Βασίλισσα Ελισάβετ: Η «δεξίωση του αιώνα» με πολλούς ηγέτες στο Μπάκιγχαμ – Το πρόγραμμα της κηδείας

Μεταξύ των επίτιμων καλεσμένων οι Μπάιντεν, Μακρόν και Τριντό

Must Read

Στην τελευταία της κατοικία θα οδηγηθεί αύριο Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022 η βασίλισσα Ελισάβετ, κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας και παρουσία ηγετών και βασιλέων από όλον τον κόσμο.

Το βράδυ της Κυριακής ο βασιλιάς Κάρολος υποδέχτηκε στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ, στη «δεξίωση του αιώνα» όπως την αποκαλούν, τους ηγέτες που μετέβησαν στη Βρετανία για να αποτίσουν φόρο τιμής στη μονάρχη που κράτησε τα ηνία της χώρας για 70 χρόνια.

Ειδικότερα, 1.000 επισκέπτες θα φιλοξενηθούν από τον βασιλιά Κάρολο και τη βασιλική σύζυγο, Καμίλα.

Ο Εμανουέλ Μακρόν με τη σύζυγό του Μπριζίτ

Αρχηγοί κρατών, βασιλείς και μέλη βασιλικών οικογενειών άρχισαν από νωρίς να καταφθάνουν στο Λονδίνο προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμής στη βασίλισσα Ελισάβετ. Αρχικά βρέθηκαν στο Γουέστμινστερ Χολ όπου βρίσκεται η σορός της βασίλισσας Ελισάβετ για το λαϊκό προσκύνημα το οποίο ολοκληρώνεται αύριο, Δευτέρα, στις 6:30 το πρωί.

Στη συνέχεια θα παραστούν σε δεξίωση στο παλάτι, όπου θα τους χαιρετήσουν επίσης ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας, η βασιλική πριγκίπισσα και ο κόμης και η κόμισσα του Γουέσεξ.




Παράλληλα, στις 8 το βράδυ (τοπική ώρα) θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη της βασίλισσας σε όλη τη χώρα, με την έναρξη και τη λήξη του λεπτού αυτού να σημαίνει η καμπάνα του Big Ben.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό με τη σύζυγό του

Ήδη, στη βρετανική πρωτεύουσα βρίσκεται ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, με τη σύζυγό του Τζιλ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με τη σύζυγό του Μπριζίτ, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό και ο βασιλιάς Φελίπε της Ισπανίας με τη σύζυγό του Λετίσια, καθώς επίσης και η σύζυγος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι Ολένα Ζελένσκα. Από ελληνικής πλευράς θα παραστεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Δείτε επίσης: Βασίλισσα Ελισάβετ: Ακόμη και σε κινηματογραφικές αίθουσες θα προβληθεί η κηδεία της!

Ο Τζο Μπάιντεν απέτισε ύστατο φόρο τιμής στη βασίλισσα Ελισάβετ Β’

Φανερά συγκινημένος ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απέτισε σήμερα ύστατο φόρο τιμής μπροστά από το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ στο Λονδίνο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Τζιλ εμφανίστηκε σε υπερυψωμένο χώρο μέσα στην αίθουσα του Ουεστμίνστερ όπου βρίσκεται το φέρετρο της βασίλισσας ενώ ουρά ανθρώπων περνούσε μπροστά του. Ο Μπάιντεν έκανε το σχήμα του σταυρού και έβαλε το χέρι του στην καρδιά του.

Υπογράφοντας το βιβλίο συλλυπητηρίων, ο Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε την αίσθηση της «αξιοπρέπειας» και της «υπηρεσίας» της Ελισάβετ και πρόσθεσε πως «ο κόσμος είναι καλύτερος χάρη σ’ αυτή».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν

«Έχω ήδη πει πως η μητέρα μου και ο πατέρας μου πίστευαν πως όλοι αξίζουν να αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια και αυτό ακριβώς ήταν που απέπνεε εκείνη», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μπάιντεν, προσθέτοντας πως είχε «πάνω απ’ όλα αίσθηση της έννοιας της υπηρεσίας».

Νωρίτερα σήμερα είχαν αποτίσει ύστατο φόρο τιμής στη βασίλισσα Ελισάβετ η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο βασιλιάς Φίλιππος ΣΤ’ της Ισπανίας, ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Τζαστίν Τριντό.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ με τη σύζυγό του Τζιλ

Δρακόντεια μέτρα

«Είμαστε πεπεισμένοι πως οι αξιωματούχοι ολόκληρου του κόσμου που θα έρθουν εδώ θα κατανοήσουν ότι πρόκειται για μια μεγάλη πρόκληση και μια ασυνήθιστη κατάσταση», είχε δηλώσει την Τρίτη ένας εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης, προκαταλαμβάνοντας τις επικρίσεις για το αυστηρό πρωτόκολλο ασφαλείας.

