Ερντογάν: Αύριο βγαίνει στη Μεσόγειο το γεωτρύπανο – Δεν θα επιτρέψουμε καμία συναλλαγή σε χώρο δικαιοδοσίας μας

«Ελλάδα και Ελληνοκυπρίοι επιχείρησαν εννέα φορές να στείλουν πλοία στην υφαλοκρηπίδα μας», υποστήριξε νωρίτερα ο Τσαβούσογλου

Must Read

Οριστικά αύριο, Τρίτη 9/8, όπως είχε ανακοινωθεί από καιρό, βγαίνει στη Μεσόγειο το γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίντ Χαν», επιβεβαίωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε πως το γεωτρύπανο θα αποπλεύσει αύριο από το λιμάνι Taşucu της Μερσίνης, ξεκαθαρίζοντας, παράλληλα, πως η χώρα του δεν θα επιτρέψει καμία «συναλλαγή σε χώρο της δικαιοδοσίας της χωρίς τη συμμετοχή της». «Η ανακάλυψη φυσικού αερίου που κάναμε στη Μαύρη Θάλασσα ήταν το πρώτο αποτέλεσμα των επίμονων προσπαθειών μας. Αύριο θα αποστείλουμε το 4ο γεωτρύπανό μας, που ονομάζεται “Αμπντουλχαμίντ Χαν”, από το λιμάνι Taşucu της Μερσίνης», τόνισε το μεσημέρι ο Ερντογάν, κατά την ομιλία του στο 13ο Συνέδριο Διπλωματίας, προσθέτοντας πως «μέχρι σήμερα, δεν έχουμε επιτρέψει να γίνουν συναλλαγές στους χώρους δικαιοδοσίας μας χωρίς τη συμμετοχή μας, και δεν θα το κάνουμε στο μέλλον».

Σχολιάζοντας, κατόπιν, τη συμφωνία Ρωσίας – Ουκρανίας για τα σιτηρά, με τη συμμετοχή της Τουρκίας, ο Ερντογάν είπε: «Διασφαλίσαμε την εφαρμογή της συμφωνίας για τον διάδρομο σιτηρών. Έτσι, συμβάλαμε στην ασφάλεια του παγκόσμιου εφοδιασμού, σε μια εποχή που η επισιτιστική κρίση ήταν προ των πυλών». Αναφερόμενος δε στις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα, σχολίασε πως «δεν μπορεί να υπάρξει καμία δικαιολογία για τη δολοφονία παιδιών και βρεφών. Η Τουρκία στέκεται στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα».

Σχολιάζοντας, τέλος, το αίτημα Σουηδίας και Φινλανδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, αίτημα για το οποίο η Τουρκία προβάλλει βέτο, ο Ερντογάν επανέλαβε πως «καμία χώρα του ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να είναι ασφαλές καταφύγιο για τους απατεώνες της FETO και τους τρομοκράτες του PKK, που ξεφεύγουν από την τουρκική δικαιοσύνη».

Τσαβούσογλου: Προκαλούν Ελλάδα και Κύπρος

Κατά την έναρξη του συνεδρίου, αναφερόμενος στην έξοδο του γεωτρύπανου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εξαπέλυσε, ως είθισται, επίθεση εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, κατηγορώντας την Αθήνα και τη Λευκωσία ότι επιχείρησαν να στείλουν εννέα φορές πλοία στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Μιλώντας σε Τούρκους διπλωμάτες, υποστήριξε ότι η Τουρκία μάς εμπόδισε, με μέτρα που έλαβε τόσο στο πεδίο, όσο και στο τραπέζι. «Ένας σημαντικός παράγοντας της πολιτικής μας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Το δίδυμο Ελλάδας και Ελληνοκυπρίων επιχείρησε να στείλει εννέα φορές πλοία στην υφαλοκρηπίδα μας. Αυτά τα εμποδίσαμε με τα μέτρα που πήραμε και στο μέτωπο και στο τραπέζι και αύριο το πλοίο “Αμπντουλχαμίντ Χαν” θα πλεύσει για τις πρώτες του εργασίες στη Μεσόγειο», είπε χαρακτηριστικά.

  • Δείτε σχετικό ρεπορτάζ:




Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This