Fitch: Οι χώρες που θα… δεινοπαθήσουν στην περίπτωση της διακοπής παροχής ρωσικού φυσικού αερίου

«Μέτριες» οι επιπτώσεις για την Ελλάδα, ένεκα και της πρόσβασης της χώρας μας σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας

Must Read

Αυστρία, Γερμανία και Ιταλία θα είναι οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης που θα επηρεαστούν περισσότερο, στην περίπτωση που η Ρωσία αποφασίσει να κλείσει οριστικά την παροχή φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με έκθεση του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Fitch.

Σύμφωνα δε με την ίδια έκθεση, οι επιπτώσεις για την Ελλάδα θα είναι «μέτριες», καθώς η χώρα μας διαθέτει εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Πιο αναλυτικά, σε περίπτωση διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου, Γερμανία και Αυστρία δεν διαθέτουν βιώσιμες βραχυπρόθεσμες εναλλακτικές ενεργειακές πηγές, ενώ η Ιταλία διαθέτει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα της, μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.

Στην ανάλυσή της, η Fitch λαμβάνει υπόψη παράγοντες που περιορίζουν την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο, όπως τη διαφοροποίηση των πηγών και τη δυναμικότητα για εισαγωγές LNG. Ως εκ τούτου, ο οίκος καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο αντίκτυπος για τη Γερμανία, την Ιταλία και την Αυστρία θα είναι «υψηλός», για την Ελλάδα και τη Φινλανδία «μέτριος», ενώ για άλλες δυτικές χώρες της Ε.Ε. θα είναι «χαμηλός».

Όπλο

Μάλιστα, όπως σημειώνει ο οίκος, η μεγάλη μείωση των ροών ρωσικού αερίου δείχνει πως η Ρωσία είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει ως «όπλο» τις εξαγωγές αερίου. Σε γενικές γραμμές, πάντως, οι δυτικές χώρες της Ε.Ε. είναι λιγότερο εξαρτημένες από τις κεντρικές και ανατολικές, με τις περισσότερες από τις πρώτες να έχουν χαμηλή έως μέτρια άμεση έκθεση.

Ωστόσο, οι διαφορές μεταξύ των χωρών της Δυτικής Ευρώπης είναι μεγάλες και, ως εκ τούτου, στο σύνολό της η περιοχή θα αντιμετώπιζε σοβαρό μακροοικονομικό σοκ στην περίπτωση πλήρους διακοπής των ροών, επισημαίνει η Fitch.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This