Περισσότεροι από 2.000 αστυνομικοί απ’ όλη τη χώρα κλήθηκαν για να ενισχύσουν τη Σκότλαντ Γιάρντ.

Μετά την ανακοίνωση του θανάτου της βασίλισσας, τα επεισόδια ήταν σπάνια στη διάρκεια του λαϊκού προσκυνήματος, όμως σ’ έναν άνδρα απαγγέλθηκαν κατηγορίες για διατάραξη της δημόσιας τάξης επειδή προχθές, Παρασκευή, βγήκε από την ουρά και πλησίασε το φέρετρο.

Η βασίλισσα της Ισπανίας Λετίθια

Οι προσκεκλημένοι

Εκατοντάδες ξένοι αξιωματούχοι και εστεμμένοι αναμένεται να παρακολουθήσουν αύριο, Δευτέρα, στο Λονδίνο την επίσημη κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ Β’, μια σπαζοκεφαλιά για την ασφάλεια και τη διπλωματία, ανάμεσα σε προνόμια για ορισμένους και σε αμφιλεγόμενους προσκεκλημένους.

Δεδομένου ότι το αββαείο του Ουέστμινστερ δεν μπορεί να υποδεχθεί παρά περίπου 2.000 άτομα, μόνο οι αρχηγοί κρατών και ένας ή δύο προσκεκλημένοι ανά χώρα έχουν προσκληθεί σ’ αυτή την πρώτη εθνική κηδεία που τελείται στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 1965.

Οι εστεμμένοι

Πολυάριθμοι εστεμμένοι επιβεβαίωσαν την παρουσία τους στην κηδεία της Ελισάβετ.

Ο αυτοκράτορας Ναρουχίτο και η αυτοκράτειρα Μασάκο της Ιαπωνίας θα πραγματοποιήσουν στο Λονδίνο το πρώτο τους ταξίδι στο εξωτερικό από την ενθρόνισή τους το 2019.

Ο πρίγκιπας Αλβέρτος Β’ του Μονακό, η σύζυγός του Σαρλίν, ο βασιλιάς της Ολλανδίας Βίλεμ-Αλεξάντερ, η βασίλισσα Μάξιμα και η πριγκίπισσα Βεατρίκη, ο βασιλιάς Φίλιππος των Βέλγων και ο βασιλιάς Χάραλντ Ε’ της Νορβηγίας θα είναι άπαντες παρόιντες, όπως και η βασίλισσα Μαργαρίτα της Δανίας, η οποία είναι πλέον η μοναδική βασιλεύουσα βασίλισσα της Ευρώπης.

Ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος ΣΤ’ θα είναι παρών, όπως και ο πατέρας του, ο Χουάν Κάρλος 1ος, ο οποίος παραιτήθηκε το 2014 και ζει πλέον εξόριστος στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο Μπάιντεν και το… «The Beast»

Την ώρα που άλλοι ηγέτες έφθασαν στο αββαείο με λεωφορεία ναυλωμένα από τις αρχές, ο Τζο Μπάιντεν πήρε την άδεια να χρησιμοποιήσει «Το Κτήνος» («The Beast») την τεθωρακισμένη προεδρική λιμουζίνα του.

«Ας αφιερώσουμε μια σκέψη μας στον υπεύθυνο του προεδρικού μεγάρου των Ηλυσίων ο οποίος υποχρεώθηκε να ανακοινώσει στον πρόεδρο Μακρόν ότι στο Λονδίνο θα πρέπει να πάρει το λεωφορείο», γράφουν, μάλλον διασκεδάζοντας, σήμερα οι Times.

