Αυξάνονται τα θύματα στην Ίσκια – 6 νεκροί, ανάμεσά τους και βρέφος και 6 αγνοούμενοι

13 άνθρωποι τραυματίστηκαν

Must Read

Νέα θύματα αποκάλυψαν οι έρευνες κάτω από τις λάσπες και τα συντρίμμια στο νησί Ίσκια της Ιταλίας, που επλήγη το Σάββατο από καταστροφική πλημμύρα και κατολίσθηση, καθώς συνολικά έχουν εντοπιστεί έξι άτομα νεκρά, ενώ έξι ακόμη αγνοούνται.

Τα μέλη των σωστικών συνεργείων εντόπισαν έξι πτώματα, ενώ οι αγνοούμενοι, έως τώρα, παραμένουν έξι. Από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις έχασαν την ζωή τους δυο μικρά παιδιά, ένα νεογέννητο και ένα παιδί έξι ετών. Οι τραυματίες είναι δεκατρείς και εκατόν εξήντα επτά άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, για να μεταφερθούν σε ασφαλή περιοχή.

Διαβάστε επίσης: Ίσκια: Ανασύρθηκε νεκρό ένα κοριτσάκι 5,5 ετών – Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Πιαντεντόζι δήλωσε, ότι με τα δυο εκατομμύρια ευρώ που διέθεσε σήμερα η κυβέρνηση, με την κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, «θα στηθούν προσωρινές κατοικίες, θα πραγματοποιηθούν έργα σε σειρά δρόμων και θα διανεμηθούν φαγητά στους πληγέντες».

Με το πρώτο φως της ημέρας τα σωστικά συνεργεία θα συνεχίσουν το έργο τους και αύριο, με την βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων.

Ευθύμης Λέκκας: Πως φτάσαμε στην τραγωδία

Για την κατολίσθηση στο νησί Ίσκια που παρέσυρε στο θάνατο έξι ανθρώπους μίλησε ο σεισμολόγος και Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας επισημαίνοντας πως «υπάρχει σύμπλεξη φαινομένων. Η κλιματική κρίση “συναντά” τα γεωδυναμικά φαινόμενα και οι επιπτώσεις είναι πάρα πολύ μεγάλες».

«Πλέον έχουμε να κάνουμε όχι μόνο με μετεωρολογικά φαινόμενα αλλά και τη σύμπλεξη με τα γεωδυναμικά φαινόμενα», είπε μιλώντας στο newsit.gr και συμπλήρωσε «μέχρι τώρα είχαμε κάποιες ζημιές από έντονα καιρικά φαινόμενα, από πλημμύρες, χιονοπτώσεις, δασικές πυρκαγιές. Τώρα όλα αυτά ακολουθούν μία αυξανόμενη συχνότητα και με μεγαλύτερες καταστροφές». 

Αναφερόμενος στην κλιματική κρίση και τις συνέπειες της είπε: «Αφενός μεν έχουμε ουσιαστικά την επιτάχυνση όλων αυτών των φαινομένων με μεγαλύτερες καταστροφές, με πιο πυκνή συχνότητα, αλλά βλέπουμε ότι αυτά τα φαινόμενα προσβάλλουν τις περιοχές εκείνες που πρόσβαλαν και τα γεωδυναμικά φαινόμενα, που μέχρι τώρα δεν είχαν σχέση. Έρχεται λοιπόν η κλιματική κρίση να συναντήσει τα γεωδυναμικά φαινόμενα που είναι κάτω από την επιφάνεια της γης και εδώ αρχίζει πλέον η ιστορία των επιπτώσεων να είναι πάρα πολύ μεγάλη». 

Διαβάστε επίσης: Συναγερμός στην Ιταλία: Δεκατρείς οι αγνοούμενοι στην Ίσκια εξαιτίας κατολίσθησης και πλημμύρας

Εστιάζοντας στο νησί της Ίσκια ανέφερε πως: «Στο νησί αυτό είχαμε πάει πριν πέντε χρόνια με τον Καρύδη και τον Μαυρούλη και εκεί ήταν ηφαίστειο, δασική πυρκαγιά και σεισμός. Στην ίδια ακριβώς περιοχή βλέπουμε χθες και προχθές να εξελίσσεται μία τραγωδία από τα υδρομετεωρολογικά φαινόμενα. Δηλαδή δεν ήταν μόνο τα υδρομετεωρολογικά φαινόμενα, η κλιματική κρίση που τα επιτάχυνε και αύξησαν και την συχνότητα και τις καταστροφές. Τώρα διαπιστώνουμε ότι υπάρχει στις ίδιες περιοχές σύμπλεξη μεταξύ των πάνω φαινομένων και των κάτω, δηλαδή των φαινομένων πάνω και κάτω από την επιφάνεια της γης».

Η Μεσόγειος είναι το hotspot της κλιματικής κρίσης

Αν και αυτό όπως εξηγεί ο γνωστός σεισμολόγος είναι φαινόμενο που είναι παγκόσμιας κλίμακας, η περιοχή της Μεσογείου είναι, όπως λέει ο κ. Λέκκας, το hotspot της κλιματικής κρίσης. «Εδώ στην Ελλάδα το βλέπουμε να εξελίσσεται με τον Ιανό, με την Κινέτα, με την Αγία Πελαγία στα Χανιά. Επαναλήφθηκε στην Ελλάδα, το είχαμε μία-δύο φορές στην αρχή, αλλά το βλέπουμε τώρα να εξελίσσεται και σε παγκόσμια επίπεδα. Και η Ελλάδα και διεθνώς αντιμετωπίζουν τα ίδια ακριβώς φαινόμενα. Η Μεσόγειος έχει τα πρωτεία γιατί είναι το hotspot της κλιματικής κρίσης».

Οι έντονες βροχοπτώσεις, που εκδηλώθηκαν στη νήσο Ίσκια, κοντά στη Νάπολη, εγείρουν τεράστια ανησυχία για το μέλλον καθώς όπως επεσήμανε ο σεισμολόγος: «Μέσα σε έξι ώρες έπεσαν έως και 155 χιλιοστά βροχής στο βόρειο τμήμα του ηφαιστειογενούς νησιού. Η βροχόπτωση αυτή είχε ως αποτέλεσμα κατά σειρά την πρόκληση πλημμυρικών ροών, τη διάβρωση εδαφών, τη γένεση εκτεταμένων λασποροών, την ενεργοποίηση κατολισθήσεων και καθιζήσεων στην ευρύτερη περιοχή της Casamicciola Terme, η οποία υπέστη εκτεταμένες βλάβες».




Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This