ΠΟΥ: Η Ευρώπη στο επίκεντρο της εξάπλωσης της ευλογιάς των πιθήκων – Στο «μικροσκόπιο» οι σεξουαλικές επαφές

Προς το παρόν ο Οργανισμός δεν συνιστά μαζικό εμβολιασμό κατά της νόσου

Must Read

Το γεγονός ότι η Ευρώπη παραμένει στο επίκεντρο της εξάπλωσης της ευλογιάς των πιθήκων επιβεβαίωσε σήμερα το ευρωπαϊκό γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), με την παρατεταμένη στενή διαπροσωπική επαφή να αποτελεί την κατεξοχήν αιτία μετάδοσης του ιού.

«Η Ευρώπη παραμένει το επίκεντρο αυτού του αυξανόμενου κύματος, 25 χώρες έχουν αναφέρει περισσότερα από 1.500 κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων, ήτοι το 85% του παγκόσμιου συνόλου», δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Χανς Κλούγκε, διευθυντής του ΠΟΥ Ευρώπης, ο οποίος συγκεντρώνει 53 χώρες, ορισμένες εκ των οποίων στην κεντρική Ασία. «Η έκταση αυτού του ξεσπάσματος παρουσιάζει έναν πραγματικό κίνδυνο: όσο περισσότερο καιρό κυκλοφορεί ο ιός, τόσο περισσότερο επεκτείνει το πεδίο του και τόσο περισσότερο η ασθένεια εγκαθίσταται στις χώρες στις οποίες δεν είναι ενδημική», προειδοποίησε ο Κλούγκε.

Ο ιός αυτός, ο οποίος κυκλοφορεί συνήθως στην κεντρική και την δυτική Αφρική, είναι πλέον, πέραν της Ευρώπης, παρών στην Αυστραλία, τη Μέση Ανατολή, την Βόρεια Αμερική και την Νότια Αμερική, ενώ έχουν αναφερθεί περισσότερα από 1.600 κρούσματα.

Η κυκλοφορία του ιού, ο οποίος μεταδίδεται κυρίως μέσω παρατεταμένης επαφής, δεν θα πρέπει, ωστόσο, να οδηγήσει στην ακύρωση των εκδηλώσεων με κοινό που προβλέπονται για το φετινό καλοκαίρι, σύμφωνα με τον αξιωματούχο του ΠΟΥ. «Αυτές οι εκδηλώσεις συνιστούν μεγάλη ευκαιρία για την ευαισθητοποίηση των νέων, που είναι σεξουαλικά ενεργοί και πολύ κινητικοί», σημείωσε ο Κλούγκε, υπογραμμίζοντας ότι οι δημόσιες εκδηλώσεις αποτελούν «ευκαιρία να (…) ενισχύσουμε τη δέσμευσή μας».

Επισημαίνοντας, επίσης, ότι η πλειονότητα των κρουσμάτων που έχουν αναφερθεί μέχρι σήμερα είναι άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες, προειδοποίησε κατά του στιγματισμού, τονίζοντας ότι «ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων δεν συνδέεται με καμία συγκεκριμένη ομάδα».

Εξετάζεται η πιθανότητα μετάδοσής του ιού μέσω σεξουαλικής επαφής

Από την πλευρά της, η υπεύθυνη για τη διαχείριση περιστατικών ευλογιάς των πιθήκων στον ΠΟΥ Ευρώπης Κάθριν Σμόλγουντ δήλωσε σήμερα ότι ο ΠΟΥ εξετάζει πληροφορίες για την παρουσία του ιού αυτού στο σπέρμα ασθενών, διερευνώντας την πιθανότητα να μπορεί να μεταδίδεται με την σεξουαλική επαφή. Ωστόσο η αξιωματούχος του ΠΟΥ επανέλαβε ότι ο ιός αυτός μεταδίδεται κυρίως μέσω της στενής διαπροσωπικής επαφής.

Τις τελευταίες μέρες, επιστήμονες εντόπισαν DNA του ιού στο σπέρμα λίγων ασθενών με ευλογιά των πιθήκων στην Ιταλία και τη Γερμανία, αλλά, σύμφωνα με την Σμόλγουντ, δεν είναι γνωστό αν οι πρόσφατες πληροφορίες σημαίνουν ότι ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων μπορεί να μεταδίδεται με την σεξουαλική επαφή. «Αυτό μπορεί να είναι κάτι που δεν γνωρίζαμε προηγουμένως για την ασθένεια αυτή», επισήμανε και υπογράμμισε: «Πρέπει πραγματικά να εστιάσουμε στον πιο συχνό τρόπο μετάδοσης και βλέπουμε καθαρά ότι αυτός συνδέεται με την δερματική επαφή».

Προς το παρόν ο ΠΟΥ δεν συνιστά μαζικό εμβολιασμό για τη νόσο. Οι ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές παρήγγειλαν χθες, Τρίτη, περισσότερες από 100.000 δόσεις εμβολίου για την ευλογιά των πιθήκων που έχει εγκριθεί στις ΗΠΑ και θεωρείται αποτελεσματικό κατά του ιού.

Σημειώνεται ότι ο ΠΟΥ την Πέμπτη 23 Ιουνίου θα συγκαλέσει την επιτροπή αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών, για να εξετάσει κατά πόσο το ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων συνιστά μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, διεθνούς ενδιαφέροντος, με την πανδημία Covid-19 και την πολιομυελίτιδα να θεωρούνται σήμερα από τον Οργανισμό καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, που εγείρουν διεθνή ανησυχία.

Μέχρι στιγμής, εξάλλου, έχουν καταγραφεί συνολικά 1.600 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 1.500 «ύποπτα», καθώς και 72 θάνατοι, σε 39 χώρες. Σε αυτές περιλαμβάνονται και χώρες στις οποίες είναι ενδημικός ο ιός.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This