Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2023

Πήρε… φωτιά το «ρεζερβουάρ» της κυβέρνησης του Μακρόν!

Τριγμοί στο Ελιζέ από την κρίση στα καύσιμα, το κύμα ακρίβειας, αλλά και τους μισθούς των Γάλλων που εξανεμίζονται πριν τελειώσει ο μήνας

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

«Είμαι δίπλα σε όλους τους συμπατριώτες μας που αγωνίζονται και έχουν βαρεθεί με αυτή την κατάσταση. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα μέγιστα». Ο Εμανουέλ Μακρόν μοιράζει διαβεβαιώσεις, καθώς αυτό που ξεκίνησε ως κρίση στα καύσιμα με τις απεργίες των εργαζομένων στις αποθήκες καυσίμων εξελίσσεται σε πανεθνική διαμαρτυρία, με απεργίες σε όλους τους τομείς και διαδηλώσεις στο Παρίσι και στις άλλες μεγάλες πόλεις.

Οι γαλλικές εφημερίδες κάνουν λόγο για το πρώτο κρας τεστ του Μακρόν στη νέα θητεία του στο Ελιζέ. Το σκηνικό όπως διαμορφώνεται είναι εκρηκτικό. Ελλείψεις στα καύσιμα, απεργίες, ακρίβεια, μισθοί που πλέον δεν επαρκούν. Στη γαλλική κυβέρνηση φοβούνται ότι η επανεμφάνιση των «Κίτρινων Γιλέκων» είναι θέμα χρόνου και ότι οι αντοχές της γαλλικής κοινωνίας αλλά και της οικονομίας εξαντλούνται.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να επιβάλει τον προϋπολογισμό στο Κοινοβούλιο χωρίς ψηφοφορία, αδυνατώντας να βρει ένα πεδίο συμβιβασμού με την αντιπολίτευση. Το αριστερό συνδικάτο CGT ψήφισε την Τρίτη παράταση στην απεργία σε πολλά διυλιστήρια και αποθήκες πετρελαίου που διαχειρίζεται ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός TotalEnergies αν και οι εργαζόμενοι δέχτηκαν τελικά τις προτάσεις της εργοδοσίας και συναίνεσαν με τη μισθολογική αύξηση 7% αντί του 10% που ζητούσαν για την αντιμετώπιση της κρίσης στο κόστος ζωής και μερίδιο στα κέρδη των εταιριών εν μέσω της «έκρηξης» στις τιμές της ενέργειας, που αυξήθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η απεργία τριών εβδομάδων συνεχίζει να διαταράσσει σοβαρά τη διανομή καυσίμων σε ολόκληρη τη Γαλλία, ιδιαίτερα στη βόρεια και την κεντρική χώρα και στην περιοχή του Παρισιού.

Σε ορισμένες περιοχές το 50% των πρατηρίων καυσίμων έχει «στεγνώσει». Σε όλη τη χώρα, το 28% των πρατηρίων είναι χωρίς καύσιμα, εν μέσω οργής για την κυβέρνηση που διέταξε απεργούς διυλιστηρίων και αποθηκών πετρελαίου να επιστρέψουν στην εργασία τους. Εργαζόμενοι σε τρένα και οδηγοί λεωφορείων σε όλη τη Γαλλία ενώθηκαν στο κίνημα για μια 24ωρη απεργία για τους μισθούς – υπήρξε διακοπή στα περιφερειακά δρομολόγια τρένων και λεωφορείων, συμπεριλαμβανομένων των τοπικών τρένων προς τα προάστια του Παρισιού. Το προσωπικό στα σχολεία έκανε επίσης απεργία, όπως και οι εργαζόμενοι στην πυρηνική ενέργεια.

Η γαλλική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το ανώτατο όριο στις αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας έχει μετριάσει το πλήγμα της κρίσης κόστους ζωής στη Γαλλία. Ο πληθωρισμός έφτασε στο 6,2%, ο οποίος είναι ο χαμηλότερος μεταξύ των 19 χωρών που χρησιμοποιούν ως νόμισμα το ευρώ, σύμφωνα με τη Eurostat. Οι Γάλλοι εργαζόμενοι κατά τις διαδηλώσεις στους δρόμους είπαν ότι οι μισθοί είναι πολύ χαμηλοί για να τα βγάλουν πέρα.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εµανουέλ Μακρόν

Ο Μακρόν βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Η αντιπαράθεση στο Κοινοβούλιο για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους έρχεται να δείξει πόσο αποδυναμωμένος είναι μετά και την απώλεια της απόλυτης πλειοψηφίας στις εκλογές την περασμένη άνοιξη, απέχοντας περίπου 40 έδρες από την απόλυτη πλειοψηφία που απαιτείται για την ψήφιση νόμων. Το κόμμα της Μαρίν Λεπέν είναι τώρα το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης στο Κοινοβούλιο, ενώ το La France Insoumise του αριστερού Ζαν Λικ Μελανσόν είναι το μεγαλύτερο αριστερό κόμμα σε έναν ευρύ συνασπισμό γνωστό ως Nupes, που περιλαμβάνει τους Σοσιαλιστές και τους Πρασίνους.

