Europol: Συναγερμός για την εξάπλωση της ακροδεξιάς – Δεκάδες τα περιστατικά βίας ανά τον κόσμο

Εντόπισαν περισσότερα από 800 περιστατικά και δράσεις σε 34 διαδικτυακές πλατφόρμες με βίαιο και εξτρεμιστικό περιεχόμενο

Must Read

«Καμπανάκι» για την παγκόσμια εξάπλωση της βίας που προέρχεται από ακροδεξιές οργανώσεις χτυπά η Europol, σημειώνοντας πως, πλέον, δεν κάνουμε λόγο για «μεμονωμένα περιστατικά».

Αφορμή για τη σχετική ανακοίνωση της υπηρεσίας πληροφοριών σε ζητήματα εγκληματικής φύσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπήρξε μια συντονισμένη επιχείρησή της, στο πλαίσιο της οποίας εντοπίστηκαν online περισσότερα από 800 παραδείγματα βίαιου ή «τρομοκρατικού» περιεχομένου από ακροδεξιές, διασυνοριακές διαδικτυακές κοινότητες που εξαπολύουν επιθέσεις. Πιο συγκεκριμένα, την περασμένη Πέμπτη σε μια συντονισμένη επιχείρηση, η Europol και οι δυνάμεις ασφαλείας 13 χωρών της Ε.Ε., αλλά και της Βρετανίας, εντόπισαν 831 περιστατικά και δράσεις σε 34 πλατφόρμες με βίαιο και εξτρεμιστικό περιεχόμενο όπως απευθείας μεταδόσεις, μανιφέστα, ανάληψη ευθύνης και πανηγυρισμούς για επιθέσεις.

Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται ότι δύο πρόσφατες επιθέσεις στις ΗΠΑ και στη Σλοβακία, με δράστες ενόπλους προερχόμενους από την ακροδεξιά, «δείχνουν εμφανώς μια ανησυχητική αύξηση των βίαιων και τρομοκρατικών ενεργειών της άκρας δεξιάς σε παγκόσμια κλίμακα». Η ευρωπαϊκή αστυνομική υπηρεσία σημειώνει μάλιστα ότι «οι δράστες αυτών των επιθέσεων ανήκαν σε διασυνοριακές, διαδικτυακές κοινότητες και εμπνεύστηκαν από άλλους βίαιους και τρομοκράτες εξτρεμιστές».

Σφαγή

Η πρώτη ήταν η σφαγή δέκα Αφροαμερικανών από τον υπέρμαχο της λευκής φυλής Πέιτον Γκέντρον στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, τον περασμένο Μάιο. Η δεύτερη έγινε στην Μπρατισλάβα με δράστη έναν «ριζοσπαστικοποιημένο έφηβο», γιο ενός στελέχους ενός ακροδεξιού κόμματος, ο οποίος σκότωσε δύο άνδρες έξω από ένα γκέι μπαρ, τον Οκτώβριο. Οι επιθέσεις αυτές αποδεικνύουν τον βασικό ρόλο που διαδραματίζει η διαδικτυακή προπαγάνδα στη διαδικασία της ριζοσπαστικοποίησης, αναφέρει η Europol.

Φυσικά, ένα άλλο τρανταχτό παράδειγμα της ανόδου της ακροδεξιάς βίας στην Ευρώπη, είναι και η σύλληψη των 25 συνωμοτών της ομάδας «Πολίτες του Ράιχ» στη Γερμανία, στις αρχές του μήνα. Οι εισαγγελικές αρχές υποστηρίζουν ότι η εν λόγω ακροδεξιά ομάδα σκόπευε να ανατρέψει βίαια το πολίτευμα και να εγκαταστήσει μια δική της κυβέρνηση. Με ειδικούς σε θέματα τρομοκρατίας να εκτιμούν ότι οι επικεφαλής της είχαν εμπνευστεί από διαδικτυακές θεωρίες συνωμοσίας και κυρίως τη θεωρία QAnon.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This