Ευρωβουλευτές στήνουν στον τοίχο τον Ερντογάν!

Έκθεση-κόλαφος που εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία βάζει στον «πάγο» τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Άγκυρας

Must Read

Έκθεση-κόλαφο για την Τουρκία ενέκριναν χθες οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία μάλιστα θα κατατεθεί για ψηφοφορία σε μια από τις επόμενες συνόδους της Ολομέλειας, έκθεση που ουσιαστικά κρατά στον «πάγο» τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Άγκυρας.

Συγκεκριμένα, το κείμενο εγκρίθηκε με 54 ψήφους υπέρ, 7 κατά και 13 αποχές, ενώ σε αυτό οι ευρωβουλευτές προειδοποιούν πως, παρά τις επανειλημμένες δηλώσεις της Τουρκίας για τον στόχο ένταξης στην Ε.Ε., τα τελευταία δύο χρόνια διαπιστώνεται επανειλημμένα υπαναχώρηση στις δεσμεύσεις σε σχέση με τη διαδικασία προσχώρησης. Τόνισαν επίσης πως το Ευρωκοινοβούλιο δεν μπορεί να οραματιστεί την επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, αν δεν υπάρχει σαφής και σημαντική πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με την Ε.Ε.

Εσχάτως είχε καταγραφεί μια σχετικά μικρή βελτίωση στις σχέσεις Βρυξελλών Αγκυρας, γεγονός που αποτυπώνεται στην έκθεση, με τους ευρωβουλευτές να χαιρετίζουν τους πρόσφατους διαλόγους υψηλού επιπέδου και να ζητούν να ξεκλειδώσει ο πολιτικός διάλογος υψηλού επιπέδου που ανεστάλη, όπως και άλλοι τομεακοί διάλογοι. Εντούτοις, όπως σημείωναν οι ευρωβουλευτές, τούτη η ενισχυμένη συνεργασία δυστυχώς συνυπάρχει παράλληλα με τακτικές συγκρούσεις, καθώς οι σχέσεις με τα γειτονικά κράτη-μέλη της Ε.Ε. (δηλαδή και με την Ελλάδα) παραμένουν μια πρόκληση.

Στο κείμενο βέβαια γίνεται σαφέστατη αναφορά -και πώς αλλιώς;- στη ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης που επικρατεί στη γείτονα στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αν και χαιρέτισαν την προθυμία της Αγκυρας να διαμεσολαβήσει στην παρούσα φάση στον πόλεμο Ρωσίας Ουκρανίας, ώστε να βρεθεί λύση προς την ειρήνη, οι ευρωβουλευτές υποστήριξαν πως το Κοινοβούλιο θα υποστηρίξει την τελική συμφωνία για την επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ενωσης με τη γείτονα μόνο όταν οι απαραίτητοι δημοκρατικοί όροι για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας εκπληρωθούν. Κατέληξαν μάλιστα στο συμπέρασμα ότι το Ευρωκοινοβούλιο δεν μπορεί σε αυτή τη φάση να δικαιολογήσει τροποποίηση της θέσης του σχετικά με την επίσημη αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, οι οποίες ουσιαστικά βρίσκονται σε αδιέξοδο από το 2018.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This