Το διογκούμενο κύμα αντιδράσεων απειλεί να μπλοκάρει και τις μεταρρυθμίσεις του Μακρόν. Αριστερά συνδικάτα προειδοποίησαν για περαιτέρω κλιμάκωση της απεργίας ενάντια σε οποιαδήποτε πιθανή αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης. Ο Μακρόν, ο οποίος επανεξελέγη τον Απρίλιο, έχει δεσμευτεί να αυξήσει το όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση από τα 62 στα 65 έτη, ώστε να εναρμονιστεί η Γαλλία με τους Ευρωπαίους εταίρους της. Ωστόσο, η ιδέα αυτή βρίσκει έντονη αντίθεση στα εργατικά συνδικάτα και τα κόμματα της Αριστεράς.

Οι απεργίες των εργαζομένων στα διυλιστήρια, που οδήγησαν σε ελλείψεις καυσίμων στο 1/3 των πρατηρίων σε όλη τη Γαλλία, έχουν εγείρει φόβους για επανάληψη των διαδηλώσεων με τα «Κίτρινα Γιλέκα», που συγκλόνισαν τη Γαλλία το 2018 και το 2019. Οι διαμαρτυρίες πυροδοτήθηκαν από έναν νέο κυβερνητικό φόρο για τη βενζίνη και το ντίζελ, αλλά εξελίχθηκε σε μια γενικότερη διαμαρτυρία ενάντια στις γαλλικές ελίτ.

Θα βγουν (ξανά) στους δρόμους τα «Κίτρινα Γιλέκα»;

Υστερα από εβδομάδες βίαιων διαδηλώσεων, που αντιμετωπίστηκαν με σκληρή αστυνομική καταστολή, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να υποχωρήσει και να εγκαταλείψει τον νέο φόρο σε βενζίνη και ντίζελ. Ωστόσο, ο ερευνητής της OpinionWay, Μπρινό Ζαμπάρτ, λέει ότι οι παραλληλισμοί μεταξύ των εκτεταμένων διαδηλώσεων των «Κίτρινων Γιλέκων» και της τρέχουσας αναταραχής είναι λίγο ατυχείς.

«Η απεργία στα διυλιστήρια πετρελαίου δεν είναι δημοφιλής, επειδή δημιουργεί προβλήματα και έχει μεγάλο αντίκτυπο στο κοινό» είπε ο Ζανμπάρτ. «Οι απεργοί εργαζόμενοι είναι σε θέση να μπλοκάρουν τους πάντες για τα δικά τους συμφέροντα, δεν αγωνίζονται ενάντια σε μια αντιλαϊκή μεταρρύθμιση των συντάξεων ή της εκπαίδευσης, αλλά λαμβάνουν μέτρα για να αυξήσουν τους δικούς τους μισθούς» είπε.

Οι απεργίες έχουν στριμώξει τη διοίκηση στους πετρελαϊκούς γίγαντες TotalEnergies και Esso-Exxon Mobil ενάντια στο προσωπικό, που έχει αποκλείσει τις αποθήκες σε όλη τη χώρα. Ηδη άρχισαν να εμφανίζονται ρήγματα στο κίνημα, με ορισμένα συνδικάτα να συμφωνούν σε αύξηση των μισθών με την TotalEnergies. Σε άλλους τομείς, όμως, τα συνδικάτα φαίνεται να ξεκινούν τώρα τις διαμαρτυρίες, με την Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν να θεωρεί ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να ανάψει το φιτίλι της αντίδρασης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τέλος η αγωνία: Στις 14 Μαΐου οι εκλογές στην Τουρκία

Τέλος στην αγωνία και στις υποθέσεις για την ημερομηνία των εκλογών στην Τουρκία έδωσε...

Μία «ανάσα» από την οριστικοποίηση της ημερομηνίας των εκλογών στην Τουρκία – Τι αναφέρει...

Στο επίκεντρο των τουρκικών Μέσων Ενημέρωσης βρίσκεται το ζήτημα των εκλογών, με αρκετές εφημερίδες...

Νέα απεργία του νοσηλευτικού προσωπικού στην Βρετανία – Αίτημα οι μισθολογικές αυξήσεις

Σε νέα διήμερη απεργία προχωρά σήμερα το νοσηλευτικό προσωπικό στη Βρετανία, με αίτημα μισθολογικές...

