Καταδικάστηκαν σε θάνατο δύο Βρετανοί, κατηγορούμενοι πως πολέμησαν στο πλευρό των Ουκρανών στο Ντονμπάς

Για «απόφαση παρωδία» και «αιχμαλώτους πολέμου» που προστατεύονται από τη Συνθήκη της Γενεύης, κάνει λόγο το Λονδίνο

Must Read

Θανατικές ποινές επιβλήθηκαν σε δύο Βρετανούς πολίτες από δικαστήριο της -υποστηριζόμενης από τη Ρωσία- «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ», οι οποίοι κατηγορούνται πως πολέμησαν στο Ντονμπάς ως μισθοφόροι, στο πλευρό των Ουκρανών στρατιωτών.

Τη συγκεκριμένη «απόφαση παρωδία», όπως τη χαρακτήρισε, καταδίκασε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Λιζ Τρας, μέσω ανάρτησής της στο στο Twitter, όπου έγραψε «καταδικάζω απόλυτα την επιβoλή θανατικής ποινής στον Aiden Aslin και τον Shaun Pinner, τους οποίους κρατούν Ρώσοι πληρεξούσιοι στην ανατολική Ουκρανία». «Είναι αιχμάλωτοι πολέμου. Αυτή είναι μια ψεύτικη δικαστική απόφαση, χωρίς καμία απολύτως νομιμότητα», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον δήλωσε πως «το Λονδίνο ανησυχεί βαθιά» για τις θανατικές ποινές που επιβλήθηκαν στους δύο Βρετανούς, σημειώνοντας ότι «θα εργαστεί για να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή τους». «Προφανώς ανησυχούμε βαθιά για αυτό. Έχουμε δηλώσει επανειλημμένως ότι οι αιχμάλωτοι πολέμου δεν πρέπει να τυγχάνουν εκμετάλλευσης για πολιτικούς σκοπούς», είπε ο εκπρόσωπος σε δημοσιογράφους.

«Βάσει της Συνθήκης της Γενεύης, οι αιχμάλωτοι πολέμου δικαιούνται ασυλίας στρατιώτη και δεν πρέπει να διώκονται για συμμετοχή σε εχθροπραξίες. Επομένως, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τις ουκρανικές αρχές για να εξασφαλίσουμε την απελευθέρωση οποιουδήποτε Βρετανού υπηκόου που υπηρέτησε στην Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις και οι οποίοι κρατούνται ως αιχμάλωτοι πολέμου», κατέληξε ο ίδιος.

Ένοχοι για «απόπειρα κατάληψης της εξουσίας με τη βία»

Τους δύο Βρετανούς πολίτες, καθώς και τον Μαροκινό Saadun Ibrahim, καταδίκασε σήμερα, Πέμπτη 9/6, σε θανατική ποινή δικαστήριο αυτονομιστών στο Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, με την αιτιολογία πως πήγαν στην Ουκρανία για να ενταχθούν στις ουκρανικές δυνάμεις κατά της Ρωσίας. Οι τρεις τους κρίθηκαν, συγκεκριμένα, ένοχοι για «απόπειρα κατάληψης της εξουσίας με τη βία».

https://twitter.com/NTY57NTY/status/1534908229976735744

Σύμφωνα με τους νόμους της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, η βίαιη κατάληψη της εξουσίας επισύρει ποινή 12-20 ετών πίσω από τα κάγκελα, αλλά θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε θανατική ποινή λόγω επιβαρυντικών περιστάσεων σε περίοδο πολέμου. Το να είσαι μισθοφόρος τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τριών έως επτά ετών.

Η «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ», η οποία αναγνωρίστηκε από τη Ρωσία ως κυρίαρχο κράτος, δίκασε τους τρεις αλλοδαπούς, οι οποίοι, σύμφωνα με το RT, συνελήφθησαν στη Μαριούπολη ή κοντά σε αυτήν, με ποικίλες ποινικές κατηγορίες. Οι ίδιοι δήλωσαν ένοχοι για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και απόπειρα βίαιης ανατροπής της κυβέρνησης στο Ντονέτσκ, αλλά αρνήθηκαν ότι ήταν μισθοφόροι που είχαν προσληφθεί από το Κίεβο.

Το Λονδίνο απαίτησε να αντιμετωπίζονται οι πολίτες του ως αιχμάλωτοι πολέμου, σύμφωνα με τις συμβάσεις της Γενεύης, με την κυβέρνηση του Ντονέτσκ να απαντά ότι τούς θεωρεί μισθοφόρους, στους οποίους δεν αναγνωρίζονται τα ίδια προνόμια με τους τακτικούς μαχητές, καθώς δεν αποτελούσαν μέρος κανενός τακτικού στρατού.

  • Δείτε σχετικό ρεπορτάζ:




*φωτο αρχείου

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This