Αμφιλεγόμενοι προσκεκλημένοι

Αίσθηση προκαλεί η πρόσκληση των προέδρων της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρου, καθώς αμφότεροι θεωρούνται μάλλον αμφιλεγόμενες προσωπικότητες. Αμφιβολίες εξακολουθούν να υπάρχουν σχετικά με την παρουσία του σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ μπεν Σαλμάν (MBS), ο οποίος έχει παραμεριστεί από τη διεθνή σκηνή μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018 μέσα στο προξενείο της Σουαδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα είναι απών, όμως ο αντιπρόεδρός του Ουάνγκ Τσισάν θα παρευρεθεί στην κηδεία, ενώ σε μια επίσημη κινεζική αντιπροσωπεία δεν επετράπη να αποτίσει ύστατο φόρο τιμής μπροστά στο φέρετρο της βασίλισσας. Αυτό συνέβη μετά τις κυρώσεις που ελήφθησαν από την Κίνα σε βάρος βρετανών κοινοβουλευτικών οι οποίοι είχαν επικρίνει τις επιδόσεις της στον τομέα των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Ρωσία – Λευκορωσία δεν προσκλήθηκαν

Η Ρωσία και η Λευκορωσία περιλαμβάνονται σε μια μικρή ομάδα χωρών που έχουν αποκλειστεί από την κηδεία της βασίλισσας μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, ένας αποκλεισμός που χαρακτηρίστηκε από τη Μόσχα «βλάσφημος» και «ανήθικος».

Η Βιρμανία, πρώην βρετανική αποικία που κυβερνάται από μια στρατιωτική χούντα στην οποία το Λονδίνο έχει επιβάλει κυρώσεις, αλλά επίσης η Συρία, το Αφανιστάν και η Βόρεια Κορέα, αποκλείσθηκαν επίσης.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της κηδείας (ώρα Ελλάδας):

Στις 8:30 το πρωί της Δευτέρας ολοκληρώνεται το λαϊκό προσκύνημα που ξεκίνησε την Τετάρτη το βράδυ.

10:00 – Ανοίγουν οι πόρτες του Αβαείου του Γουεστμίνστερ για να εισέλθουν οι ηγέτες κρατών και οι υπόλοιποι προσκεκλημένοι.

12:35 – Το φέρετρο θα μεταφερθεί στην έξοδο του Βρετανικού Κοινοβουλίου για να τοποθετηθεί πάνω στον κιλλίβαντα. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο θα το συνοδεύουν 142 μέλη του Βασιλικού Ναυτικού.

12:44 – Θα ξεκινήσει η πομπή από το Βρετανικό Κοινοβούλιο προς το αβαείο του Γουεστμίνστερ.

12:52 – Η πομπή θα φτάσει στο Αβαείου του Γουεστμίνστερ

13:00 – Ξεκινάει η λεγόμενη πολιτική λειτουργία παρουσία 2000 καλεσμένων. Μεταξύ αυτών αρχηγοί κρατών και βασιλείς από όλο το κόσμο

14:00 – Ολοκληρώνεται το τελετουργικό στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ και το φέρετρο τοποθετείται ξανά στο κιλλίβαντα. Θα τηρηθεί δύο λεπτών σιγή σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο

14:15 – Ξεκινάει νέα πομπή με προορισμό την αψίδα του Ουέλινγκτον, δίπλα από το Χάιντ Παρκ και το παλάτι του Μπάκιγχαμ. Η πομπή θα περάσει μπροστά από το παλάτι και θα κάνει μια στάση




15:00 – Η πομπή φτάνει στην αψίδα. Το φέρετρο μπαίνει στη νεκροφόρα με προορισμό το Ουίνδσορ. Το ταξίδι θα γίνει οδικώς και θα διαρκέσει δύο ώρες. Αριστερά και δεξιά του δρόμου αναμένεται πλήθος κόσμου.

17:06 – Η νεκροφόρα φτάνει σε καθορισμένο σημείο. Σχηματίζεται νέα πομπή.

17: 10 – Η πομπή για το κάστρο του Ουίνδσορ ξεκινά.

17:40 – Ο Βασιλιάς Κάρολος και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας μπαίνουν στη πομπή.

17:53 – Η πομπή φτάνει στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου μέσα στο κάστρο του Ουίνδσορ και το φέρετρο τοποθετείται σε βάθρο.

16:00 – Ξεκινά η νεκρώσιμη ακολουθία, χωρίς να έχει διευκρινιστεί η διάρκειά της. Μόλις ολοκληρωθεί, το βάθρο θα υποχωρήσει στη βασιλική κρύπτη, κάτι που έγινε και στην κηδεία του πρίγκιπα Φίλιππου. Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας θα αποχωρήσουν όπως και οι κάμερες

21:30 – Θα γίνει ο ενταφιασμός χωρίς κάμερες, αυστηρά ιδιωτικά και μαζί με το φέρετρο του πρίγκιπα Φίλιππου που περιμένει στην κρύπτη.




Δείτε επίσης: Bασίλισσα Ελισάβετ: Όλες οι λεπτομέρειες της κηδείας που θα παρακολουθήσουν 4.000.000.000 άνθρωποι

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This