Κηδεία Μιχαήλ Γκορμπατσόφ: «Ύστατο χαίρε» στον τελευταίο ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης

Απών ο Πούτιν

Must Read

Χιλιάδες Ρώσοι «αποχαιρέτισαν» τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ωστόσο από την τελετή απουσίαζε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αντιθέτως, παρέστη ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Στην κηδεία του τελευταίου ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης δεν παρέστησαν ούτε ξένοι ηγέτες, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, με μοναδική εξαίρεση τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν.

Δείτε επίσης: Μόνο ένας Ευρωπαίος ηγέτης στην κηδεία του Γκορμπατσόφ

Πλήθος κόσμου πέρασε δίπλα από το ανοικτό φέρετρο του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, δίπλα στο οποίο κάθισαν η κόρη του Ιρίνα και οι δύο κόρες της, με πολλούς να λένε ότι ήθελαν να τιμήσουν τη μνήμη του ως «ειρηνοποιού» που διέλυσε τον ολοκληρωτισμό και τους έδωσε την ελευθερία τους.

Ρώσοι όλων των ηλικιών στάθηκαν στη σειρά μέσα στην αίθουσα και εναπόθεσαν λουλούδια σε ένα βάθρο στη βάση του φέρετρου ρίχνοντας κλεφτά μια σύντομη και τελευταία ματιά υπό τον ήχο πένθιμης μουσικής και ενώ ένα τεράστιο μαυρόασπρο πορτρέτο του Γκορμπατσόφ κοιτούσε από ψηλά.

Ο Ντμίτρι Μουράτοφ, διευθυντής της εφημερίδας Νόβαγια Γκαζέτα και τιμηθείς και ο ίδιος με Νόμπελ Ειρήνης, ήταν επικεφαλής της πομπής κρατώντας ένα πορτρέτο του φίλου του.

Ένας ιερέας διάβασε μια σύντομη προσευχή προτού μια στρατιωτική μπάντα παίξει τον ρωσικό εθνικό ύμνο, που είναι ο ίδιος με τον σοβιετικό, καθώς το φέρετρο του Γκορμπατσόφ κατέβαινε στη γη. Τιμητική φρουρά πυροβόλησε τρεις φορές στον αέρα.

Νωρίτερα, συνοδευόμενη από δύο ένοπλα μέλη του επίλεκτου στρατιωτικού σώματος του Κρεμλίνου και με τους 54 πολυελαίους της αίθουσας να εκπέμπουν μόνο ένα χαμηλό φως, η σορός του πρώην προέδρου τέθηκε σε ανοικτό φέρετρο με ορατά το πρόσωπο και το πάνω μέρος του σώματός του.




Απών ο Πούτιν

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απέτισε φόρο τιμής στον Γκορμπατσόφ προχθές Πέμπτη, αλλά έμεινε μακριά από τη σημερινή επιμνημόσυνη εκδήλωση, με το Κρεμλίνο να επικαλείται το φορτωμένο πρόγραμμά του.

Ούτε επιφυλάχθηκε στον Γκορμπατσόφ κηδεία δημοσία δαπάνη όπως είχε γίνει για τον άσπονδο εχθρό του, τον Μπόρις Γέλτσιν, πρώτο μετασοβιετικό πρόεδρο και ο οποίος ονόμασε τον Πούτιν διάδοχό του, που πέθανε το 2007.

Ορισμένοι ερμήνευσαν την απουσία του Πούτιν ως ένδειξη περιφρόνησης από έναν πρώην αξιωματικό της KGB που ακύρωσε πολλές από τις μεταρρυθμίσεις του Γκορμπατσόφ και έχει πει πως θεωρεί ότι η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 ήταν η μεγαλύτερη γεωπολιτική καταστροφή του 20ού αιώνα την οποία θα αντιστρέψει αν του δοθεί η ευκαιρία.

«Νομίζω πως είναι ένα είδος δήλωσης», δήλωσε στο Reuters ο Βλαντίμιρ Πόζνερ, παλιός δημοσιογράφος. «Και δεν νομίζω πως ο κ. Πούτιν είναι κανένας ιδιαίτερος οπαδός του Γκορμπατσόφ. Νομίζω πως έβλεπαν τον κόσμο πολύ διαφορετικά».

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ απέτισε φόρο τιμής στον Γκορμπατσόφ σήμερα, όπως και ορισμένοι άλλοι, αλλά όχι όλοι, υψηλόβαθμοι πολιτικοί προσκείμενοι στο Κρεμλίνο.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν έφθασε στη Μόσχα για να αποτίνει φόρο τιμής. Όμως με τη Ρωσία να τελεί υπό καθεστώς κυρώσεων από τη Δύση γι’ αυτό που αποκαλεί ο Πούτιν “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” στην Ουκρανία, άλλοι Ευρωπαίοι και δυτικοί ηγέτες ήταν απόντες.

Ποιος ήταν ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ

Ο Γκορμπατσόφ, ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης από το 1985 έως το 1991, πέθανε την Τρίτη, 30 Αυγούστου, σε ηλικία 91 ετών. Η σορός του τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στη μεγάλη Αίθουσα των Κιόνων στο κέντρο της Μόσχας κατά την παράδοση προηγούμενων Σοβιετικών ηγετών, των Βλαντίμιρ Λένιν και Γιόζεφ Στάλιν συμπεριλαμβανομένων.

Ο άνδρας που αποκαλείτο χαϊδευτικά “Γκόρμπι” στη Δύση και ο οποίος κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 1991 για τον ρόλο του στον τερματισμό του Ψυχρού Πολέμου τάφηκε στη συνέχεια στο γνωστό κοιμητήριο Νοβοντεβίτσι της Μόσχας δίπλα στη σύζυγό του Ραΐσα, που πέθανε το 1999.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This