Σαλμάν Ρούσντι: «Αποτροπιασμός» και «βαθύ σοκ» για τη δολοφονική επίθεση σε βάρος του διάσημου συγγραφέα

Μια «άνευ προηγουμένου επίθεση» σε συγγραφέα στις Ηνωμένες Πολιτείες

Must Read

«Επίθεση κατά της ελευθερίας του λόγου», χαρακτηρίστηκε από πάρα πολύ κόσμο η σημερινή δολοφονική απόπειρα σε βάρος του πολυδιαβασμένου 75χρονου συγγραφέα Σαλμάν Ρούσντι, ο οποίος δέχτηκε πάνω από 10 μαχαιριές από άγνωστο νεαρό, ενώ ετοιμαζόταν να μιλήσει σε εκδήλωση στο Ινστιτούτο Τσοτόκουα στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο ινδικής καταγωγής Βρετανός συγγραφέας οδηγήθηκε στο χειρουργείο, έχοντας εσπευσμένα μεταφερθεί με ελικόπτερο σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης, με τον δράστη της άνανδρης επίθεσης να συλλαμβάνεται  αμέσως μετά το περιστατικό. Μάλιστα, εικάζεται πως το μαχαίρι που χρησιμοποίησε ήταν δηλητηριασμένο!

Συνάδελφοί του συγγραφείς, πολιτικοί, αλλά και απλοί πολίτες, δηλώνουν σοκαρισμένοι για το αιματηρό συμβάν κατά του «φλογερού» αυτού υπερασπιστή των διωκόμενων δημοσιογράφων και συγγραφέων σε ολόκληρο τον κόσμο, με τον ίδιο τον Ρούσντι να έχει δεχτεί αμέτρητες απειλές κατά της ζωής του, από τότε που κυκλοφόρησε το πολυσυζητημένο βιβλίο του «Σατανικοί Στίχοι» για τον προφήτη Μωάμεθ.

«Αισθάνομαι αποτροπιασμό που ο Σερ Σαλμάν Ρούσντι μαχαιρώθηκε ενώ εξασκούσε ένα δικαίωμα, το οποίο δεν πρέπει ποτέ να σταματήσουμε να υπερασπιζόμαστε. Επί του παρόντος οι σκέψεις μου είναι με τα αγαπημένα του πρόσωπα. Ελπίζουμε όλοι να είναι καλά», έγραψε στο Twitter ο παραιτηθείς πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, με τον πρώην υπουργό Οικονομικών και υποψήφιο διάδοχό του Ρίσι Σούνακ, να καταδικάζει την επίθεση.

Επίθεση ενάντια στην ελευθερία του λόγου και της σκέψης

Από την πλευρά του, ο υπουργός Επιχειρήσεων της Βρετανίας, Κουάσι Κουάρτενγκ, εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για την επίθεση που δέχθηκε ο Σαλμάν Ρούσντι, υπογραμμίζοντας ότι «η ελευθερία της έκφρασης είναι το θεμέλιο μιας δημοκρατικής κοινωνίας». Για μια επίθεση που «σοκάρει, ενάντια στην ελευθερία του λόγου και της σκέψης», έγραψε με τη σειρά του στο Twitter ο Τσακ Σούμερ, επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία των ΗΠΑ, ευχόμενος ταχεία ανάρρωση και προσαγωγή του δράστη στη Δικαιοσύνη.

Όσον αφορά στις αντιδράσεις των συναδέλφων του, ο Στίβεν Κινγκ τουίταρε το… λακωνικό «ελπίζω να είναι καλά», ενώ η… μαμά του «Χάρι Πότερ», Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, εξέφρασε κι εκείνη τον αποτροπιασμό της για τα «φριχτά νέα» της επίθεσης, προσθέτοντας «νιώθω πολύ άσχημα τώρα, ας είναι καλά».

Ο Βρετανός συγγραφέας Ίαν ΜακΓιούαν τόνισε στον «Guardian» ότι «η ελευθερία του λόγου και της σκέψης είναι το θεμέλιο όλων των δικαιωμάτων και των ελευθεριών μας». Πρόσθεσε δε ότι ο Σαλμάν Ρούσντι δρα και ως υπερασπιστής των διωκόμενων δημοσιογράφων και συγγραφέων σε όλο τον κόσμο, αποτελώντας «ένα φλογερό και γενναιόδωρο πνεύμα».

Από την πλευρά του, ο εκδοτικός οίκος του Ρούσντι, Penguin Random House, καταδίκασε τη βίαιη επίθεση που έγινε σε δημόσιο χώρο και εξέφρασε το «βαθύ σοκ» για την είδηση, ενώ η PEN America, μια ομάδα υπεράσπισης της ελευθερίας της έκφρασης, της οποίας ο Ρούσντι είχε διατελέσει πρόεδρος, μίλησε για «σοκ και φρίκη» για την «άνευ προηγουμένου επίθεση» σε συγγραφέα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This