Ασταμάτητος ο στρεπτόκοκκος Α στη Βρετανία: 24 τα παιδιά που έχουν πεθάνει από τη λοίμωξη

Όταν εισβάλλει σε σημεία του οργανισμού όπου συνήθως δεν υπάρχουν βακτήρια, ο στρεπτόκοκκος Α μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα και να γίνει θανατηφόρος.

Must Read

Πέντε ακόμη παιδιά πέθαναν από στρεπτόκοκκο Α στη Βρετανία, καθώς το βακτήριο συνεχίζει να σαρώνει τη χώρα μετά τα διάφορα lockdowns, με τις υγειονομικές αρχές να μην μπορούν μέχρι στιγμής να ανακόψουν τη φόρα του.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA), συνολικά 21 παιδιά στην Αγγλία πέθαναν από τη -συνήθως ήπια- βακτηριακή αυτή λοίμωξη. Δύο παιδιά στην Ουαλία και ένα στη Βόρεια Ιρλανδία έχασαν τη ζωή τους επίσης από τον στρεπτόκοκκο Α, ανεβάζοντας τον αριθμό των ανήλικων νεκρών σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο στους 24 μέχρι σήμερα. Μάλιστα, ανάμεσα στα θύματα είναι ένα τετράχρονο αγόρι και ένα επτάχρονο κορίτσι.

https://twitter.com/Hak_3434/status/1605945984286171136

Αν και χαμηλός, ο αριθμός των θανάτων από στρεπτόκοκκο Α στη Βρετανία είναι υψηλότερος του αναμενομένου για αυτήν την εποχή. Για να υπάρξει μία σύγκριση, ολόκληρη την περίοδο 2017-18 πέθαναν από τον στρεπτόκοκκο Α συνολικά 27 άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών.

Γενικά, τα βακτήρια του στρεπτόκοκκου Α μπορούν να προκαλέσουν μια σειρά από λοιμώξεις. Ενώ, όμως, η συντριπτική πλειονότητα των λοιμώξεων είναι σχετικά ήπιες, σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις τα βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α (iGAS). Δύο από τις πιο σοβαρές μορφές αυτής της διεισδυτικής νόσου είναι η νεκρωτική απονευρωσίτιδα και το σύνδρομο του στρεπτοκοκκικού τοξικού σοκ. Και τα δύο μπορούν να σκοτώσουν.

Μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά

Ο Δρ Κόλιν Μπράουν, αναπληρωτής διευθυντής του UKHSA, τόνισε, πάντως, ότι ο στρεπτόκοκκος Α μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά και είναι πολύ σπάνιο ένα παιδί να αρρωστήσει πιο σοβαρά. «Οι περισσότερες χειμερινές ασθένειες μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι και το NHS (βρετανικό ΕΣΥ) έχει πληροφορίες για να βοηθήσει τους γονείς να φροντίσουν τα παιδιά με ήπια ασθένεια», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι ο στρεπτόκοκκος Α μπορεί να καταστεί επικίνδυνος, όταν εισβάλλει σε σημεία του οργανισμού όπου συνήθως δεν υπάρχουν βακτήρια. Εάν βρεθεί π.χ. στο αίμα, το εγκεφαλονωτιαίο υγρό, τον μυελό των οστών, καθώς και σε όργανα όπως ο εγκέφαλος και η καρδιά, μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα και να γίνει θανατηφόρος.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This