Qatargate: Ξεκινά η 2η φάση της έρευνας «με νέους υπόπτους» – Ποιοι «χάνουν τον ύπνο τους»

«Το Qatargate είναι μόνο η αρχή. Είναι η πρώτη κορυφή του παγόβουνου» - Έτοιμο το αίτημα για άρση της ασυλίας τουλάχιστον δύο Ευρωβουλευτών

Must Read

Σύμφωνα με σημερινό άρθρο της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica η έρευνα για το Qatargate μπαίνει «στην δεύτερη φάση της … με νέες έρευνες και κυρίως με νέους υπόπτους» και «είναι έτοιμο το αίτημα για άρση ασυλίας μερικών ευρωβουλευτών».

«Το Qatargate είναι μόνο η αρχή. Είναι η πρώτη κορυφή του παγόβουνου». Με αυτόν τον χαρακτηριστικό τρόπο ξεκινά το άρθρο, δίνοντας τον τόνο για τη συνέχεια.

Κατά τους Ιταλούς, η δεύτερη αυτή φάση μπορεί να ξεκινήσει από αύριο Δευτέρα, με νέες έρευνες και άμεση αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο θα πρέπει να εκφραστεί επίσημα για την υπόθεση που συγκλονίζει ανθρώπους και γραφεία σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο εδώ και τρεις εβδομάδες.

Η La Repubblica προσθέτει ότι οι Βέλγοι εισαγγελείς πληροφόρησαν το προεδρείο του Ευρωκοινοβουλίου ότι θα στείλουν πολύ σύντομα αίτημα άρσης ασυλίας ευρωβουλευτών. Όταν κατατεθεί επίσημα το αίτημα των δικαστών, η Πρόεδρος Ρομπέρτα Μετσόλα θα ανακοινώσει το θέμα στην αίθουσα και στη συνέχεια θα παραπέμψει προκαταρκτικά την εξέταση του αιτήματος στην Επιτροπή Νομικών Θεμάτων.

Αυτή θα πρέπει να υιοθετήσει σύσταση προς τη Συνέλευση στην οποία θα ζητήσει την απόρριψη ή την έγκριση του αιτήματος. Σε εκείνο το σημείο -με την πρώτη ευκαιρία- η Βουλή θα ψηφίσει την εισήγηση και η απόφαση θα εγκριθεί με απλή πλειοψηφία.

Πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι πρόκειται, όπως φαίνεται, για δυο αιτήματα που αφορούν τους ευρωβουλευτές Μαρκ Ταραμπελά και Αντρέα Κοτσολίνο. Προς το παρόν, σε ό,τι αφορά την Βελγίδα ευρωβουλευτή Μαρία Αρενά, οι έρευνες δεν φαίνεται να περνούν σε νέα φάση, με αίτημα άρσης της ασυλίας της.

Η La Repubblica προβλέπει ότι αν το όλο θέμα εξετασθεί με γρήγορους ρυθμούς, η ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου μπορεί να κληθεί να εκφραστεί σχετικά με το αίτημα των εισαγγελέων για τον Ταραμπελά και τον Κοτσολίνο, στις 16 Ιανουαρίου. Παράλληλα, εκτιμά ότι δεδομένης της έκτασης που έχει προσλάβει το σκάνδαλο, δύσκολα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα μπορούσε να μην προχωρήσει στην άρση.

Υπάρχει ένα απόσπασμα, στις πληροφορίες που στέλνουν οι βελγικές υπηρεσίες στον ανακριτή των Βρυξελλών, Michel Claise, το οποίο εξηγεί τέλεια τι θα μπορούσε να είναι αυτή η δεύτερη φάση του Qatargate: το πέρασμα από τους διαφθορείς στους διεφθαρμένους.




Η ιταλική εφημερίδα προσθέτει ότι οι βελγικές μυστικές υπηρεσίες θεωρούν ότι με χρηματικά ανταλλάγματα, «τουλάχιστον ένας Ιταλός ευρωβουλευτής, ο Αντρέα Κοτσολίνο, φέρεται να παρενέβη στο εσωτερικό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για την προαγωγή των συμφερόντων του Μαρόκου».

Υπενθυμίζεται ότι ο Φραντσέσκο Τζόρτζι ήταν βοηθός του Κοτσολίνο. Ο τελευταίος, όμως, σε δηλώσεις του, έχει τονίσει ότι «δεν πήρε ποτέ ούτε ένα ευρώ για να δράσει με τρόπο που να αντιβαίνει στις υποχρεώσεις του». Σύμφωνα με την La Repubblica, όμως, ο Τζόρτζι φέρεται να κατέθεσε ότι «υποθέτει» πως ο Παντσέρι μπορεί να έδωσε χρήματα στον Κοτσολίνο.

«Μπορεί να ζητηθεί και η άρση ασυλίας του Μαρκ Ταραμπελά, ο οποίος ανήκε, με άμεσο τρόπο, στο δίκτυο Παντσέρι», προσθέτει η εφημερίδα της Ρώμης.

Όσο, τέλος, για τους δυο Ιταλούς κεντροαριστερούς ευρωβουλευτές Αλεσάντρα Μορέτι και Μπράντο Μπενιφέι, τονίζεται ότι «μπορεί οι βοηθοί τους να ήταν μέρος του δικτύου Παντσέρι, αλλά δεν υπάρχουν αποδείξεις πως οι ίδιοι γνώριζαν ότι πίσω από τον Παντσέρι δεν υπήρχε μια απλή ΜΚΟ, αλλά κράτη- διαφθορείς, τα οποία ήθελαν να εξαγοράσουν την ευρωπαϊκή δημοκρατία».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This