Λετονία: Η υπουργός Εσωτερικών εξαναγκάστηκε σε παραίτηση «εξαιτίας» των ρωσόφωνων της χώρας!

Την «έφαγαν οι έντονες αντιδράσεις για το γεγονός ότι η αστυνομία επέτρεψε σε ρωσόφωνους πολίτες να τιμήσουν την Ημέρα Νίκης της Σοβιετικής Ένωσης στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Must Read

Tην παραίτησή της υπέβαλε σήμερα η υπουργός Εσωτερικών της Λετονίας, Μαρίγια Γκολούμπεβα, έπειτα από έντονες αντιδράσεις για το γεγονός ότι η αστυνομία της χώρας επέτρεψε σε ρωσόφωνους πολίτες να τιμήσουν την Ημέρα Νίκης της Σοβιετικής Ένωσης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Όπως τόνισε η ίδια σε δημοσιογράφους, δεν έχει πλέον την υποστήριξη του πρωθυπουργού της χώρας, αφότου ένας εταίρος του κυβερνώντα συνασπισμού απείλησε να παραιτηθεί, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της αστυνομίας να επιτρέψει τις συγκεντρώσεις στις 9 και 10 Μαΐου. «Τι υποδηλώνει για την ανθεκτικότητα της Λετονίας, αν μια ασήμαντη συγκέντρωση ορισμένων εκατοντάδων ανθρώπων που στέκονται για δύο ώρες μπορεί να ταρακουνήσει την κυβέρνηση;», δήλωσε σχετικά η Γκολούμπεβα.

Στις 10 Μαΐου, η λετονική αστυνομία χρησιμοποίησε βία για να διαλύσει εκατοντάδες πολίτες, κυρίως ρωσόφωνους, που είχαν συγκεντρωθεί σε έναν οβελίσκο στην πρωτεύουσα Ρίγα, οι οποίοι δεν υπάκουσαν σε ένα πρόσφατο θεσπισμένο νόμο που απαγορεύει τις συγκεντρώσεις σε μνημεία που δοξάζουν τη νίκη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Στη Βαλτική δημοκρατία των 1,9 εκατομμυρίων κατοίκων, το 24,5% είναι ρωσόφωνοι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ενώ στη Ρίγα, ο αριθμός τους φτάνει το 36%.

«Δεν σεβάστηκαν τη μνήμη των θυμάτων της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία»

Ο πρωθυπουργός της Λετονίας, Κριστιάνις Κάρινς, ο οποίος απέφυγε να σχολιάσει την παραίτηση της Γκολούμπεβα, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι «οι συγκεντρώσεις δεν σέβονταν την κρατική υπόσταση της Λετονίας και τη μνήμη των θυμάτων της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», ανέφερε το ειδησεογραφικό δίκτυο BNS.

Σημειώνεται πως, μετά τα τελευταία γεγονότα, το δημοτικό συμβούλιο της Ρίγας ψήφισε την Παρασκευή την απομάκρυνση του επίμαχου οβελίσκου, σε μια κίνηση που υποστήριξαν  τόσο το κοινοβούλιο, όσο και ο πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This