Ρωσία και Ιράν ετοιμάζουν το δικό τους διατραπεζικό «σύστημα Swift»

Μόσχα και Τεχεράνη θα ενοποιήσουν τα τραπεζικά συστήματα

Must Read

Ο επικεφαλής της ιρανικής Κεντρικής Τράπεζας Αλί Σαλεχαμπάντι (φωτό) δήλωσε ότι μετά τις συνομιλίες στη Μόσχα υπογράφηκε «Μνημόνιο για τη διατραπεζική συνεργασία» μεταξύ Ρωσίας και Ιράν. Σύμφωνα με τον ίδιο, διευκρινίζονται τα προβλήματα με τη χρήση τραπεζικών καρτών που εκδίδονται από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του Ιράν και της Ρωσίας στο έδαφος και των δύο κρατών και στο μέλλον «η Τεχεράνη και η Μόσχα θα μπορούν να συνδέουν τις τράπεζές τους μέσω μιας κατάλληλης δια- τραπεζικό σύστημα για τις χώρες για τη μεταφορά πληροφοριών και την πραγματοποίηση πληρωμών στο παράδειγμα του συστήματος SWIFT, που χρησιμοποιείται ευρέως στον κόσμο.

 

Υπενθυμίζουμε ότι το θέμα αυτό είχε συζητηθεί στο παρελθόν κατά την επίσκεψη του Ρώσου αντιπροέδρου της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ στην Τεχεράνη. Τότε είχε ειπωθεί ότι «η ενοποίηση των συστημάτων πληρωμών τους επιτρέπει να διεξάγουν τις απαραίτητες χρηματοοικονομικές συναλλαγές υπό εξωτερικά περιορισμένες συνθήκες» εν μέσω κυρώσεων από τη Δύση στις δύο χώρες. Πολύ περισσότερο που μιλούν για αμοιβαίες διακανονισμούς σε εθνικά νομίσματα.

Όμως τώρα αυτά τα ζητήματα δεν επιλύονται μόνο στο επίπεδο των διμερών σχέσεων. Γεγονός είναι ότι το Ιράν έχει υποβάλει αίτηση για ένταξη στους BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) και όλοι θα πρέπει να εργαστούν σύμφωνα με τους γενικά αποδεκτούς κανόνες για την οικοδόμηση χρηματοοικονομικών και οικονομικών σχέσεων. Πολύ περισσότερο γιατί η BRICS χτίζει την οικονομική της υποδομή και το 2014 ίδρυσε τη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα (NDB).

 

Παρεμπιπτόντως, έχει σχεδιαστεί για να χρηματοδοτεί διάφορα μακροπρόθεσμα έργα όχι μόνο σε χώρες μέλη των BRICS, αλλά και σε άλλες αναπτυσσόμενες χώρες. Επίσης, δεν είναι τυχαίο ότι έχουν ενταθεί οι εργασίες για τη δημιουργία ενός ενιαίου αποθεματικού νομίσματος για τους BRICS, προκειμένου να αποφευχθούν μελλοντικοί χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι που συνδέονται με άλλα νομίσματα. Έτσι, η ενοποίηση των τραπεζικών συστημάτων της Ρωσίας και του Ιράν είναι μόνο η αρχή ενός μεγάλου ταξιδιού για τη δημιουργία μιας νέας παγκόσμιας οικονομίας.

Clinker CM

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This