Οι Κούρδοι πανέτοιμοι να αποκρούσουν πιθανή χερσαία επίθεση της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία

Must Read

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, στις οποίες κυριαρχούν οι Κούρδοι, είναι έτοιμες να αμυνθούν, στην περίπτωση που η Τουρκία εξαπολύσει χερσαία επίθεση στη βορειοανατολική Συρία, διεμήνυσε σήμερα ο επικεφαλής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) αρχιστράτηγος Μαζλούμ Αμπντί,

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι κουρδικές δυνάμεις στη Συρία ζήτησαν από τη Ρωσία να ασκήσει πίεση στην Τουρκία, η οποία βομβαρδίζει τις περιοχές τους στη βορειοανατολική Συρία, για να την αποτρέψει να εξαπολύσει χερσαία επίθεση, δήλωσε ο Αμπντί, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου, αναφερόμενος στη σαββατιάτικη συνάντησή του με τον αρχιστράτηγο των ρωσικών δυνάμεων στη Συρία, στρατηγό Αλεξάντερ Τσάικο, στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Καμισλί.

«Τους ζητήσαμε να σταματήσουν τις τουρκικές επιθέσεις», είπε ο Κούρδος αρχιστράτηγος, καθώς, όπως υποστηρίζει «είναι ξεκάθαρο ότι οι Τούρκοι προετοιμάζονται» για χερσαία επίθεση. Αν η Τουρκία κάνει πράξη τις απειλές της, «θα αναγκαστούμε να επεκτείνουμε το εύρος αυτού του πολέμου» για να καλύψει ολόκληρη τη συνοριακή περιοχή, προειδοποίησε ο Αμπντί, ο οποίος εξέφρασε, παράλληλα, τη λύπη του για την «αδύναμη» θέση που επιδεικνύουν οι ΗΠΑ.

Σε τηλεφωνική συνομιλία του με το Reuters, ο Αμπντί ζήτησε από την Ουάσινγκτον να στείλει ένα «ισχυρότερο» μήνυμα προς την Άγκυρα. Ο αρχηγός των SDF είπε, επίσης, πως δεν θα βασιστεί στη σχετικά «αδύναμη» συριακή αντιαεροπορική άμυνα, αφού είχε προηγουμένως δηλώσει πως ελπίζει ότι η συριακή αντιαεροπορική άμυνα θα βοηθήσει τις δυνάμεις του να αμυνθούν εναντίον των αεροπορικών επιδρομών της Άγκυρας. «Υπάρχουν ενισχύσεις στα σύνορα και εντός της Συρίας, σε περιοχές που ελέγχονται από φατρίες που είναι σύμμαχοι της Τουρκίας. Το παρατηρήσαμε και, ναι, αυτό είναι κάτι καινούργιο», δήλωσε στο Reuters ο αρχηγός των SDF.

Ουάσινγκτον και Μόσχα αντιτίθενται σε μια τουρκική χερσαία εισβολή

Ο Κούρδος αξιωματικός είπε ότι έλαβε «σαφείς» διαβεβαιώσεις από την Ουάσινγκτον και τη Μόσχα ότι αντιτίθενται σε μια τουρκική χερσαία εισβολή, αλλά επιθυμούν κάτι πιο απτό. Παράλληλα, τόνισε πως οι δυνάμεις του δεν είχαν κληθεί να αποσυρθούν από άλλες ζώνες και θα αρνιόταν εάν του ζητηθεί, προσθέτοντας ότι οι κύριοι μεσολαβητές αυτής της συμφωνίας είναι πολύ απασχολημένοι με τον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία, για να την επιβάλουν σωστά. «Όλοι είναι απασχολημένοι. Ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας είχε αρνητικό αντίκτυπο στις δεσμεύσεις αυτών των χωρών σε αυτήν την περιοχή», είπε.

Η Μόσχα, σύμμαχος του συριακού καθεστώτος, και η Ουάσινγκτον, που υποστηρίζει τους Σύρους Κούρδους, κάλεσαν πρόσφατα την Άγκυρα σε «αυτοσυγκράτηση», καθώς από τις 20 Νοεμβρίου, και με αφορμή την προ ημερών βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, η Άγκυρα ξεκίνησε αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη βορειοανατολική Συρία, σε θέσεις Κούρδων μαχητών, μελών οργανώσεων που η Άγκυρα χαρακτηρίζει «τρομοκράτες». Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε την περασμένη εβδομάδα την πρόθεσή του να διατάξει, «όταν έρθει η ώρα», μια χερσαία επίθεση.

Περίπου 75 άνθρωποι, κυρίως μαχητές των SDF, καθώς και περίπου δέκα Σύροι πολίτες και στρατιώτες, έχουν σκοτωθεί όλο αυτό το διάστημα σε τουρκικές επιδρομές, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

*φωτο αρχείου

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This