Κλάδος ελαίας από τους Ιρανούς: «Οι δεσμοί με την Ελλάδα δεν πρέπει να διαταράσσονται με εντολή τρίτων»

Τα βέλη του ιρανικού ΥΠΕΞ στρέφονται στις ΗΠΑ - Οι διάλογοι Ελλήνων-Ιρανών την ώρα του ρεσάλτο στα τάνκερ

Must Read

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν Saeed Khatibzadeh, σχολίασε μέσω Twitter ότι οι «αρχαίοι δεσμοί» της χώρας του με την Ελλάδα δεν πρέπει να διαταράσσονται «λόγω λανθασμένων κρίσεων» και κατόπιν «εντολής τρίτου», εννοώντας τις ΗΠΑ, με τους Ιρανούς να υποστηρίζουν ότι για το τάνκερ που κατασχέθηκε στην Κάρυστο (υπό ιρανική σημαία) δόθηκε αμερικανική εντολή στη χώρα μας.

«Οι αρχαίοι δεσμοί της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν με την Ελλάδα και τον σπουδαίο λαό της βασίζονταν πάντα στον αμοιβαίο σεβασμό. Η σχέση μας δεν πρέπει να αμαυρώνεται από βαθιά κοντόφθαλμες παρανοήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ληστείας κατ’ εντολή τρίτου. Το πλήρωμα των δεξαμενόπλοιων είναι ασφαλές και καλά στην υγεία του», έγραψε χαρακτηριστικά.

 

Όπως αναφέρει με τη σειρά του το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων (IRNA) στο ρεπορτάζ του, εξηγώντας την κατάσταση και περιγράφοντας την αντίδραση της Τεχεράνης:

«Την Παρασκευή, το Ιράν κατέλαβε δύο ελληνικά πετρελαιοφόρα στα ύδατα του Περσικού Κόλπου για παραβιάσεις στη θάλασσα. Αυτό συνέβη αρκετές ημέρες αφότου η Ελλάδα κατέσχεσε ένα πλοίο υπό σημαία Ιράν στα ανοικτά των ακτών της και άρχισε να εκφορτώνει το φορτίο πετρελαίου του. Το Ιράν λέει ότι η Ελλάδα έλαβε το μέτρο υπό την πίεση των ΗΠΑ. Η Τεχεράνη λέει επίσης ότι τα πληρώματα των δύο ελληνικών πλοίων που κρατούνται στον Περσικό Κόλπο είναι ασφαλή και αβλαβή και προστατεύονται σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους».




Οι διάλογοι Ελλήνων-Ιρανών την ώρα του ρεσάλτο

Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε το Star, όταν οι Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης έκαναν το ρεσάλτο στα δύο ελληνικά τάνκερ, τα πληρώματα, μεταξύ των οποίων εννέα Έλληνες και ένας Κύπριος, νόμιζαν αρχικά ότι ήταν πειρατές.

Το πλοίο Delta Poseidon ξεκίνησε από τη Μπασρά του Ιράκ με προορισμό την Ελλάδα. Είκοσι δύο μίλια από τις ακτές του Ιράν ένα ελικόπτερο προσνηώθηκε στο τάνκερ και 7 ένοπλοι ακινητοποίησαν το πλήρωμα. Το Prudent Warrior που είχε ξεκινήσει από το ίδιο λιμάνι, το προσέγγισαν 2 ταχύπλοα και άλλοι 7 Ιρανοί κομάντο το ακινητοποίησαν.

Ακολουθεί ο διάλογος μεταξύ των Ελλήνων ναυτικών και των Ιρανών κομάντος όπως τον μετέδωσε το Star:




Iρανοί: Μην κουνηθεί κάνεις. Αν έχετε όπλα παραδώστε τα τώρα.

Ναυτικοί: Δεν είμαστε οπλισμένοι. Είμαστε ένα εμπορικό πλοίο. Τι είστε εσείς; Κατά πατάτε τους νόμους.

Ιρανοί: Εμείς είμαστε ο νόμος εδώ. Συγκεντρωθεί τε όλοι στην γέφυρα και ακινητοποιήστε το πλοίο. Παραδώστε τα κινητά σας. Κλείστε τον ασύρματο. Η μόνη επικοινωνία σας θα είμαστε εμείς.

Ναυτικοί: Έχουμε οικογένειες. Μη μας κάνετε κακό. Είμαστε νόμιμοι.

Ιρανοί: Δε θα πάθει κάνεις κακό. Αρκεί να μη δημιουργήσετε πρόβλημα. Είμαστε ο στρατός του Ιράν.

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This