Liberation: Η Παρί Σεν Ζερμέν «δούρειος ίππος» του Κατάρ στη Γαλλία για το lobbying υπέρ του στην Ευρώπη!

Με την αποκάλυψη τεράστιου σκανδάλου διαφθοράς και στους κόλπους της γαλλικής ελίτ απειλεί το QatarGate

Must Read

Το πολύκροτο σκάνδαλο διαφθοράς QatarGate, στο οποίο, ως γνωστόν, εμπλέκεται και η χώρα μας, μέσω της Εύας Καϊλή, έχει ως κεντρικό θέμα της σήμερα η γαλλική εφημερίδα «Liberation», σε άρθρο όπου, μεταξύ άλλων, αποκαλύπτει τις παράνομες οικονομικές σχέσεις ανάμεσα στο Παρίσι και την Ντόχα, με «επίκεντρο» τη… γιγάντια επένδυση στην Παρί Σεν Ζερμέν.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει η εφημερίδα, το Κατάρ φαίνεται πως έχει απλώσει «πλοκάμια» σε ολόκληρη την Ευρώπη, με την Ντόχα να έχει επιλέξει τη Γαλλία ως «πύλη εισόδου» για το υπέρ τους lobbying στην Ευρώπη. Επισημαίνει δε τον σημαντικό -από πολλές απόψεις- ρόλο που έπαιξε η επένδυση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από τους Καταριανούς στην πρωταθλήτρια Γαλλίας Παρί Σεν Ζερμέν.

Η έρευνα της «Liberation» επισημαίνει πως η σύναψη ενός από τα κύρια διεθνή συμβόλαια για lobbying έγινε στη Γαλλία το 2017 και αφορούσε μια συγκεκριμένη ομάδα «πρακτορείων επιρροής». «Δημόσια πρόσωπα, επικοινωνιολόγοι, λομπίστες… Πολλοί είναι αυτοί που έχουν υποκύψει στο κάλεσμα της καταριανής δωροδοκίας, λαμβάνοντας ακόμα και βαλίτσες με μετρητά», αναφέρει σχετικά η έρευνα της γαλλικής εφημερίδας.

«Υπεράσπιση» του Κατάρ έναντι του αποκλεισμού του

Παράλληλα, αποκαλύπτει ότι ο βασικός «ενορχηστρωτής» της πολιτικής lobbying του Κατάρ που ασκήθηκε στο Παρίσι, μέσω του συγκεκριμένου συμβολαίου, είναι ο 63χρονος Αλεξάντρ Μενβτεντόβσκι, ένας πρώην Σύμβουλος Επικρατείας και πρώην μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Μέρος της σύμβασης που συνήφθη επισήμως στις 25 Ιουλίου του 2017, ήταν η «υπεράσπιση» της Ντόχας έναντι του οικονομικού αποκλεισμού που τής είχε επιβληθεί λίγες εβδομάδες νωρίτερα από άλλες χώρες του Κόλπου – συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το Γραφείο Κυβερνητικών Επικοινωνιών του Κατάρ (GCO) απαιτούσε έναντι 2,34 εκατομμυρίων ευρώ έναν ορισμένο αριθμό ενεργειών, για να «βγει» η χώρα από τη διεθνή απομόνωση. Οι ενέργειες αυτές αφορούσαν στην αναδιαμόρφωση της γαλλικής Εθνοσυνεύλευσης μέσω των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών του 2017, την κινητοποίηση βασικών παραγόντων στον οικονομικό τομέα, οι οποίοι διατηρούν διασυνδέσεις με μετόχους από το Κατάρ, την στόχευση σε στελέχη που επηρεάζονται άμεσα από «δεξαμενές σκέψης και μη κυβερνητικές οργανώσεις» και την προσέγγιση και ευαισθητοποίηση της μουσουλμανικής κοινότητας σε Γαλλία και Ευρώπη.

Παράλληλα, ένα από τα βασικά «οχήματα» που χρησιμοποίησαν και συνεχίζουν να χρησιμοποιούν οι Καταριανοί για να εγκαθιδρύσουν τη δημοφιλία και επιρροή τους σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, είναι ο ποδοσφαιρικός σύλλογος της Παρί Σεν Ζερμέν, ο οποίος έχει «γιγαντωθεί» τα τελευταία χρόνια, σκορπίζοντας χρήμα χωρίς φειδώ για να προσελκύσει μεγάλα ονόματα του ποδοσφαίρου, όπως ο Αργεντίνος σούπερ σταρ Λιονέλ Μέσι.

Με αυτά τα δεδομένα, και αν συνυπολογιστεί το γεγονός πως η Qatar Sports Investments με επικεφαλής τον Νάσερ Αλ Κελαϊφί έχει αναλάβει τις τύχες της Παρί από το 2011, είναι προφανές πως η Ντόχα έχει επιλέξει εδώ και πολύ καιρό τη Γαλλία ως ένα από τα σημαντικότερα παγκόσμια κέντρα βάρους επιρροής του Κατάρ, ακόμη κι αν μέχρι στιγμής δεν έχει διαπιστωθεί από τη Δικαιοσύνη η διαφθορά στους κόλπους της γαλλικής ελίτ. Μάλιστα, η Παρί αποτελούσε μέρος του συμβολαίου lobbying που υπεγράφη το 2017 μέσω της πλατφόρμας «Twitter troll farm», η οποία χρησιμοποιείται για να δυσφημήσει τα ΜΜΕ, τους οπαδούς, ακόμη και ορισμένους παίκτες συλλόγων.

«Politico»: Από εποχές προεδρίας Σαρκοζί οι «ύποπτες» σχέσεις ανάμεσα σε Παρίσι και Ντόχα

Στην «άφιξη» της… σκόνης που σήκωσε το Qatargate στο Παρίσι και στα ενδότερα της πολιτικής της σκηνής, αναφέρεται και το «Politico», που κάνει λόγο για την ιδιαίτερη –και ενίοτε αμφιλεγόμενη– σχέση που διατηρεί η Ντόχα με το Παρίσι -ακόμα και από την εποχή της προεδρίας του Νικολά Σαρκοζί- σε τομείς όπως η ασφάλεια, η ενέργεια και ο πολιτισμός.

Δεν είναι τυχαίο ότι προχθές, η γαλλική κυβέρνηση ήρθε αντιμέτωπη με την αντιπολίτευση στην Εθνοσυνέλευση για τους κανόνες που διέπουν το lobbying στη Γαλλία. Σε αυτό το πλαίσιο, ένας Σοσιαλιστής βουλευτής άσκησε έντονη κριτική για τη λειτουργία του lobbying, που, όπως είπε, αφήνει περιθώρια διαφθοράς από ξένες χώρες στη Γαλλία.

Οι καταγγελίες για διαφθορά στο Ευρωκοινοβούλιο δεν έχουν αγγίξει μέχρι στιγμής τους Γάλλους ευρωβουλευτές, ωστόσο, κάποιοι από αυτούς, συμπεριλαμβανομένων της Μανόν Ομπρί και της Λεϊλά Τσαιμπί από την ομάδα της Αριστεράς, δήλωσαν ότι τούς είχε προσεγγίσει το κράτος του Κόλπου, όμως αρνήθηκαν να εμπλακούν.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This