«Η Ρωσία δεν θα χάσει – Απόλυτοι χαμένοι οι δυτικοί» – Αποτυχία το πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου

«Κεραυνοί» κατά της απόφασης της Δύσης από κορυφαίο οικονομολόγο και σύμβουλο ενέργειας της Παγκόσμιας Τράπεζας

Must Read

Οι δυτικές χώρες απέτυχαν στις προσπάθειές τους να ανακόψουν την έκρηξη των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου με το ανώτατο όριο τιμών (πλαφόν) στις εξαγωγές ρωσικού αργού, είπε ο Mamdouh Salameh, εξέχων οικονομολόγος πετρελαίου και σύμβουλος ενέργειας της Παγκόσμιας Τράπεζας, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Oilprice.

Σύμφωνα με τον Salameh, καμία από τις μεγάλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες δεν θα συμφωνούσε να πουλήσει το αργό της σε τιμή πολύ χαμηλότερη από τον μέσο όρο της αγοράς, γεγονός που θα στερούσε ουσιαστικά τη Δύση από προμήθειες πετρελαίου.

«Το ανώτατο όριο των δυτικών τιμών στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου έχει ήδη αποτύχει και σύντομα θα σταλεί στον κάδο απορριμμάτων… Ούτε οι χώρες του ΟΠΕΚ+ ούτε η Ρωσία θα συμφωνήσουν να πουλήσουν το πετρέλαιό τους στην ανώτατη τιμή των 60 δολαρίων το βαρέλι όταν η τιμή στην αγορά είναι πάνω από 85 δολάρια … Οι πωλητές μπορούν εύκολα να βρουν αγοραστές για το πετρέλαιο τους, αλλά οι δυτικές χώρες δεν μπορούν και χωρίς πετρέλαιο οι οικονομίες τους θα σταματήσουν. Θα είναι οι απόλυτοι χαμένοι», είπε.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, αντί να επιτευχθεί ο υποτιθέμενος στόχος της μείωσης των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου, ο μηχανισμός ανώτατου ορίου ώθησε την ανάπτυξή τους.

«Η απόδειξη είναι ότι όταν το ανώτατο όριο κυκλοφόρησε στις 5 Δεκεμβρίου, το αργό Brent ήταν 73 δολάρια το βαρέλι, αλλά από τότε έχει αυξηθεί στα 85,43 δολάρια σήμερα, μια άνοδος 17%», είπε.

Ο Salameh είπε επίσης ότι η οικονομία της Ρωσίας είναι απίθανο να επηρεαστεί από το ανώτατο όριο.

«Η Ρωσία δεν θα χάσει. Οι κύριοι αγοραστές της, όπως η Κίνα, η Ινδία, οι ασιατικές χώρες… έχουν ήδη αγνοήσει το ανώτατο όριο τιμών και συνεχίζουν να αγοράζουν ρωσικό αργό σε αυξανόμενους όγκους… Ακόμα κι αν η Ρωσία πουλάει 6 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα στη σημερινή τιμή Brent των 85,43 δολαρίων, παίρνει περισσότερα έσοδα από την πώληση 7 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα στα 73 δολάρια. Επομένως, ο προϋπολογισμός της Ρωσίας δεν θα χάσει ούτε μια δεκάρα. Αντίθετα… το πλεόνασμα του ρωσικού προϋπολογισμού θα μπορούσε μόνο να επεκταθεί», εξήγησε.

Το ανώτατο όριο τιμής στις ρωσικές θαλάσσιες εξαγωγές πετρελαίου εισήχθη από την ΕΕ, τις χώρες της G7 και την Αυστραλία στις 5 Δεκεμβρίου. Απαγορεύει στις δυτικές εταιρείες να παρέχουν ασφάλειες και άλλες υπηρεσίες σε πλοία που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο εκτός εάν το φορτίο αγοράζεται στην καθορισμένη τιμή ή κάτω από αυτήν.

Σε απάντηση στο μέτρο, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξέδωσε διάταγμα αυτή την εβδομάδα, στο οποίο αναφέρεται ότι απαγορεύει τις παραδόσεις ρωσικού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου σε χώρες που αναφέρουν άμεσα ή έμμεσα το ανώτατο όριο τιμής στα συμβόλαιά τους.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This