Γερμανία: «Σβήνουν» τα φώτα σε δημόσιους χώρους, για λόγους οικονομίας!

Στη βοήθεια της τεχνολογίας στρέφεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση, για να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση

Must Read

Σε περικοπές στο δημόσιο φωτισμό προχωρούν δήμοι και κοινότητες στη Γερμανία, σε μια απέλπιδα προσπάθειά τους να περιορίσουν το συνεχώς αυξανόμενο κόστος της ενέργειας.

Οι δήμοι και οι κοινότητες χρηματοδοτούνται κυρίως από φόρους και εισφορές των μονίμων κατοίκων τους, οι οποίοι ειδικά το τελευταιο διάστημα αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες, λόγω και των απανωτών αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας. Ως εκ τούτου, στην προσπάθειά της να περιορίσει τα έξοδα, η τοπική αυτοδιοίκηση της χώρας θα ανάβει τα φώτα λίγο πιο αργά το βράδυ ή θα τα σβήνει λίγο πιο νωρίς το πρωί, ή απλώς θα μειώσει την ένταση του φωτισμού τους.

Η Βαϊμάρη, για παράδειγμα, αποφάσισε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ο δημόσιος φωτισμός να ενεργοποιείται 30 λεπτά αργότερα και να σβήνει 30 λεπτά νωρίτερα, ενώ για τους χειμερινούς μήνες η δημοτική Αρχή προσανατολίζεται στη μείωση του συνολικό χρόνο φωτισμού κατά 10 λεπτά την ημέρα. Υπολογίζεται ότι, κατ’ αυτόν τον τρόπο, μπορούν να εξοικονομηθούν 70.000 – 100.000 κιλοβατώρες σε ετήσια βάση, κάτι που ισοδυναμεί με οικονομικό όφελος 30.000 – 40.000 ευρώ.

Ανάλογη προετοιμασία γίνεται στο Μάιντς, στο κρατίδιο Ρηνανία – Παλατινάτο, όπου έχει αποφασιστεί να μειωθεί η ένταση του φωτισμού ανάμεσα στη μία και στις πέντε το πρωί σε πεζόδρομους και ποδηλατόδρομους που δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερη κίνηση. Σημειώνεται ότι ήδη από το 2012 το Μάιντς επενδύει σε τεχνολογία LED για τον δημόσιο φωτισμό, με τις δημοτικές Αρχές να υποστηρίζουν ότι, χάρη στη συγκεκριμένη τεχνολογία, οι ενεργειακές ανάγκες της πόλης μειώθηκαν κατά περίπου 20%.

Με σύγχρονη τεχνολογία προσπαθεί να μειώσει το κόστος του φωτισμού και το Ντάρμσταντ, όπου έχουν ήδη εγκατασταθεί ειδικοί αισθητήρες για την ενεργοποίηση του φωτισμού στους ποδηλατοδρόμους της πόλης, καθώς και σε έναν ποδηλατόδρομο ταχείας κυκλοφορίας που συνδέει το Ντάρμσταντ με τη Φρανκφούρτη. Οι αισθητήρες αντιδρούν στην κίνηση και ανεβάζουν την ένταση του φωτισμού μόλις εμφανιστεί πεζός ή ποδηλάτης, ενώ με τον ίδιο αυτοματισμό μειώνεται η ένταση, όταν ο δρόμος παραμένει άδειος.

Τι γίνεται με την ασφάλεια;

Το οικονομικό όφελος από τις ρυθμίσεις στο δημόσιο φωτισμό είναι αδιαμφισβήτητο, με το Υπουργείο Οικονομικών της Έσσης να εκτιμά ότι ο αυτός μπορεί να απορροφήσει έως και το 50% του ετήσιου προϋπολογισμού σε μία μικρή πόλη ή κοινότητα.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, τίθεται το ζήτημα της ασφάλειας, όπως υποστηρίζει εκπρόσωπος της δημοτικής αρχής στη Δρέσδη. «Όταν μειώνεται η διάρκεια του φωτισμού, αυτό σημαίνει πάντοτε ότι η κυκλοφορία διεξάγεται με λιγότερη ασφάλεια», προειδοποιεί ο ίδιος, ξεκαθαρίζοντας ότι, παρά τις αυξημένες τιμές της ενέργειας, η πρωτεύουσα της Σαξονίας δεν θα καταφύγει σε αυτή τη λύση.

Σύμφωνα με τη DW, σε μεγάλες πόλεις όπως το Ανόβερο, η Βρέμη και το Όλντενμπουργκ έχουν ήδη εγκατασταθεί αισθητήρες για την αυτόματη λειτουργία του δημόσιου φωτισμού, για παράδειγμα μεταξύ τις 10 το βράδυ και τις 6 το πρωί στη Βρέμη. Αυτό, πάντως, που σίγουρα δεν έχει τεθεί «επί τάπητος», είναι το ενδεχόμενο… συσκότισης λόγω των περικοπών στην ενέργεια.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This