Ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ ζητούν εννέα ευρωπαϊκές χώρες

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει κάνει τις γειτονικές χώρες να χάσουν τον ύπνο τους...

Must Read

Την ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ζητούν οι ηγέτες εννέα χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, ενώ απομένουν λιγότερο από τρεις εβδομάδες πριν από τη νέα Σύνοδο Κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

«Αντιμέτωποι με αυξημένους κινδύνους για την ασφάλεια στη Ρουμανία και τη Μαύρη Θάλασσα, η εδραίωση του ΝΑΤΟ στην ανατολική του πτέρυγα γίνεται ακόμη πιο επείγουσα και κρίσιμη», δήλωσε ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Κλάους Γιοχάνις, κατά την έναρξη της Συνόδου Κορυφής των Εννέα στο Βουκουρέστι, στην οποία συμπροεδρεύει ο Πολωνός ομόλογός του, Αντρζέι Ντούντα.

Η Σύνοδος Κορυφής της Συμμαχίας που έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Ιουνίου στη Μαδρίτη, θα χαράξει «ένα μακροπρόθεσμο όραμα, μέσω της νέας στρατηγικής της αντίληψης, θέτοντας τη συλλογική άμυνα και το Άρθρο 5 (σ.σ. της συνθήκης της) στο επίκεντρο των ενεργειών», υπογράμμισε ο Γοχάνις, υποστηρίζοντας την «ενίσχυση της στάσης αποτροπής και άμυνας», για απάντηση «στις απειλές που εγείρει η Ρωσία».

Τι ορίζει το Άρθρο 5

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Μαρτίου, ένα μήνα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε τη σύσταση νέων μάχιμων μονάδων στην ανατολική πτέρυγα και συγκεκριμένα στη Σλοβακία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Ουγγαρία. Το Άρθρο 5 της συνθήκης του ΝΑΤΟ ορίζει ότι εάν μια χώρα του ΝΑΤΟ δεχτεί ένοπλη επίθεση, κάθε χώρα-μέλος της Συμμαχίας θα θεωρήσει αυτή την πράξη βίας ως ένοπλη επίθεση που στρέφεται εναντίον όλων των μελών και θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα που κρίνει απαραίτητα για τη βοήθεια της χώρας που δέχτηκε επίθεση.

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Ντούντα την Τετάρτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσε τη «δέσμευση των ΗΠΑ στην ασφάλεια της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ» και εξέφρασε την ελπίδα ότι η συνάντηση του Βουκουρεστίου θα στεφθεί με «επιτυχία». Οι αρχηγοί των εννέα κρατών που συμμετέχουν -Βουλγαρία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Τσεχία, Ρουμανία και Σλοβακία- θα εξετάσουν τον αντίκτυπο της ρωσικής εισβολής στην ασφάλεια των «ευάλωτων εταίρων» της Συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένης της Μολδαβίας και της Γεωργίας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This