Η Ευρωπαΐκή Εισαγγελία διερευνά την Ούρσουλα για τη συμφωνία εμβολίων Pfizer!

Στο στόχαστρο της εισαγγελίας και η Κύπρια επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου!

Must Read

Ραγδαίες εξελίξεις αναφορικά με το φερόμενο σκάνδαλο Μπουρλά – Φον Ντερ Λάιεν, καθώς η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ανακοίνωσε έναρξη έρευνας για την αγορά απο την Ε.Ε,των εμβολίων για τον κορωνοιό. Πρόκειται για την συνέχεια του σκανδάλου με τις κρυφές συνεννοήσεις της προέδρου της Κομισιόν με τον ισχυρό άνδρα της φαρμακευτικής και τα ύποπτα SMS.

Υπό έρευνα βρίσκονται πλέον τόσο  η Ουρσουλα φον ντέρ Λάιεν όσο και η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, «αποσύρθηκε» αιφνιδίως πριν από λίγες ημέρες, από το προγραμματισμένο ραντεβού για να καταθέσει ενώπιον της ειδικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον COVID-19, στην οποία αναμενόταν να αντιμετωπίσει δύσκολα ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο έγιναν μυστικές συμφωνίες για τα εμβόλια.

Η απόφαση ακολουθεί μια έκθεση ελέγχου στη στρατηγική προμήθειας εμβολίων της ΕΕ που δημοσιεύθηκε νωρίτερα τον μήνα, η οποία εγείρει νέα ερωτήματα σχετικά με την επαφή μεταξύ του Μπουρλά και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που προηγήθηκε σύμβασης εμβολίου πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο επικεφαλής του φαρμακευτικού κολοσσού των ΗΠΑ, του μεγαλύτερου προμηθευτή εμβολίων για τον COVID-19 στην ΕΕ, είχε προγραμματιστεί να εμφανιστεί ενώπιον της επιτροπής στις 10 Οκτωβρίου. Η επιτροπή συναντά αξιωματούχους που εμπλέκονται στη διαδικασία προμήθειας εμβολίων στην ΕΕ για να αντλήσει διδάγματα για το πώς για να ανταποκριθούμε σε μελλοντικές πανδημίες. Άλλα στελέχη φαρμακευτικών προϊόντων έχουν καταθέσει στην επιτροπή, συμπεριλαμβανομένου του Διευθύνοντος Συμβούλου της Moderna και ανώτερων στελεχών από την AstraZeneca και τη Sanofi.

Η πρόεδρος της επιτροπής, η Βελγίδα ευρωβουλευτής Kathleen Van Brempt, δήλωσε στο POLITICO ότι «λυπάται βαθιά» για την απόφαση που έλαβε η Pfizer.

Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει η γαλλική εφημερίδα Le Figaro «στις αρχές του 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να προχωρήσει στην κοινή αγορά εμβολίων για λογαριασμό των 27 κρατών μελών. Οι περισσότερες δόσεις αγοράστηκαν από  το αμερικανογερμανικό δίδυμο Pfizer/BioNTech… Είχαν εγκριθεί επίσης από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή εμβόλια των εταιρειών Moderna, AstraZeneca, Janssen, Novavax και Valneva.

Η διαδικασία της διαπραγμάτευσης και των όρων που συνόδευαν τις τελικές συμφωνίες, ήταν απολύτως αδιαφανείς και εκτός του ευρωπαϊκού πλαισίου συμβάσεων.

Αρκετοί ευρωβουλευτές επέκριναν το γεγονός ότι βασικές πτυχές των συμβάσεων χαρακτηρίστηκαν εμπιστευτικές. Η ανταλλαγή γραπτών μηνυμάτων SMS μεταξύ της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του διευθύνοντος συμβούλου της Pfizer Albert Bourla, που αποκαλύφθηκε από τους New York Times, πυροδότησε διαμάχη και οδήγησε ακόμη και τον διαμεσολαβητή της ΕΕ να παρέμβει.

Έχοντας αντιμετωπίσει την άρνηση των υπηρεσιών της Επιτροπής  να απαντήσουν σε δημοσιογράφο που ζήτησε να μάθει το περιεχόμενο τους , η διαμεσολαβήτρια, Emily O’Reilly, θεώρησε ότι το κοινό θα έπρεπε να έχει πρόσβαση στα γραπτά μηνύματα που ανταλλάσσουν τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο, εκπρόσωπος της Επιτροπής υποστήριξε ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε ανταλλάξει μηνύματα  με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Pfizer «καθώς και με τους Διευθύνοντες Συμβούλους άλλων εταιρειών» προκειμένου να τους πείσει να προμηθεύουν την ΕΕ «σύμφωνα με τις διαδικασίες».

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, η οποία ιδρύθηκε επίσημα το 2021, είναι ένα ανεξάρτητο όργανο της ΕΕ που είναι υπεύθυνο για την καταπολέμηση της απάτης κατά των κονδυλίων της ΕΕ και κάθε άλλου αδικήματος που επηρεάζει τα οικονομικά της συμφέροντα (διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, διασυνοριακή απάτη ). Αυτό το υπερεθνικό όργανο είναι υπεύθυνο για τη διερεύνηση αλλά και για τη δίωξη και την προσαγωγή στη δικαιοσύνη των δραστών τέτοιων αδικημάτων, μια  εξουσία που δεν είχε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (Olaf).

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This