Χαμός με τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη! Άνοδος στις τιμές του πετρελαίου

Τι έγινε μετά την απόφαση της Ουκρανίας να διακόψει τις ρωσικές ροές που περνάνε από το Λουγκάνσκ - Παραμένουν οι διαφωνίες στην ΕΕ για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Must Read

Οι τιμές στο ευρωπαϊκό φυσικό αέριο σημείωσαν μεγάλη αύξηση μετά τη διακοπή των ρωσικών διαμετακομιστικών ροών, μέσω ενός από τα βασικά σημεία εισόδου στην Ουκρανία, με το Κίεβο να ανακοινώνει από χθες ότι θα μειώσει τις ροές από τη Ρωσία μέσω της επικράτειάς της, κατηγορώντας την για ανάμειξη σε αγωγούς στα ανατολικά της χώρας.

Οι τιμές του φυσικού αερίου λίγο αργότερα διέγραψαν τα κέρδη καθώς οι ροές αυξήθηκαν μέσω ενός άλλου συνοριακού σημείου. Εξακολουθεί να φαίνεται ότι ήταν η πρώτη φορά που ο πόλεμος επηρέασε τις ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το φυσικό αέριο στην Ολλανδία, το σημείο αναφοράς της Ευρώπης, αυξήθηκαν 5,4% στα 98,80 ευρώ, που ισοδυναμεί με 104,21 δολάρια, ανά μεγαβατώρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την GTSOU σήμερα το πρωί, οι όγκοι που περνούν από τη Σοχρανίφκα έπεσαν στο μηδέν και αυτοί από τη Σούτζα αναμένονται αυξημένοι αλλά όχι αρκετά για να αντισταθμίσουν τη μείωση.

Η μείωση του αερίου που μεταφέρεται μέσω Ουκρανίας από τα σημεία αυτά μπορεί να φθάσει σήμερα τα 16,2 εκατ. κυβικά μέτρα, δηλαδή περίπου το 18%, με τους όγκους να προβλέπεται να διαμορφωθούν περίπου στα 72 εκατ. κυβικά μέτρα αερίου συγκριτικά με 88 την προηγουμένη, σύμφωνα με την GTSOU.

Η Gazprom επιβεβαίωσε στο ρωσικό πρακτορείο Tass ότι οι όγκοι θα μειώνονταν στα 72 εκατ. κυβικά μέτρα, αλλά δήλωσε ότι την προηγούμενη είχαν παραδοθεί 95,8 εκατ. κυβικά μέτρα.

Από την πλευρά της, η διαχειρίστρια αερίου της Μολδαβίας, η Moldovagaz, ανακοίνωσε σήμερα ότι η χώρα που συνορεύει με την Ουκρανία δεν επηρεάζεται από την απόφαση του Κιέβου να αναστείλει τη διαμετακόμιση αερίου από τη Ρωσία κατά μήκος μιας σημαντικής οδού. «Όλα είναι καλά. Δεν έχουμε λάβει προειδοποιήσεις από τον προμηθευτή μας, τη (ρωσική κρατική εταιρία εξαγωγής αερίου) Gazprom, για πιθανή παύση των προμηθειών αερίου», δήλωσε εκπρόσωπος της Moldovagaz.

Το πετρέλαιο

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν πάλι σήμερα λόγω των αβεβαιοτήτων όσον αφορά την προσφορά με το σχέδιο της ΕΕ να απαγορεύσει το ρωσικό πετρέλαιο και μια προειδοποίηση από τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες για σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την προσφορά, μόλις η ζήτηση ανακάμψει πλήρως από την ύφεση του COVID-19.

Το διεθνές πετρέλαιο αναφοράς Brent διαπραγματευόταν στα 104,78 δολάρια το βαρέλι στις 07:06 GMT για άνοδο 2,26% μετά το κλείσιμο της προηγούμενης συνεδρίασης στα 102,46 δολάρια το βαρέλι.

Ο αμερικανικός δείκτης αναφοράς West Texas Intermediate (WTI) ήταν στα 101,94 δολάρια το βαρέλι την ίδια στιγμή, με άνοδο 2,18% μετά το κλείσιμο της προηγούμενης συνεδρίασης στα 99,76 δολάρια το βαρέλι.

Η ΕΕ συζητά επί του παρόντος ένα εμπάργκο ρωσικού αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου και περιορισμούς στη μεταφορά πετρελαίου και προϊόντων από τη Ρωσία. Εάν γίνουν δεκτές, η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Τσεχία, όλες σε μεγάλο βαθμό εξαρτώμενες από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας, θα έχουν μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο από άλλες χώρες της ΕΕ για τον απογαλακτισμό των ρωσικών εισαγωγών.

