Σε ποια χώρα της ΕΕ καίνε σκουπίδια για να ζεσταθούν;

Προσαρμόζεται στη ζωή χωρίς ρωσικό αέριο...

Must Read

Τα νοικοκυριά στην Πολωνία καίνε όλο και περισσότερο τα σκουπίδια τους για να παραμείνουν ζεστά, ανέφερε το Bloomberg καθώς η χώρα παλεύει με τις συνέπειες των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, σε μια κίνηση που αναμένεται να… εκτοξεύσει τη ρύπανση.

«Είναι τόσο άσχημο αυτή την εποχή που μπορείς να μυρίζεις τα σκουπίδια να καίγονται κάθε μέρα, κάτι που είναι εντελώς νέο», είπε η Paulina Mroczkowska, μια 35χρονη μητέρα τριών παιδιών από ένα προάστιο της Βαρσοβίας. «Σπάνια μπορείς να μυρίσεις ένα κανονικό καύσιμο. Είναι τρομακτικό να σκέφτεσαι τι συμβαίνει όταν κάνει πραγματικά κρύο».

Η Mroczkowska είπε ότι παρατήρησε για πρώτη φορά ότι κάτι δεν πήγαινε καλά όταν εντόπισε έναν γείτονα να συσσωρεύει σκουπίδια στο εργαστήριό του, αλλά το πρόβλημα δεν είναι μοναδικό στην πολωνική πρωτεύουσα.

Στην πόλη Nowy Sacz, περίπου 100 χιλιόμετρα (62 μίλια) νοτιοανατολικά της Κρακοβίας, οι τοπικές αρχές συλλέγουν σημαντικά λιγότερα σκουπίδια από πέρυσι, πυροδοτώντας φόβους ότι οι πολύ ρυπογόνες πυρκαγιές σκουπιδιών θα μπορούσαν να γίνουν συνηθισμένες καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν περαιτέρω.

Η Πολωνία έδωσε στους πολίτες το «πράσινο φως» για να κάψουν τα απορρίμματά τους, με τον Jaroslaw Kaczynski, αρχηγό του κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη, να λέει στους υποστηρικτές τον περασμένο μήνα ότι «πρέπει να κάψει κανείς σχεδόν τα πάντα» για να μείνει ζεστός.

Η δήλωση του Kaczynski ήρθε αρκετούς μήνες αφότου η κυβέρνησή του χαλάρωσε την απαγόρευση του άνθρακα χαμηλής ποιότητας και εβδομάδες αφότου μια περιφερειακή συνέλευση στην Κρακοβία ψήφισε να καθυστερήσει την απαγόρευση καύσης σχεδόν οτιδήποτε στους οικιακούς θερμαντήρες.

Αφότου η Ρωσία ξεκίνησε τη στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, η Πολωνία έγινε ένας από τους πιο δυνατούς υποστηρικτές μιας απαγόρευσης σε όλη την ΕΕ των ρωσικών εισαγωγών ενέργειας. Ωστόσο, έχει υποφέρει για τη στάση της.

Η Πολωνία βασιζόταν κάποτε στη Ρωσία για το 46% του φυσικού αερίου της, το 64% του πετρελαίου της και το 15% του άνθρακά της. Ωστόσο, είδε τη ροή φυσικού αερίου να σταματά τον Απρίλιο, όταν αρνήθηκε να πληρώσει τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom σε ρούβλια και σχεδιάζει να σταματήσει τις εισαγωγές πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους.

Η Πολωνία σταμάτησε να αγοράζει άνθρακα από τη Ρωσία τον Απρίλιο και παρόλο που η κυβέρνηση επέμεινε ότι οι εγχώριες προμήθειες ήταν αρκετές για να καλύψουν το έλλειμμα, σύντομα αναφέρθηκαν ελλείψεις και οι τιμές υπερδιπλασιάστηκαν.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ από πέρυσι, η Nowy Sacz είναι ήδη η πιο μολυσμένη πόλη του μπλοκ, με άλλες τέσσερις πολωνικές πόλεις – Zgierz, Piotrkow Trybunalsi, Zory και Κρακοβία – να καταλαμβάνουν θέσεις στις χειρότερες 10.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This