Ο Πούτιν το… πάτησε: Ανακοίνωσε απαγόρευση εξαγωγών πετρελαίου στα κράτη τα οποία υιοθέτησαν το πλαφόν

Το μέτρο τίθεται σε ισχύ την 1η Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει μέχρι και την 1η Ιουλίου 2023

Must Read

Διάταγμα με το οποίο απαγορεύει τις εξαγωγές πετρελαίου και παραγώγων του σε όσα κράτη υιοθέτησαν το πλαφόν στην τιμή του, υπέγραψε σήμερα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν!

Το μέτρο, όπως αναφέρει το εν λόγω διάταγμα, θα ισχύσει από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι και την 1η Ιουλίου 2023 και αποτελεί την πρώτη ηχηρή απάντηση του Πούτιν στο πλαφόν των 60 δολαρίων ανά βαρέλι, το οποίο επέβαλαν η G7, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αυστραλία.

Στις 9 Δεκεμβρίου, ο Ρώσος πρόεδρος είχε χαρακτηρίσει «ανόητη» την επιβολή πλαφόν, λέγοντας πως το ανώτατο όριο των 60 δολαρίων το βαρέλι ανταποκρίνεται στην τιμή στην οποία πουλά ήδη η Ρωσία. Την προηγούμενη εβδομάδα, εξάλλου, η Μόσχα γνωστοποίησε ότι η επιβολή πλαφόν ενδέχεται να την οδηγήσει σε απόφαση για μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 5%-7% στις αρχές της επόμενης χρονιάς.

Το έλλειμμα στον προϋπολογισμό της Ρωσίας το 2023 μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο 2% του ΑΕΠ, καθώς το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου αναμένεται να συρρικνώσει τα έσοδα από τις εξαγωγές, είχε δηλώσει νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Αντόν Σιλουάνοφ.

«Είναι πιθανό ένα μεγαλύτερο έλλειμμα στον προϋπολογισμό; Είναι πιθανό, αν τα έσοδα είναι χαμηλότερα από τα προβλεπόμενα. Ποιοι είναι οι κίνδυνοι το επόμενο έτος; Οι κίνδυνοι των τιμών και οι περιορισμοί», δήλωσε συγκεκριμένα ο Σιλουάνοφ στους δημοσιογράφους. Αυτό σημαίνει ότι η Μόσχα αποκτά ένα επιπλέον δημοσιονομικό εμπόδιο, αφού ήδη δαπανά μεγάλα ποσά για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Πώς λειτουργεί η επιβολή πλαφόν

Το σχέδιο του πλαφόν θα απαγορεύει τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου μέσω θάλασσας και τις υπηρεσίες που απαιτούνται για αυτή, όπως μεσιτεία, οικονομική βοήθεια και ασφάλιση, εάν τα φορτία αγοράζονται πάνω από το συμφωνημένο όριο τιμής.

Τα περισσότερα κράτη της G7 θα σταματήσουν να εισάγουν ρωσικό αργό μέχρι το τέλος του έτους, ενώ παρόμοιοι περιορισμοί, συμπεριλαμβανομένου ενός ανώτατου ορίου τιμών, για άλλα προϊόντα πετρελαίου, αναμένεται να επιβληθούν τον προσεχή Φεβρουάριο.

Το πλαφόν έχει επιβληθεί στις 5 Δεκεμβρίου από την G7, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αυστραλία, με στόχο να πιέσουν τη Μόσχα όσον αφορά στην χρηματοδότηση του πολέμου.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This