τα σχόλια έγιναν σε συνέντευξη Τύπου που επικεντρώθηκε στη «δυστυχία των αμάχων στην Ουκρανία».

Ο διεθνής Τύπος κατηγορεί μονόπλευρα τη Ρωσία για πολλαπλά εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της στόχευσης αμάχων, του βιασμού γυναικών και του εξαναγκασμού αμάχων να εγκαταλείψουν την Ουκρανία και να πάνε στη Ρωσία.

Η Μπόγκνερ λέει ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν βρει τουλάχιστον 204 περιπτώσεις στις οποίες Ουκρανοί, στη συντριπτική τους πλειοψηφία άνδρες, μεταφέρθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις στη Λευκορωσία πριν φτάσουν στη Ρωσία για προφυλάκιση.

«Ο καλύτερος τρόπος για να τερματιστούν οι παραβιάσεις που έχουμε τεκμηριώσει θα είναι ο τερματισμός των εχθροπραξιών. Ωστόσο, όσο συνεχίζονται και για όσο διάστημα διαρκούν, τα μέρη πρέπει κατά τη διεξαγωγή των επιχειρήσεων να φροντίζουν διαρκώς να περισώσουν τον άμαχο πληθυσμό, τους αμάχους και τα πολιτικά αντικείμενα και να δεσμεύονται να προστατεύουν κάθε άμαχη γυναίκα, άνδρα και παιδί και αυτά τα όπλα μάχης που πέφτουν υπό τον έλεγχό τους», είπε η Μπόγκνερ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This