Κορωνοϊός: Κίνα και Ινδία ενέκριναν δύο νέα εμβόλια για την Covid-19, το ένα στοματικό, το άλλο ρινικό!

Θεωρούνται πιο αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του ιού, σε σχέση με τα ενέσιμα εμβόλια

Must Read

Την επανάσταση στον εμβολιασμό κατά της Covid-19 αναμένεται να φέρουν δύο νέα εμβόλια που ενέκριναν οι υγειονομικές αρχές της Ινδίας και της Κίνας, με τη ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της πρώτης να εγκρίνει σήμερα το πρώτο παγκοσμίως ρινικό εμβόλιο (λήψη με ψεκασμό από τη μύτη), δύο ημέρες μετά την έγκριση από την αντίστοιχη αρχή της δεύτερης του πρώτου από του στόματος λαμβανόμενου εμβολίου (χορήγηση με ψεκασμό στον φάρυγγα και δυνατή εισπνοή)!

Η τεχνολογία που έχει χρησιμοποιηθεί και στις δύο περιπτώσεις, αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα στον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, καθώς όπως όλα δείχνουν, οι νέες φαρμακοτεχνικές μορφές έχουν πολλά πλεονεκτήματα έναντι των ενέσιμων εμβολίων. Το βασικό πλεονέκτημα που έχουν και τα δύο εμβόλια, είναι ότι δημιουργούν τοπικά αντισώματα στον λαιμό και τη μύτη, δηλαδή στις δύο βασικές οδούς που χρησιμοποιεί ο κορωνοϊός για να εισέλθει στον ανθρώπινο οργανισμό και να τον μολύνει, όπως γράφουν οι «Times» του Λονδίνου.

Σε αντίθεση, τα ενέσιμα εμβόλια δημιουργούν ελεύθερα αντισώματα στον οργανισμό, τα οποία όπως έχει αποδειχθεί, δεν εμποδίζουν πλήρως τη μετάδοση. Γι’ αυτό άλλωστε και οι εμβολιασμένοι και νοσούν και μεταδίδουν τον κορωνοϊό, βέβαια σε μικρότερο βαθμό από τους ανεμβολίαστους.

Άρα, οι δύο νέοι τύποι μη ενέσιμων εμβολίων δίνουν ελπίδες ότι «κλειδώνουν» τον ιό έξω από τον οργανισμό, ενώ παράλληλα μειώνουν το ποσοστό βαριάς νόσησης και θανάτου από τη λοίμωξη Covid-19. Επίσης, μπορούν να αποθηκευτούν και να μεταφερθούν πιο εύκολα από τα ενέσιμα εμβόλια, καθώς δεν απαιτούνται ειδικές συνθήκες θερμοκρασίας και συντηρούνται σε θερμοκρασία που έχει απλό οικιακό ψυγείο.

Σε δύο δόσεις το πρώτο, ως ενισχυτική δόση το δεύτερο

Το εμβόλιο στην Ινδία, το οποίο έχει αναπτυχθεί από την Bharat Biotech σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις, έχει εγκριθεί ως βασικό σκεύασμα, το οποίο θα χορηγείται σε δύο δόσεις και όχι ως ενισχυτική δόση. Η τεχνολογία του είναι σχεδόν η ίδια με αυτή του ενέσιμου εμβολίου της AstraZeneca και στόχοι του είναι η αποτροπή της μετάδοσης του ιού, όπως επίσης και να μην φτάσει στους πνεύμονες, όπου όταν αρχίζει να αναπαράγεται υπάρχει κίνδυνος βαριάς νόσησης.

Την ίδια στιγμή, η Εθνική Υπηρεσία Ιατρικών Προϊόντων της Κίνας ενέκρινε το Ad5-nCoV, το εμβόλιο της φαρμακευτικής εταιρείας CanSino για επείγουσα χρήση. Το συγκεκριμένο σκεύασμα, σύμφωνα με την εταιρία, χορηγείται ως ενισχυτική δόση.

Το εμβόλιο είναι μια νέα εκδοχή του εμβολίου της CanSino για την Covid-19, το οποίο ήταν το πρώτο στον κόσμο που υποβλήθηκε σε δοκιμές σε ανθρώπους, το Μάρτιο του 2020, και αφού κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 2021 έχει χορηγηθεί στην Κίνα, το Μεξικό, το Πακιστάν, τη Μαλαισία και την Ουγγαρία.

  • Δείτε σχετικό ρεπορτάζ:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This