Στα «πόδια» του Μαδούρο οι ΗΠΑ – Μεταφορά πετρελαίου από τη Βενεζουέλα στην Ευρώπη

Must Read

Η ιταλική εταιρεία πετρελαίου Eni SpA και η ισπανική Repsol SA θα μπορούσαν να αρχίσουν να στέλνουν πετρέλαιο Βενεζουέλας στην Ευρώπη το συντομότερο τον επόμενο μήνα, για να αντισταθμίσουν το ρωσικό αργό, είπαν στο Reuters πέντε άτομα που γνωρίζουν το θέμα, επαναλαμβάνοντας τις ανταλλαγές πετρελαίου με χρέος που σταμάτησαν πριν από δύο χρόνια όταν η Ουάσιγκτον αυστηροποίησε τις κυρώσεις στη Βενεζουέλα.

Ο όγκος του πετρελαίου που αναμένεται να λάβουν η Eni και η Repsol δεν είναι μεγάλος, είπε μια από τις πηγές και οποιαδήποτε επίδραση στις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου θα είναι μέτρια.

Ωστόσο, το πράσινο φως της Ουάσιγκτον για την επανέναρξη των ροών πετρελαίου της Βενεζουέλας προς την Ευρώπη θα μπορούσε να δώσει μια συμβολική ώθηση στον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έδωσε το «συγκαταβατικό νεύμα» στις δύο εταιρείες να επαναλάβουν τις αποστολές με μια επιστολή, ανέφεραν οι πηγές.

Η κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν ελπίζει ότι το αργό πετρέλαιο της Βενεζουέλας μπορεί να βοηθήσει την Ευρώπη να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία και να ανακατευθύνει ορισμένα από τα φορτία της Βενεζουέλας από την Κίνα.

Οι δύο ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας, οι οποίες έχουν κοινοπραξίες με την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βενεζουέλας PDVSA, μπορούν να υπολογίζουν τα φορτία αργού σε απλήρωτα χρέη και καθυστερημένα μερίσματα.

Βασική προϋπόθεση, είπε μια από τις πηγές, ήταν ότι το πετρέλαιο «πρέπει να πάει στην Ευρώπη. Δεν μπορεί να μεταπωληθεί αλλού».

Η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι η δημόσια επιχείρηση πετρελαίου της Βενεζουέλας, η PdVSA, δεν θα έχει κανένα κέρδος από αυτές τις συναλλαγές, που θα γίνουν χωρίς την καταβολή χρημάτων, αντίθετα με τις πωλήσεις του Καράκας στο Πεκίνο, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η Κίνα δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία και συνεχίζει να αγοράζει πετρέλαιο και αέριο από τη Μόσχα, παρά τις αμερικανικές εκκλήσεις. Περίπου το 70% του πετρελαίου που πωλεί σήμερα η Βενεζουέλα κατευθύνεται σε διυλιστήρια της Κίνας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This