Σαρώνει ο χιονιάς τις ΗΠΑ: Πάνω από 60 νεκροί από το πολικό ψύχος

Στην κατάψυξη η Νέα Υόρκη

Must Read

Εφιαλτικός χιονιάς στις ΗΠΑ με τουλάχιστον 55 νεκρούς και 200.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα. Αναμένεται να πέσουν ακόμη 30 εκ. χιονιού το βράδυ!

Στο έλεος της κακοκαιρίας βρίσκεται η Αμερική από την φονική χιονοθύελλα, ενώ οι φόβοι για περισσότερους νεκρούς αυξάνονται. Την ίδια ώρα, χορήγηση έκτακτης βοήθειας ενέκρινε ο Τζο ΜπάιντενΟι ΗΠΑ βιώνουν έναν από τους πιο φονικούς χιονάδες της ιστορίας τους. Οι περισσότεροι νεκροί έχουν εντοπιστεί στη Νέα Υόρκη αλλά υπάρχουν φόβοι για ακόμα περισσότερους νεκρούς, όσο αποκαλύπτεται το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε η κακοκαιρία στις ΗΠΑ. Οι θάνατοι έχουν καταγραφεί σε 12 πολιτείες: Κολοράντο, Ιλινόι, Κάνσας, Κεντάκι, Μίτσιγκαν, Μιζούρι, Νεμπράσκα, Νέα Υόρκη, Οχάιο, Οκλαχόμα, Τενεσί, Γουισκόνσιν. Μπορεί το ισχυρότερο κύμα της να έχει περάσει, ωστόσο οι αρχές εξακολουθούν να εκδίδουν προειδοποιήσεις προς τους πολίτες. Τα σωστικά συνεργεία μάλιστα αναφέρουν ότι έχουν στείλει διασώστες να απεγκλωβίσουν άλλους διασώστες. Μολονότι η ένταση της θύελλας έχει κοπάσει, σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες, «παραμένει πάντα επικίνδυνο το να βρίσκεται έξω», είπε η κυβερνήτρια της Νέας Υόρκης Κάθι Χόκουλ, υπενθυμίζοντας ότι οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι θα πέσουν άλλα 30 εκατοστά χιόνι. Η δυτική Νέα Υόρκη, αν και συνηθισμένη στο κρύο και τις θύελλες, καλύφθηκε το Σαββατοκύριακο από δύο μέτρα χιόνι. Η θερμοκρασία παραμένει σε πολικά επίπεδα από την περασμένη εβδομάδα.

 




Στην κομητεία Ίρι, πρωτεύουσα της οποίας είναι το Μπάφαλο, έχουν χάσει τη ζωή τους 25 άνθρωποι. Στο Οχάιο, εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε τροχαία δυστυχήματα που συνδέονται με την κακοκαιρία. Το Μπάφαλο παραμένει σχεδόν αποκλεισμένο, λόγω της εντυπωσιακής ποσότητας του χιονιού που το έχει καλύψει. «Σας παρακαλώ, εκτός και αν είστε μέλος σωστικών συνεργείων, μην οδηγείτε. Οι συνθήκες είναι κακές», ήταν η έκκληση που απεύθυνε στους πολίτες ένας τοπικός αξιωματούχος, ο Μαρκ Πόλονκαρζ. Η απαγόρευση κυκλοφορίας παραμένει σε ισχύ, ωστόσο ορισμένοι κάτοικοι την αψήφησαν. Σύμφωνα με το Associated Pres, στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, οι αρχές έχουν περιγράψει άγριες συνθήκες, ιδιαίτερα στο Μπάφαλο, με πολύωρες διακοπές ρεύματος, πτώματα που αποκαλύπτονται κάτω από ντάνες χιονιού και προσωπικό έκτακτης ανάγκης να πηγαίνει από «αυτοκίνητο σε αυτοκίνητο» αναζητώντας περισσότερους αυτοκινητιστές, ζωντανούς ή νεκρούς.

