Η -πάντα προκλητική απέναντι στην Ελλάδα- Τουρκία «κουνά το δάχτυλο» σε Σουηδία και Φινλανδία: «Το ΝΑΤΟ δεν είναι τουριστική συμμαχία»

Η Άγκυρα επιμένει στο βέτο της

Must Read

«Απαντήσεις» περιμένει η Τουρκία από τη Σουηδία και τη Φινλανδία, προκειμένου να τούς ανοίξει τον δρόμο για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, ανεβάζοντας εκ νέου τους τόνους ως προς το φλέγον αυτό ζήτημα για τις δύο Σκανδιναβικές χώρες, ιδίως όσο παραμένει σε εξέλιξη ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Reuters, ο Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπος του Ερντογάν και επικεφαλής σύμβουλος επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, δήλωσε στην ισπανική εφημερίδα «El Pais» ότι ο τρόπος με τον οποίο η Φινλανδία και η Σουηδία θα ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της Τουρκίας, θα καθορίσει εάν μπορεί να σημειωθεί πρόοδος πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, στις 29-30 Ιουνίου. «Εξαρτάται από το τι κάνουν η Σουηδία και η Φινλανδία», είπε χαρακτηριστικά.

«Όταν δούμε πρόοδο στα αιτήματά μας, τότε η διαδικασία θα προχωρήσει. Το ΝΑΤΟ δεν είναι μια τουριστική, μια ούτε και οικονομική συμμαχία· είναι συμμαχία ασφάλειας, που σημαίνει ότι πρέπει να παρέχει ασφάλεια σε όλα τα μέλη του εξίσου και δίκαια», σημείωσε επίσης ο Τούρκος αξιωματούχος.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν είπε σήμερα ότι η Άγκυρα δεν έλαβε ακόμη προτάσεις από τη Στοκχόλμη και το Ελσίνκι για τα αιτήματά της, που περιλαμβάνουν τη διακοπή της υποστήριξης σε «τρομοκρατικές» ομάδες, την έκδοση υπόπτων που αναζητούνται από την Τουρκία και την άρση του εμπάργκο όπλων στην Άγκυρα, που έχουν επιβάλει Στοκχόλμη και Ελσίνκι.

Tον περασμένο μήνα Σουηδία και Φινλανδία υπέβαλαν αίτηση για την ένταξή τους στη Συμμαχία, ορμώμενοι από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά βρέθηκαν αντιμέτωπες με τις αντιρρήσεις της Τουρκίας, η οποία τις κατηγορεί ότι υποστηρίζουν και φιλοξενούν στα εδάφη τους Κούρδους μαχητές και άλλες ομάδες που η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκράτες. Οι δύο σκανδιναβικές χώρες, πάντως, υποστηρίζουν ότι οι συνομιλίες τους με την Τουρκία θα συνεχιστούν, ώστε να επιλύσουν τις αναμεταξύ τους διαφορές.

Υπενθυμίζεται πως η ένταξη χωρών στο ΝΑΤΟ απαιτεί την ομόφωνη συμφωνία και από τα 30 κράτη μέλη του, πράγμα που σημαίνει πως, όσο η Τουρκία επιμένει στο βέτο της, οι δύο σκανδιναβικές χώρες θα βρίσκουν κλειστή την πόρτα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This