Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θανί: Ο σεΐχης πίσω από το πιο σκοτεινό Μουντιάλ

Δωροδοκίες με εκατομμύρια, ρολόγια και… Rafale, χιλιάδες νεκροί εργάτες, «ψεύτικοι» θεατές, καταπάτηση δικαιωμάτων - Και ακόμη δεν ξεκίνησε..

Must Read

Οι απανταχού ποδοσφαιρόφιλοι μετρούν τα καλοκαίρια της ζωής τους με τα Παγκόσμια Κύπελλα και τα Euro. Αυτή τη φορά, όμως, όλα είναι διαφορετικά. Το «χειμωνιάτικο» Μουντιάλ του Κατάρ, που αρχίζει αύριο, θα γίνει κάτω από βαριές σκιές.

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

Στο Κατάρ, η κοσμοπλημμύρα από φιλάθλους με σημαίες και φανέλες 32 χωρών δεν θα δίνει χρώμα στους δρόμους και στις εξέδρες. Ο ποδοσφαιρικός τουρισμός θα είναι λιγότερος από ποτέ και η δίψα της παγκόσμιας κοινότητας για το σπουδαίο γεγονός έχει «σβήσει». Κυριαρχεί κλίμα καχυποψίας για το πώς η διοργάνωση κατέληξε σκανδαλωδώς στα χέρια μιας οικογένειας ζάπλουτων εμίρηδων και ιδιοκτητών ενός κρατιδίου δίχως καμία αθλητική ιστορία.

Μόλις χθες, συνεργάτης της «Daily Mail» από τη Μέση Ανατολή έκανε την καταγγελία ότι το Κατάρ έχει δωροδοκήσει οκτώ ποδοσφαιριστές του Εκουαδόρ με περίπου 7.500.000 δολάρια για να χάσουν στην αυριανή πρεμιέρα. Και δεν είναι μόνο αυτά…
Η Ντούα Λίπα και η Σακίρα αρνήθηκαν να πάρουν μέρος στο σόου της τελετής έναρξης, επειδή στο Κατάρ καταπατώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Περισσότεροι από 7.000 εργάτες, οι πιο πολλοί μετανάστες, έχασαν τη ζωή τους στα εργοτάξια θανάτου για την κατασκευή των σταδίων κάτω από απάνθρωπες συνθήκες. Στο τεχνητό κρατίδιο των πετροδολαρίων δεν υπάρχουν κράτος δικαίου, ελευθερία του Τύπου και οι γυναίκες ζουν σε καθεστώς οδυνηρών διακρίσεων. Υπό τον κίνδυνο οι εξέδρες να είναι άδειες, έχουν προσληφθεί χιλιάδες κομπάρσοι θεατές, συνήθως εργάτες μετανάστες.

Πίσω από το πιο ακριβό Μουντιάλ της Ιστορίας βρίσκεται η οικογένεια Αλ Θανί. Υπολογίζεται ότι ξόδεψε πάνω από 200 δισεκατομμύρια δολάρια, όσο το ΑΕΠ της Ελλάδας, για τα γήπεδα και τις υποδομές του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Μόνο που ο υπόλοιπος κόσμος δεν συμμερίζεται τις φιλοδοξίες και κυρίως τον τρόπο που οι ηγεμόνες του Κατάρ αποκτούν όσα θέλουν, επειδή έτυχε να γεννηθούν πάνω σε πετρελαιοπηγές.

«Χρυσή» επένδυση

Εμπνευστής για τη «χρυσή» επένδυση δημοφιλίας μέσω ποδοσφαίρου ήταν ο Χαμάντ μπιν Χαλίφα Αλ Θανί, ο μυστακοφόρος εμίρης που έφυγε από τη ζωή το 2013. Ηταν αυτός που ανέθεσε στους δυο γιους του, τον σημερινό ηγεμόνα του Κατάρ, Ταμίμ, και τον Μοχάμεντ την επιχείρηση ανάληψης της διοργάνωσης.

Στις 2 Δεκεμβρίου 2010, η παγκόσμια κοινή γνώμη σοκαριζόταν όταν πληροφορούνταν από τον τότε πρόεδρο της FIFA και «μπουκωμένο» από τα πετροδόλαρα Σεπ Μπλάτερ ότι το Μουντιάλ του 2022 θα γίνει στο Κατάρ. Χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και η Αυστραλία αδυνατούσαν να πιστέψουν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Εχει γραφτεί ότι ο Μπιλ Κλίντον, που ήταν ο επικεφαλής της επιτροπής διεκδίκησης για τις ΗΠΑ, επέστρεψε στο ξενοδοχείο κι έσπασε τον καθρέφτη από τα νεύρα του.

