Γύρο συνομιλιών με Κίνα ξεκίνησαν οι ΗΠΑ – «Ψήνεται» συνάντηση Τζο Μπάιντεν – Σι Τζινπίνγκ!

Οι Αμερικανοί ανησυχούν, μεταξύ άλλων, για τις επεκτατικές βλέψεις των Κινέζων προς Ταϊβάν μεριά...

Must Read

Απαραίτητο θεωρούν οι ΗΠΑ το να μείνουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας Ουάσιγκτον  – Πεκίνου και, ως εκ τούτου, έβαλαν στο πρόγραμμα συναντήσεις κορυφής μεταξύ αξιωματούχων τους με ομολόγους τους της Κίνας.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο, ο Αμερικανός στρατηγός Μάρκ Μάιλι, αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, συνομίλησε με τον Κινέζο ομόλογό του, στρατηγό Λι Τσουοσένγκ, με ανακοίνωση εκπροσώπου του Μάιλι να δηλώνει πως «ο στρατηγός συζήτησε την ανάγκη υπεύθυνης διαχείρισης του ανταγωνισμού και της διατήρησης ανοικτών γραμμών επικοινωνίας».

«Ο στρατηγός Μάιλι υπογράμμισε τη σημασία της εμπλοκής του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού σε έναν ουσιαστικό διάλογο, για τη βελτίωση των επικοινωνιών σε περίπτωση κρίσης και τον περιορισμό των στρατηγικών κινδύνων. Κατά την τηλεφωνική συνομιλία έγινε επίσης μια παραγωγική συζήτηση για έναν αριθμό περιφερειακών και διεθνών ζητημάτων στον τομέα ασφαλείας», αναφέρεται, επίσης, στην ανακοίνωση.

Συνομιλίες με τον Κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Γι θα έχει εντός της εβδομάδας και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, στο περιθώριο της συνόδου της G20 στο Μπαλί, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Οι δύο αξιωματούχοι, που είχαν ιδωθεί για τελευταία φορά τον Οκτώβριο, θα συναντηθούν με φόντο τις διμερείς εντάσεις για σειρά ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊβάν. «Θεωρώ ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, θα μπορέσουμε να συζητήσουμε (την εγκατάσταση) προστατευτικού κιγκλιδώματος, ας το πούμε, γύρω από τη σχέση μας ώστε ο ανταγωνισμός μας να μην εκτραπεί σε σφάλματα κρίσης ή σε αναμέτρηση», είπε σε δημοσιογράφους ο Ντάνιελ Κρίτενμπρινκ, αρμόδιος για την περιφέρεια Ασίας – Ειρηνικού στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πολύ πιθανή μια συνάντηση μεταξύ των δύο προέδρων

Η συνάντηση θα γίνει καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται να έχει συζήτηση με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος δεν έχει ταξιδέψει στο εξωτερικό αφότου ξέσπασε η πανδημία.

Σημειώνεται πως ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, δήλωσε πρόσφατα πως οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι διατεθειμένες να κάνουν ό,τι τους αναλογεί, προκειμένουν να διαχειριστούν τις εντάσεις με την Κίνα και να αποτρέψουν μια σύγκρουση, παρότι το Πεκίνο γίνεται πιο επιθετικό στην περιοχή της Ασίας, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊβάν.

Οι σχέσεις μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ είχαν επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες, καθώς οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη βρίσκονται σε αντιπαράθεση για μια σειρά ζητημάτων: από την Ταϊβάν και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα, μέχρι τη στρατιωτική δραστηριότητα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This