«Δώρο» 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον Ζελένσκι για να «τινάξει στον αέρα» την ΕΕ!

Ο Ουκρανός Πρόεδρος επιβραβεύεται για τις υπηρεσίες του – Οι πολίτες της Ευρώπης θα πληρώσουν τον λογαριασμό

Must Read

Οσμή πολιτικής συναλλαγής μεταξύ ΗΠΑ και Ουκρανίας, φαίνεται πως αναδίδει η απόφαση της Κυβέρνησης του Κιέβου να αποκόψει αιφνιδιαστικά την Ευρώπη από το ρωσικό φυσικό αέριο. Ένα 24ωρο μετά την απόφαση Ζελένσκι να κλείσει την κάνουλα, επικαλούμενος την προώθηση των εισβολέων, ήλθε η επιβράβευση από την Ουάσιγκτον.

  • Γράφει: Νίκος Παπαδημητρίου

Επιβράβευση με ένα τεράστιο, όσο και πρωτοφανές, «πακέτο» βοηθείας ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία ενέκρινε η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων, με διακομματική, πλειονοψηφία. Ωστόσο, δεν είναι μόνο το ύψος της βοηθείας που εντυπωσιάζει, αλλά και το γεγονός ότι αντίστοιχη βοήθεια είχε ενεργοποιηθεί μόνο μία φορά κατά το παρελθόν: πρόκειται για ειδικό πρόγραμμα «δανεισμού – μισθώσεως» εποχής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το οποίο είχε συμβάλει αποφασιστικά στην ήττα της ναζιστικής Γερμανίας. Ταυτοχρόνως, η Ευρώπη στερήθηκε από χθες κρίσιμες ποσότητες φυσικού αερίου, ως αποτέλεσμα της απόφασης του Κιέβου να κλείσει την «κάνουλα» επικαλούμενο την ρωσική προέλαση. Ήδη, οι ποσότητες φυσικού αερίου προς την Γερμανία ήταν κατά 25% μειωμένες.

Δυτικοί αναλυτές εστίαζαν, πέραν από το ουσιαστικό σκέλος της αμερικανικής απόφασης και το συμβολικό, καθώς, όπως επεσήμαναν, πρόκειται εμμέσως για την αμερικανική απάντηση στην ρωσική Ημέρα Νίκης. Το νομοσχέδιο περί δανεισμού και μισθώσεων (lend – lease) είχε εγκριθεί κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Με τον ίδιο τρόπο σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής επιδιώκουν να γίνουν αυτό που ο Φράνκλιν Ντ. Ρούσβελτ είχε αποκαλέσει, «οπλοστάσιο της δημοκρατίας». Ένα οπλοστάσιο που, τότε, βοήθησε αποτελεσματικά την Βρετανία και τους άλλους συμμάχους να πολεμήσουν την Ναζιστική Γερμανία. Και σήμερα, χρησιμοποιείται για την ενίσχυση της Ουκρανίας να αντιμετωπίσει τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αμερικανική βοήθεια ανέρχεται στο ύψος των 40 δισεκατομμυρίων δολλαρίων, σε στρατιωτικές, οικονομικές ανθρωπιστικές παροχές, είναι αρκετά μεγαλύτερη ακόμη και από το «πακέτο» των 33 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε ζητήσει ο  Πρόεδρος Μπάιντεν. Από το συνολικό «πακέτο», έξι δισεκ. θα διατεθούν για να αποκτήσει η Ουκρανία τεθωρακισμένα οχήματα, για να ενισχύσει την αντιαεροπορική της άμυνα και να αγοράσει διάφορα όπλα και πυρομαχικά. Και τούτο την ώρα που μαίνονται μάχες στο ανατολικό και στο νότιο τμήμα της. Σχεδόν 9 δισεκ. προορίζονται για την εξασφάλιση «της συνέχειας των ουκρανικών δημοκρατικών θεσμών», χωρίς να δίδονται άλλες διευκρινίσεις, ενώ μέρος του ποσού προορίζεται για την χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Αυτή η βοήθεια ήταν κρίσιμη για την επιτυχία της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης», ήταν η χαρακτηριστική δήλωσις του Τζο Μπάιντεν, ενώ η Πρόεδρος του Κογκρέσου, Νάνσι Πελόζι υπογράμμιζε πως με το «πρόγραμμα βοηθείας», «η Αμερική στέλνει στον κόσμο ολόκληρο το μήνυμα πως είναι απαρασάλευτη η αποφασιστικότητά μας να υποστηρίξουμε τον θαρραλέο λαό της Ουκρανίας έως την νίκη» (σ.σ. επί της Ρωσίας).