Κίεβο: Σύσσωμη η ηγεσία του υπουργείου εσωτερικών επέβαινε στο ελικόπτερο που κατέπεσε!

Ως αποτέλεσμα του αεροπορικού δυστυχήματος στο Brovary, φαίνεται ότι η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών...

Συντριβή ελικοπτέρου κοντά σε νηπιαγωγείο στο Κίεβο

Στο Brovary στην περιοχή του Κιέβου, ένα ελικόπτερο συνετρίβη κοντά σε ένα νηπιαγωγείο, ενώ...

Οι δηλώσεις «έφαγαν» σύμβουλο του Ζελένσκι

Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Ολέξι Αρεστόβιτς υπέβαλε χθες την παραίτησή του, μετά τις...

Γλυπτά του Παρθενώνα: Μακριά από μια συμφωνία Ελλάδα και Βρετανία, υποστηρίζουν οι «New York...

Υπάρχει αισιοδοξία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, αλλά η επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα...

Την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ υποστηρίζει από το Νταβός, ο Κίσινγκερ

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ απηύθυνε σήμερα έκκληση στη διεθνή κοινότητα...

Ο Bolton ρίχνει τη «βομβα»: Να αποβληθεί η Τουρκία από το ΝΑΤΟ

Τα κύρια σημεία της έρευνας του Gatestone Institute δια χειρός Uzay BulutΤο Συνταγματικό Δικαστήριο...

Ουκρανία: Εικόνες φρίκης στο Σολεντάρ με «βουνά πτωμάτων»

Τραγικές εικόνες που δείχνουν την φρίκη του πολέμου. Το Soledar είναι γεμάτο με πτώματα νεκρών...

Γερμανία: Στα χέρια της αστυνομίας η διάσημη ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ

Στις επεισοδιακές διαδηλώσεις στο Λούτσερατ της δυτικής Γερμανίας συμμετείχε η Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία...

Πλήθος πυρομαχικών από το Ιράν στα χέρια της Ουκρανίας!

Προκαλεί μεγάλα ερωτηματικά το γεγονός ότι ο ουκρανικός στρατός σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις,...

Ραγδαίες εξελίξεις! Ο Παντσέρι υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τις βελγικές αρχές

Θα προχωρήσει σε «ουσιαστικές, αποκαλυπτικές, αληθείς και πλήρεις δηλώσεις σχετικά με την εμπλοκή τρίτων» στο σκάνδαλο Qatargate

Ουκρανία: Έλαβε οικονομική ενίσχυση 3 δισ. ευρώ από την Ε.Ε. – Οι όροι του...

Οικονομική ενίσχυση τρία δισ. ευρώ έλαβε σήμερα η Ουκρανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ποσό...

Επίθεση Τσαβούσογλου στη Σουηδία: «Έγκλημα μίσους το ομοίωμα Ερντογάν»

Να δημιουργήσει θέμα προσπαθεί η Άγκυρα, παριστάνοντας το θύμα και επιχειρώντας να χρησιμοποιήσει υπέρ...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νεκρή μέσα στο σπίτι της βρέθηκε 31χρονη νηπιαγωγός – Τι έδειξε η νεκροψία

Σοκ έχει προκαλέσει η είδηση ότι μια νεαρή νηπιαγωγός...

Πατέρας δύο παιδιών ο λογιστής που βρέθηκε απαγχονισμένος – Πώς έγινε το έγκλημα στο Μοσχάτο

Η 47χρονη του έσπρωξε την καρέκλα και ο 50χρονος κρεμάστηκε - Τι είπε η ίδια στους αστυνομικούς

Δημοσκόπηση: Ποια οικογένεια πιστεύετε ότι προβάλλει καλύτερα την Ελλάδα;

Ζούμε στην εποχή της εικόνας, οπότε αναπόφευκτα οι σκηνές...

Αθώα για τα 8 κιλά κόκα η Έλενα Πολυχρονοπούλου

Αθωώθηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών η πρώην...

Ναύπλιο: Εστιατόριο έδιωξε ομόφυλο ζευγάρι

Σε καταγγελία προχώρησε ομόφυλο ζευγάρι καθώς, όπως αναφέρουν, εκδιώχθηκαν...

«Ντροπή σας αγράμματοι»: Έξαλλος ο Μπιμπίλας με τους δημοσιογράφους

Ο γνωστός ηθοποιός και πρόεδρος του ΣΕΗ, Σπύρος Μπιμπίλας,...

Φουντώνουν οι φήμες για εμπλοκή του Παύλου στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας

«Φουντώνουν» τα σενάρια για εμπλοκή του πρωτότοκου γιου του...

NEWSROOM