Η Βουλγαρία αντιτάχθηκε επίσης στο σχέδιο, απειλώντας το μπλοκ ότι δεν θα υποστηρίξει κυρώσεις, χωρίς εξαίρεση από την προτεινόμενη απαγόρευση των αγορών πετρελαίου από τη Ρωσία.

Οι παραχωρήσεις στο σχέδιο κυρώσεων έχουν επεκταθεί περισσότερο και η άρση των περιορισμών στα δεξαμενόπλοια της ΕΕ που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο οφείλεται σε πιέσεις από την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα.

Αμβλύνοντας τη δυναμική των τιμών, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου (API) ανακοίνωσε την εκτίμησή του για αύξηση άνω των 1,6 εκατομμυρίων βαρελιών στα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ αργά την Τρίτη, σε σχέση με την προσδοκία της αγοράς για μείωση κατά 457.000 βαρέλια.

Η προβλεπόμενη αύξηση των αποθεμάτων σηματοδοτεί πτώση της ζήτησης αργού στις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο.

Οι διαφωνίες στην ΕΕ για το εμπάργκο

Απομακρύνεται κατά περίπου μία εβδομάδα η επίτευξη συμφωνίας στην ΕΕ για το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που περιλαμβάνει σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο μέχρι το τέλος του χρόνου, σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο ΑΜΠΕ.

Σήμερα το θέμα του ρωσικού πετρελαίου θα συζητηθεί σε επίπεδο πρεσβευτών (Coreper) και στις 16 Μαΐου στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Το μεγαλύτερο «φρένο» στην επίτευξη συμφωνίας είναι η Ουγγαρία, καθώς και η Σλοβακία και η Βουλγαρία που ζητούν εγγυήσεις για την ενεργειακή τους ασφάλεια. Η Ουγγαρία, μεταξύ άλλων, ζητά από την ΕΕ να χρηματοδοτήσει τις υποδομές που θα χρειαστεί η χώρα για να μπορέσει να απεξαρτηθεί από το ρωσικό πετρέλαιο ως το τέλος του 2024, αν και επιμένει ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος. Ανάλογα αιτήματα προβάλουν και η Σλοβακία και η Βουλγαρία.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο ΑΜΠΕ, οι δυσκολίες δεν αναμένεται να επιλυθούν πριν από τις 18 Μαΐου, όταν η Κομισιόν θα παρουσιάσει το σχέδιό της για τη σταδιακή ενεργειακή απεξάρτηση της ΕΕ το «REPowerEU». Στο σχέδιο αυτό εξετάζεται το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί η οικονομική στήριξη που ζητά η Ουγγαρία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Ερίκ Μαμέρ κατέστησε σαφές ότι η συνάντηση της Προέδρου της Επιτροπής με τον Πρωθυπουργό της Ουγγαρίας στη Βουδαπέστη δεν αφορούσε χρονοδιαγράμματα, αλλά επικεντρώθηκε στα ζητήματα που σχετίζονται με τις ενεργειακές υποδομές της χώρας και τα διυλιστήρια. Μετά τη συνάντηση, η Ουγγαρία επανέλαβε ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει το πακέτο κυρώσεων μέχρι να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες της.

Παράλληλα, ο Ερίκ Μαμέρ επισήμανε ότι η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι η Ουγγαρία και άλλες χώρες έχουν σημαντική εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο και ότι βρίσκονται σε μια ειδική κατάσταση που απαιτεί «ειδικές λύσεις». Ανέφερε, επίσης, ότι η τηλεδιάσκεψη μεταξύ των ηγετών των περιφερειακών χωρών που ανήγγειλε η Πρόεδρος της Επιτροπής, θα πραγματοποιηθεί όταν θα υπάρξει πρόοδος σε τεχνικό επίπεδο.

Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που μίλησαν στο ΑΜΠΕ, από το 6ο πακέτο κυρώσεων αφαιρέθηκε η πρόταση για απαγόρευση της μεταφοράς πετρελαίου σε τρίτες χώρες από πλοία με ευρωπαϊκή σημαία. Αυτό συνέβη διότι έγινε κατανοητό ότι τρίτες δυνάμεις δεν επρόκειτο να λύσουν το εμπάργκο αυτό.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This