Πολιτικό θρίλερ στην Ιταλία: Ο Πρόεδρος Σέρτσιο Ματαρέλα δεν έκανε δεκτή την παραίτηση Ντράγκι

«Η πλειοψηφία εθνικής ενότητας η οποία στήριξε αυτήν την κυβέρνηση από την πρώτη ημέρα της δημιουργίας της δεν υφίσταται πλέον»

Must Read

Την παραίτησή του ανακοίνωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα και την σύγκληση υπουργικού συμβουλίου όπου και ενημέρωσε για την απόφασή του.

Σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν την ιταλικής κυβέρνησης, ο Μάριο Ντράγκι τονίζει:

«Θέλω να σας ανακοινώσω ότι απόψε πρόκειται να υποβάλω την παραίτησή μου στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι σημερινές ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο είναι πολύ σημαντικό γεγονός από πολιτικής απόψεως. Δεν υφίσταται πλέον η σχέση εμπιστοσύνης που αποτελεί βάση της κυβερνητικής δράσης. Η πλειοψηφία εθνικής ενότητας η οποία στήριξε αυτήν την κυβέρνηση από την πρώτη ημέρα της δημιουργίας της δεν υφίσταται πλέον.
Τις ημέρες αυτές από μέρους μου καταβλήθηκε η μέγιστη προσπάθεια για να συνεχιστεί η κοινή πορεία, προσπαθώντας να ικανοποιήσω τα αιτήματα που μου έθεσαν οι πολιτικές δυνάμεις. Είναι όμως σαφές από την πολιτική συζήτηση και από τη σημερινή ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο ότι αυτή η προσπάθεια δεν ήταν αρκετή».

Μάλιστα ανέφερε ότι θα συνέχιζε ως πρωθυπουργός «μόνο αν υφίστατο η προοπτική υλοποίησης του κυβερνητικού προγράμματος για το οποίο είχε λάβει την αρχική ψήφο εμπιστοσύνης».

Όμως το πολιτικό θρίλερ συνεχίζεται, καθώς η παραίτηση Ντράγκι δεν έγινε δεκτή από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα. Ο οποίος του ζήτησε να απευθυνθεί στο κοινοβούλιο για να προβεί σε ανακοινώσεις, ώστε να γίνει αξιολόγηση της κατάστασης.

«Ό,τι και να συμβεί δεν θα αποχωρήσεις από το πλοίο της Ιταλίας», φέρεται να είπε στον Ντράγκι ο Ματαρέλα. Πλέον αναμένεται ομιλία του Ιταλού πρωθυπουργού στο κοινοβούλιο την ερχόμενη Τετάρτη.

Τι προηγήθηκε στη συνάντηση Ντράγκι-Ματαρέλα

Η συνάντηση Ντράγκι με τον πρόεδρο Ματαρέλα διήρκησε μια ώρα και αμέσως μετά η εκτίμηση ήταν ότι ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός θα παραιτούνταν, παρά τις προσπάθειες Ματαρέλα να τον μεταπείσει και να μείνει στη θέση του μέχρι την άνοιξη του 2023.

Όπως ανέφερε η Corriere della Sera, o Ιταλός πρόεδρος επέμεινε πιεστικά στον Ντράγκι να παραμείνει στην θέση του, έστω και με την υποστήριξη πιο περιορισμένης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Νωρίτερα το Κίνημα Πέντε Αστέρων δεν έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και ο πρόεδρός του Τζουζέπε Κόντε δήλωσε: «Δεν δεχόμαστε πιέσεις και εκβιασμούς. Δεν θα συναινέσουμε ποτέ με την δημιουργία νέας εγκατάστασης για την αποτέφρωση των απορριμμάτων στην περιοχή της ιταλικής πρωτεύουσας».

Να σημειωθεί ότι λίγο πριν πάρει την απόφαση να παραιτηθεί ο Ντράγκι, είχε λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Γερουσία της Ρώμης. Σε σύνολο 315 γερουσιαστών, οι 172 εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους στον Ιταλό πρωθυπουργό.

Η ρήξη με το Κίνημα Πέντε Αστέρων

Ο Τζουζέπε Κόντε κατηγόρησε τον Ντράγκι ότι δεν κάνει αρκετά για να αντιμετωπίσει την κρίση στο κόστος ζωής, γι’ αυτό και δεν ψήφισε υπέρ της κυβέρνησης. Με τον Μάριο Ντράγκι να επιμένει πως δεν θα συνεχίσει να κυβερνά χωρίς το Κίνημα Πέντε Αστέρων.

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων ήταν το μεγαλύτερο στον κυβερνητικό συνασπισμό. Στη συνέχεια όμως αποχωρήσεις στελεχών αλλά και η πτώση στα ποσοστά του έφεραν την συρρίκνωσή του.

Μετά τις εξελίξεις, ο πρώην αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι ντι Μάιο κατηγόρησε το πρώην κόμμα του για κυνικό σχέδιο, με σκοπό να ρίξει την κυβέρνηση για να κερδίσει υποστήριξη.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This