Άμεση ήταν η αντίδραση του Ουκρανού Προέδρου Ζελένσκι, ο οποίος, μέσω ανάρτησής του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ευχαρίστησε την κυρία Πελόζι και «όλους τους φίλους του», όπως ανέφερε, στην Βουλή των Αντιπροσώπων «για την ταχεία έγκριση του νόμου για την πρόσθετη οικονομική στήριξη του κράτους μας». Μια ενέργεια, συμπλήρωσε, η οποία ξεκίνησε από τον Αμερικανό Πρόεδρο. Κλείνοντας ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι εξέφρασε την «ανυπομονησία» του για το επόμενο βήμα που είναι η έγκριση της βοηθείας από την Γερουσία, ως ενδιάμεσο στάδιο προ της τελικής υπογραφής από τον Προέδρου των Η.Π.Α.

Η υπερψήφιση της αμερικανικής βοηθείας έρχεται την επομένη της διαπίστωσης της επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, Άβριλ Χέινς, που υποστήριξε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ετοιμάζεται για παρατεταμένο πόλεμο στην Ουκρανία, ακριβώς γιατί υπολογίζει ότι η προσφερόμενη, από την Δύση, βοήθεια προς το Κίεβο, θα αρχίσει να ελαττώνεται συν τω χρόνω.

Αναφορικά προς τις εξελίξεις ως προς την ροή του ρωσικού αερίου, αυτό εμφανίστηκε μειωμένο από χθες καθώς οι συγκρούσεις στα ανατολικά της Ουκρανίας με τον ρωσικό στρατό εμποδίζουν, σύμφωνα με το Κίεβο, την ομαλή λειτουργία των υποδομών μεταφοράς.

Ειδικότερα, η διαχειρίστρια εταιρεία του συστήματος μεταφοράς αερίου της Ουκρανίας GTSOU δήλωσε ότι η παρουσία ρωσικών δυνάμεων πλησίον των εγκαταστάσεων της Σοχρανίφκα και του Νοβοπσκόφ στην περιοχή του Λουγκάνσκ δεν επιτρέπουν την διασφάλιση της ομαλής ροής αερίου και ζήτησε τη μεταφορά αυτών των όγκων από άλλο σημείο διασύνδεσης, στη Σούτζα.

Ανταπαντώντας, ο ο ρωσικός κολοσσός αερίου Gazprom αρνήθηκε ότι υπάρχει οποιαδήποτε περίπτωση «ανωτέρας βίας» και υπεστήριξε ότι είναι αδύνατον να γίνει εκτροπή της ροής του αερίου. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ουκρανικής κρατικής εταιρίας αερίου, Naftogaz, Γιούρι Βιτρένκο αντέτεινε πως δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τον ισχυρισμό της Gazprom ότι δεν είναι τεχνικά δυνατόν να γίνει εκτροπή αερίου στην Ουκρανία σε νέο σημείο εισόδου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την GTSOU, οι όγκοι που περνούν από τη Σοχρανίφκα έπεσαν στο μηδέν και αυτοί από τη Σούτζα αναμένονται αυξημένοι αλλά όχι τόσο αρκετά για να αντισταθμίσουν τη μείωση.

Η μείωση του αερίου που μεταφέρεται μέσω Ουκρανίας από τα σημεία αυτά εκτιμάτο ότι θα άγγιζε χθες τα 16,2 εκατ. κυβικά μέτρα, δηλαδή περίπου το 18% της συνήθους ποσότητας.

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This