Οι ευρωπαϊκές μετοχές ολοκλήρωσαν τη χειρότερη χρονιά τους από το 2018

Οι κορυφαίοι δείκτες ρευστοποιήθηκαν λόγω υψηλού πληθωρισμού, γεωπολιτικών εντάσεων και αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής

Must Read

Οι μεγάλοι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες δυσκολεύτηκαν το 2022, με τους περισσότερους να παρουσιάζουν τις χειρότερες επιδόσεις τους από πριν από την πανδημία Covid-19, ανέφερε χαρακτηριστικά το CNBC.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ξεκίνησε χθες, την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του έτους, με πτώση περισσότερο από 12% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, τη χειρότερη ετήσια πτώση του από τη βουτιά 13,24% το 2018, σύμφωνα με το δίκτυο.

Ο γαλλικός CAC 40 σημείωνε βουτιά 12% για το έτος, ενώ ο γερμανικός DAX βρισκόταν σε καλό δρόμο να χάσει 18% το 2022, τη χειρότερη επίδοση σε πέντε χρόνια και στις δύο περιπτώσεις. Ο δείκτης FTSE 100 του Ηνωμένου Βασιλείου τα πήγε ελαφρώς καλύτερα, αλλά εξακολουθεί να είναι έτοιμος να χάσει 2% για το έτος.

Οι αναλυτές αποδίδουν τις κακές επιδόσεις στα φετινά γεωπολιτικά προβλήματα, ιδιαίτερα στη σύγκρουση στην Ουκρανία και στις επακόλουθες σαρωτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας από τη Δύση.

Η προκύπτουσα παγκόσμια άνοδος των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας έχει οδηγήσει τον πληθωρισμό σε πολλές χώρες σε υψηλά πολλών δεκαετιών, «εγκαινιάζοντας» γρήγορα μια πλήρη κρίση κόστους ζωής στις δυτικές χώρες.

Εν τω μεταξύ, τα βήματα που έγιναν παγκοσμίως για να αναχαιτιστεί η έκρηξη του πληθωρισμού, όπως οι αυξήσεις των επιτοκίων, τις οποίες θέσπισαν πολλές κεντρικές τράπεζες φέτος, θεωρούνται από πολλούς ανεπαρκείς.

Την ίδια στιγμή, τόσο οι αυξανόμενες τιμές όσο και το υψηλότερο κόστος δανεισμού, έχουν επηρεάσει σημαντικά τη βιομηχανική δραστηριότητα, προκαλώντας πολλούς οικονομολόγους να προειδοποιήσουν για μια επικείμενη παγκόσμια ύφεση.

Τα παρατεταμένα lockdown Covid-19 στην Κίνα, τα οποία μόλις πρόσφατα άρθηκαν, συνέβαλαν επίσης στην αβεβαιότητα στις χρηματιστηριακές αγορές.

Εμπειρογνώμονες της αγοράς λένε ότι η υποτονική όρεξη για πιο ριψοκίνδυνες επενδύσεις, όπως οι μετοχές, που παρατηρήθηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος του τρέχοντος έτους, μπορεί να παραμείνει σε ισχύ το 2023.

«Οι επενδυτές μπαίνουν στο 2023 με προσεκτική νοοτροπία, προετοιμασμένοι για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων και αναμένοντας ύφεση σε όλο τον κόσμο. Και μετά υπάρχει η Κίνα και η αναστροφή της για την πρόληψη του Covid. Ήταν αρκετά μεγάλη η μετάβαση από την καταπολέμηση κάθε κρούσματος και αυτό δημιουργεί τεράστια αβεβαιότητα για την αρχή της χρονιάς», δήλωσε στο Bloomberg ο Craig Erlam, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην πλατφόρμα συναλλαγών συναλλάγματος OANDA.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This