Πρόεδρος της επιτροπής διεκδίκησης για το Κατάρ ήταν ο Μοχάμεντ, αδερφός του σημερινού εμίρη. Από τα επόμενα κιόλας χρόνια άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι των δωροδοκιών όσων τάχθηκαν υπέρ του Κατάρ στην ψηφοφορία. Από τα 22 μέλη της FIFA με δικαίωμα ψήφου, τα 14 ψήφισαν υπέρ του εμιράτου, με τις ΗΠΑ να συγκεντρώνουν μόλις 8. Οι «Sunday Times» αποκάλυψαν ότι η ταρίφα ήταν 1.000.000-2.000.000 για κάθε ψηφοφόρο και πανάκριβα ρολόγια.

Η ανάθεση στο Κατάρ αποτέλεσε την αρχή του τέλους για τους δυο κορυφαίους παράγοντες του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, τον Σεπ Μπλάτερ και τον Μισέλ Πλατινί, που εκδιώχθηκαν κακήν κακώς από τον χώρο, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες διαφθοράς. Ομως, η πολιτική δεν ήταν αμέτοχη.

Έμμεση δωροδοκία της Γαλλίας

Για να δώσει τη στήριξή της η Γαλλία εμμέσως δωροδοκήθηκε. Ο Ταμίμ έστειλε μήνυμα μέσω Πλατινί στον τότε πρόεδρο της Γαλλίας Σαρκοζί ότι θα βοηθήσει οικονομικά τη χώρα, αρκεί το Παρίσι να ψηφίσει Κατάρ.

Ετσι, τα επόμενα χρόνια ο «μπροστινός» του Ταμίμ, Αλ Κελαϊφί, αγόρασε με εκατοντάδες εκατομμύρια, συμπεριλαμβανομένων των χρεών, την Παρί Σεν Ζερμέν. Το κανάλι του, Bein Sport, που ανήκει στον Κελαϊφί, χρυσοπλήρωσε 7 φορές πάνω τα δικαιώματα του γαλλικού πρωταθλήματος, κόντρα σε κάθε οικονομική λογική. Το Κατάρ αγόρασε -μόνο για αρχή- μαχητικά Rafale αντί 6,3 δισ. δολαρίων και συγχρηματοδότησε τη γαλλική επέμβαση στη Λιβύη.

Ο ηγεμόνας του Κατάρ, Ταμίμ, διαμαρτυρήθηκε μέσω δηλώσεων αυτές τις μέρες για την αρνητική κριτική που δέχεται. «Από τότε που έχουμε την τιμή να φιλοξενήσουμε το Παγκόσμιο Κύπελλο, το Κατάρ έχει υποστεί μια άνευ προηγουμένου εκστρατεία δυσφήμησης, που καμία άλλη διοργανώτρια χώρα δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ». Ισως επειδή καμία άλλη χώρα δεν προκάλεσε τόσο πολύ με όσα έκανε…

Η αλήθεια είναι ότι συχνά η χαρά των πολλών για τα κορυφαία αθλητικά events και η δίψα των λίγων για τα υπερκέρδη από τις μπίζνες γύρω από τις μεγάλες διοργανώσεις σπρώχνουν κάτω από το χαλί διάφορα σκάνδαλα, σκιές και καχυποψίες. Αυτή τη φορά, όμως, έχει ξεπεραστεί κάθε όριο, γι’ αυτό και το ενδιαφέρον όλων περιστρέφεται σχεδόν αποκλειστικά γύρω από τις μεθόδους του Κατάρ και της οικογένειας που το ελέγχει. Δεν φταίει μόνο ότι το φετινό Μουντιάλ διεξάγεται χειμώνα. Είναι ότι το φιλοθεάμον κοινό έχει «παγώσει»…

Βιογραφικό

Γεννήθηκε το 1980 στην Ντόχα και διαδέχθηκε στον θρόνο τον πατέρα του, Χαμάν μπιν Χαλίφα, το 2013. Ο εμίρης έγινε ο άνθρωπος που έπρεπε να διεκπεραιώσει τη διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Είναι αδερφός του σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Χαμάντ, που το 2010 ηγήθηκε της επιτυχούς προσπάθειας για την ανάληψη του Μουντιάλ 2022. Στόχος του ηγεμόνα Ταμίμ ήταν εξαρχής να ανεβάσει το διεθνές προφίλ του εμιράτου μέσω των αθλητικών διοργανώσεων και της εξαγοράς της Παρί Σεν Ζερμέν. Το 2005 παντρεύτηκε τη δεύτερη ξαδέρφη του, με την οποία απέκτησαν δυο γιους και δυο κόρες. Με την επόμενη σύζυγό του απέκτησαν πέντε παιδιά και με την τρίτη ακόμα τέσσερα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This