«Συντρίψτε την Τουρκία!» – Οι FT εκθέτουν βάναυσα Στόλτεμπεργκ και Μητσοτάκη…

… Αλλά αυτή την ανάλυση δεν θα την διαβάσετε σε κανένα ΜΜΕ!

Must Read

Μεγάλη προσπάθεια παρατηρείται στα φιλοκυβερνητικά κυρίως ΜΜΕ, να προβληθεί ελλιπώς και ελαφρά αλλοιωμένη η επιστολή – βόμβα των financial times για το θέμα της Τουρκίας.

Η εξήγηση για αυτή την απόπειρα αλλοίωσης του πραγματικού νοήματος της επιστολής, είναι απλή. Η επιστολή του πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Μαρκ Γουάλας και της κορυφαίας αναλύτριας Μαντλίν Τζόελσον, αποτελούν πραγματικό ράπισμα τόσο για τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, όσο και για τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τόσο ο Στόλτενμπεργκ όσο και ο Μητσοτάκης στην σύνοδο κορυφής της συμμαχίας στην Μαδρίτη, υπεράσπισαν σκανδαλωδώς και εξοργιστικά τα τούρκικα συμφέροντα, υιοθετώντας πλήρως ακόμα και τους παρανοϊκούς ισχυρισμούς της Τουρκίας, περί «εύλογης ανησυχίας σε θέματα ασφαλείας» και παρουσιάζοντας την ως «το μεγαλύτερο θύμα της τρομοκρατίας και μάλιστα της κουρδικής τρομοκρατίας»! Βάφτισαν δηλαδή ως θύμα, το κράτος – τρομοκράτη, που υποστηρίζει πλήθος ισλαμικών τρομοκρατικών οργανώσεων μεταξύ των οποίων το ισλαμικό κράτος, η μουσουλμανική αδελφότητα και η Χαμάς, ενώ έχει εισβάλει σε πέντε διαφορετικές χώρες δολοφονώντας αμάχους! Την Συρία, την Λιβύη, το Ιράκ, το Αρτσάχ και φυσικά την μαρτυρική Κύπρο! Ενώ απειλεί ευθέως την Ελλάδα με εισβολή και κατοχή.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μία πρωτοφανή παρέμβαση του, υιοθέτησε πλήρως τους ανυπόστατους και εθνικά ολέθριους ισχυρισμούς του Στόλτενμπεργκ ότι το άρθρο 5 της συμμαχίας δεν έχει καμία εφαρμογή στα ελληνοτουρκικά! Γεγονός που αποτελεί παράνομο ισχυρισμό της ίδιας της Τουρκίας και καταστρέφει την ουσία της ίδιας της ύπαρξης του ΝΑΤΟ.

Οι δύο κορυφαίοι αναλυτές λοιπόν με την επιστολή τους σε μία από τις μεγαλύτερες εφημερίδες του δυτικού ημισφαιρίου, καταρρίπτουν όλες αυτές τις θέσεις, ζητώντας από την συμμαχία και την Δύση γενικότερα, να «συντρίψει» πρακτικά την Τουρκία! 

Όχι μόνο απορρίπτουν οποιαδήποτε συνδιαλλαγή με την Τουρκία – κάνοντας λόγο για τουρκικό παζάρι – αλλά προβαίνουν σε δύο καταστροφικές για την Τουρκία προτάσεις:

-Την αποβολή της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ!

-Την επιβολή συγκριτικού εμπάργκο κατά της Τουρκίας, όπως ακριβώς έκανε η Σαουδική Αραβία και πέτυχε!

Διαβάστε την επιστολή όπως δημοσιεύτηκε στους financial times με τίτλο: Το ΝΑΤΟ πρέπει να είναι έτοιμο να αποβάλλει την Τουρκία!

Ο Γκίντεον Ράχμαν προτείνει ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να είναι προετοιμασμένα να παζαρέψουν, σαν να λέγαμε, στο Μεγάλο Παζάρι της Κωνσταντινούπολης, εάν θέλουν ο αυταρχικός πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να συμβιβαστεί με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ο Ράχμαν προτείνει στα μέλη του ΝΑΤΟ να προσφέρουν οικονομική βοήθεια με αντάλλαγμα τη συνεργασία για το σκανδιναβικό ζήτημα (Γνωμοδότηση, 5 Ιουλίου).

Το πρόβλημα με αυτή τη στρατηγική είναι ότι ανταμείβει την κακή συμπεριφορά του Ερντογάν. Θα τον ενθαρρύνει να πιέσει για περισσότερες παραχωρήσεις την επόμενη φορά που το ΝΑΤΟ θα χρειαστεί ομόφωνη ψηφοφορία για να αντιμετωπίσει μια κρίση. Κάθε παραχώρηση που θα εξαχθεί από τη συμμαχία θα επιδεικνύεται ως διπλωματική νίκη από τον Ερντογάν, βοηθώντας τον να ενισχύσει την εγχώρια υποστήριξη και να βοηθήσει την προσπάθεια επανεκλογής του το επόμενο έτος.

Η αλήθεια είναι ότι το παζάρι λειτουργεί μόνο αν είσαι διατεθειμένος να φύγεις. Όσο ο Ερντογάν γνωρίζει ότι τα μέλη είναι απρόθυμα να κάνουν το τελικό βήμα της απομάκρυνσης της Τουρκίας, έστω και προσωρινά, θα συνεχίσει να έχει το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις.

Τα μέλη του ΝΑΤΟ γνωρίζουν ήδη ότι, ενώ η Τουρκία ανήκει στο ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν δεν ανήκει. Πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να εργαστούν προς αυτόν τον στόχο.

Εάν οι κανόνες του ΝΑΤΟ τροποποιούνταν ώστε να επιτρέψουν την προσωρινή αναστολή των κρατών μελών μέχρι οι ηγέτες τους να ευθυγραμμιστούν εκ νέου με τις αξίες και τα συμφέροντα της συμμαχίας, τότε ο Ερντογάν θα κατανοούσε την προοπτική πραγματικών οικονομικών και στρατηγικών συνεπειών για τις ενέργειές του. Όπως επισημαίνει ο ίδιος ο Ράχμαν, ήταν το μποϊκοτάζ των τουρκικών προϊόντων από τη Σαουδική Αραβία, και όχι η προσφορά οικονομικής βοήθειας, που οδήγησε τον Ερντογάν να αναζητήσει ανανεωμένες σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία.

Αν θέλετε να φύγετε από το Μεγάλο Παζάρι με καλή τιμή, πρώτα πρέπει να μάθετε πού βρίσκεται η έξοδος.

Μαρκ Γουάλας
Πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ
Chief Executive, Turkish Democracy Project, Νέα Υόρκη, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

Μαντλίν Τζόελσον
Executive Director, Turkish Democracy Project, Νέα Υόρκη, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This