Ουρουγουάη: Δικαστήριο διέταξε την παύση χορήγησης του εμβολίου Pfizer σε ανήλικους

Σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης - Δικαιοσύνης. Ποια στοιχεία ζήτησε ο δικαστής που εξέδωσε την απόφαση

Must Read

Η Ουρουγουάη σταμάτησε να χορηγεί το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού της Pfizer σε παιδιά κάτω των 13 ετών, αφού δικαστής διέταξε την Πέμπτη να σταματήσουν όλοι οι εμβολιασμοί σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα έως ότου οι αξιωματούχοι παρουσιάσουν έγγραφα σχετικά με τους όρους της συμφωνίας που υπέγραψε η κυβέρνηση της χώρας  με την Pfizer, όπως μεταδίδει η Washington Post.

Ο δικαστής Αλεχάντρο Ρέκαρεϊ εξέδωσε την εντολή μετά από αίτηση που κατέθεσε ένας δικηγόρος που εκπροσωπεί μια ομάδα ακτιβιστών κατά των εμβολίων.

Ο ίδιος δικαστής ζήτησε επίσης λεπτομέρειες για τα συστατικά του συγκεκριμένου εμβολίου, καθώς και εξηγήσεις για τα συνεχιζόμενα στοιχεία θνησιμότητας από τη νόσο, ακόμα και μετά τον εμβολιασμό του πληθυσμού.

Οι εμβολιασμοί σε παιδιά κάτω των 13 ετών έγιναν σε εθελοντική βάση και η κυβέρνηση είπε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

Ο Alvaro Delgado, γραμματέας της προεδρίας της Ουρουγουάης, χαρακτήρισε τη διακοπή ως «απειλή για τη δημόσια υγεία».

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι είναι τρελό να αναστέλλουμε τον εθελοντικό εμβολιασμό καθώς έχει ισχυρή επιστημονική υποστήριξη», δήλωσε ο Ντελγκάντο σε συνέντευξη Τύπου.

«Οι εμβολιασμοί για άτομα άνω των 13 ετών θα συνεχιστούν», ανέφερε σε δελτίο τύπου το υπουργείο Υγείας.

Ο δικηγόρος που ζήτησε τα ασφαλιστικά μέτρα, Μαξιμιλιάνο Ντεντόνε, εκπροσωπεί ακτιβιστές κατά των εμβολίων που έχουν ζητήσει να δημοσιοποιηθούν οι συμβάσεις με τους κατασκευαστές εμβολίων.

Ο δικαστής διέταξε την αναστολή του εμβολιασμού αφού έλαβε την Πέμπτη απαντήσεις σε 18 ερωτήσεις σχετικά με την ασφάλεια και τη χημική σύνθεση των εμβολίων που υπέγραψε ο υπουργός Υγείας Ντάνιελ Σαλίνας.

Ο Σαλίνας δημοσίευσε ανοιχτή επιστολή μετά την απόφαση, υπερασπίζοντας σθεναρά το σχέδιο εμβολιασμού της κυβέρνησης και επικρίνοντας τον δικαστή ότι αμφισβήτησε την ασφάλεια των εμβολίων.

«Πολλοί Ουρουγουανοί κάτω των 13 ετών κατάφεραν να λάβουν τις απαραίτητες δόσεις, αλλά άλλοι όχι», έγραψε ο Σαλίνας.

Ο δικαστής Ντεντόνε είπε ότι η κυβέρνηση απέτυχε να παρουσιάσει τα συμβόλαια με τον φαρμακευτικό γίγαντα Pfizer που είχε ζητήσει. Η κυβέρνηση είπε ότι μια ρήτρα εμπιστευτικότητας στη σύμβαση την εμποδίζει να κοινοποιήσει το συγκεκριμένο έγγραφο.

Ο δικαστής ζητά, μεταξύ άλλων, να μάθει εάν υπάρχουν ρήτρες στις συμβάσεις που υπόσχονταν αστική και ποινική ασυλία λόγω τυχόν αρνητικών επιπτώσεων από τα εμβόλια. Θέλει επίσης πληροφορίες για τη χημική σύνθεση των εμβολίων.

Τα κρούσματα COVID-19 έχουν αυξηθεί στην Ουρουγουάη τις τελευταίες εβδομάδες μαζί με άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού που είναι χαρακτηριστικές των χειμερινών μηνών.

Από την Πέμπτη, το 44% των παιδιών της Ουρουγουάης μεταξύ 5 και 11 ετών και το 75% των παιδιών μεταξύ 12 και 14 ετών έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίου κατά του κορωνοϊού, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης της Ουρουγουάης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This