 



Ο ακραίος καιρός οδήγησε τις θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν και στις 48 συνεχόμενες πολιτείες των ΗΠΑ το Σαββατοκύριακο, συμπεριλαμβανομένων των κοινοτήτων του Τέξας κατά μήκος των συνόρων με το Μεξικό, όπου ορισμένοι νεοαφιχθέντες μετανάστες δυσκολεύονται να βρουν καταφύγιο. Θάνατοι που σχετίζονται με καταιγίδες αναφέρθηκαν σε όλη τη χώρα: 10 στο Οχάιο, συμπεριλαμβανομένου ενός εργάτη κοινής ωφελείας που έπαθε ηλεκτροπληξία και εκείνων που σκοτώθηκαν σε πολλαπλά τροχαία δυστυχήματα. Έξι αυτοκινητιστές σκοτώθηκαν σε δυστυχήματα στο Μιζούρι, το Κάνσας και το Κεντάκι. Μια γυναίκα από το Βερμόντ χτυπήθηκε από κλαδί που πέφτει. Ένας προφανώς άστεγος άνδρας βρέθηκε εν μέσω θερμοκρασιών κάτω από το μηδέν του Κολοράντο. και μια γυναίκα που έπεσε μέσα από τον πάγο του ποταμού Ουισκόνσιν. Στο Τζάκσον του Μισισιπή, αξιωματούχοι της πόλης ανήμερα των Χριστουγέννων ανακοίνωσαν ότι οι κάτοικοι πρέπει να βράσουν το πόσιμο νερό τους λόγω του παγώματος και της έκρηξης των γραμμών νερού. Το βράδυ της Δευτέρας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέδωσε ομοσπονδιακή κήρυξη έκτακτης ανάγκης για την πολιτεία της Νέας Υόρκης, εξουσιοδοτώντας την κυβερνητική βοήθεια για την ενίσχυση των πολιτειακών και τοπικών προσπαθειών ανάκαμψης. «Η καρδιά μου είναι με όσους έχασαν αγαπημένα πρόσωπα αυτό το σαββατοκύριακο των γιορτών. Είστε στις προσευχές μου και της Τζιλ», είπε ο Μπάιντεν σε μήνυμα στο Twitter νωρίτερα την ίδια ημέρα.

 



«Αυτό που κάνουμε σήμερα είναι να μεταφέρουμε ανθρώπους σε γιατρούς και νοσοκομεία», εξήγησε το πρωί ο Τζον Γκαρσία, ο σερίφης της κομητείας Ίρι. «Οι δρόμοι αρχίζουν πλέον να γίνονται βατοί, επειδή κόπασε ο άνεμος», εξήγησε. Στο αποκορύφωμα της θύελλας τα σωστικά συνεργεία ήταν αδύνατον να φτάσουν σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη, για παράδειγμα σε εκείνους που εγκλωβίστηκαν στα αυτοκίνητά τους ή έμειναν χωρίς ηλεκτρικό στα σπίτια τους. «Είναι σπαρακτικό να ακούμε εκκλήσεις οικογενειών με παιδιά, που λένε ότι πάγωσαν», σχολίασε ο Γκαρσία. Σύμφωνα με τον Πόλονκαρζ, περισσότερα από 12.000 κτίρια παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Σε ορισμένα η ηλεκτροδότηση δεν αναμένεται να αποκατασταθεί πριν από την Τρίτη. Το χάος στα αεροδρόμια συνεχίστηκε και τη Δευτέρα καθώς ακυρώθηκαν τουλάχιστον 2.600 πτήσεις. Οι συνθήκες αναμένεται ότι θα βελτιωθούν σταδιακά, όσο περνούν οι ημέρες.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενέκρινε τη χορήγηση βοήθειας από το ομοσπονδιακό κράτος στη Νέα Υόρκη, μετά την ακραία χιονοθύελλα η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 27 ανθρώπους μόνο στην περιοχή της πόλης Μπάφαλο, της δεύτερης μεγαλύτερης της πολιτείας, και άφησε δεκάδες χιλιάδες κατοίκους χωρίς ρεύμα, αναφέρει δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ο Λευκός Οίκος.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This