ΗΠΑ για ρωσοκινεζική άσκηση στον Ειρηνικό: Η Κίνα εξακολουθεί να δείχνει πρόθυμη να «ευθυγραμμισθεί» στρατιωτικά με τη Ρωσία

Αυτές τις ημέρες ο Τζο Μπάιντεν πραγματοποίησε το πρώτο του ταξίδι στην Ασία, ως πρόεδρος των ΗΠΑ...

Must Read

Μόνο τυχαία δεν ήταν η σημερινή διενέργεια κοινής περιπολίας από ρωσικά και κινέζικα βομβαρδιστικά αεροσκάφη πάνω από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας και την Ανατολική Σινική Θάλασσα, σύμφωνα με αξιωματούχο της κυβέρνησης των ΗΠΑ, ο οποίος μίλησε για «ευθυγράμμιση» Κίνας και Ρωσίας.

«Νομίζουμε πως δείχνουν πως η Κίνα συνεχίζει να είναι πρόθυμη να ευθυγραμμισθεί στενά με τη Ρωσία, μέσω και της στρατιωτικής συνεργασίας», δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος πρόσθεσε πως τέτοιες ενέργειες πρέπει να σχεδιάζονται καλά εκ των προτέρων. «Η Κίνα δεν απομακρύνεται από τη Ρωσία. Μάλιστα τα γυμνάσια δείχνουν πως η Κίνα είναι έτοιμη να βοηθήσει τη Ρωσία να υπερασπιστεί τα ανατολικά της, ενώ πολεμά στα δυτικά της», συμπλήρωσε ο ίδιος.

https://twitter.com/Owl36350444/status/1529113958967279622

Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος πρόσθεσε πως τα γυμνάσια με τα βομβαρδιστικά δείχνουν, επίσης, πως η Ρωσία θα είναι δίπλα στην Κίνα στις εδαφικές διαφορές της με γειτονικές χώρες στην Ανατολική και τη Νότια Σινική Θάλασσα.

Συν τοις άλλοις, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τα συγκεκριμένα «γυμνάσια» να σχεδιάστηκαν έτσι ώστε να συμπέσουν με το πρώτο ταξίδι του Τζο Μπάιντεν, ως προέδρου των ΗΠΑ, στην Ασία, όπου και επισκέφθηκε τις συμμαχικές χώρες Νότια Κορέα και Ιαπωνία, ενώ σήμερα συναντήθηκε με τους ηγέτες της δημοκρατικής Ιαπωνίας, της Ινδίας και της Αυστραλίας στη δεύτερη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιείται πρόσωπο με πρόσωπο.

Ο Μπάιντεν τόνισε στη διάρκεια του ταξιδιού, που σκοπός του ήταν, εν μέρει, να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στην περιοχή, πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταθούν δίπλα στους συμμάχους και εταίρους τους στην ώθηση για μια ελεύθερη και ανοικτή περιοχή Ινδικού – Ειρηνικού ωκεανού.

Σύμπραξη «χωρίς όρια»

Το Πεκίνο και η Μόσχα είχαν ανακοινώσει μια σύμπραξη «χωρίς όρια», μερικές μόλις εβδομάδες πριν από την εισβολή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία, και η Κίνα αρνήθηκε να καταδικάσει την εισβολή. Οι δύο χώρες έχουν πραγματοποιήσει παρόμοια γυμνάσια και στο παρελθόν, περιλαμβανομένης αυτής του 2019, που, σύμφωνα με τη Ρωσία, ήταν η πρώτη κοινή μεγάλου βεληνεκούς αεροπορική περιπολία τους στην περιοχή. Τον Αύγουστο, εξάλλου, πραγματοποίησαν μεγάλης κλίμακας στρατιωτικά γυμνάσια στην Κίνα, με τη συμμετοχή τουλάχιστον 10.000 στρατιωτών.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ λένε πως εξακολουθούν να μην έχουν ενδείξεις πως η Κίνα παρείχε υλική υποστήριξη για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Μια κίνηση που, άλλωστε, έχουν προειδοποιήσει ότι μπορεί να οδηγήσει στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Κίνας, παρόμοιων με ορισμένα από τα σαρωτικά μέτρα που έχουν λάβει η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της εναντίον της Μόσχας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This