Ε.Ε.: Επιτρεπτή μόνο με αρνητικό self test η είσοδος ταξιδιωτών από την Κίνα στα κράτη-μέλη

Σε πρώτη φάση, πάντως, τα μέτρα είναι προτεινόμενα, αν και δεν αποκλείεται πολύ σύντομα να γίνουν υποχρεωτικά

Must Read

Όπως αναμενόταν, τα πολύ κακά μαντάτα από την Κίνα, αναφορικά με τη νέα έξαρση της Covid-19, ώθησαν την Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει στην άμεση λήψη (προτεινόμενων) περιοριστικών μέτρων, τα οποία, σε πρώτη φάση, αφορούν όσους ταξιδεύουν από και προς την συγκεκριμένη χώρα.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας της Ε.Ε. για τον κορωνοϊό, στον απόηχο της έξαρσης των κρουσμάτων στην Κίνα, η πλειοψηφία των κρατών-μελών τάχθηκε υπέρ της διενέργειας τεστ για τους ταξιδιώτες πριν από την αναχώρησή τους από την ασιατική χώρα προς τις χώρες της Ένωσης, ενώ τονίστηκε η ανάγκη για κοινή προσέγγιση στη λήψη μέτρων.

«Η ενότητα της Ε.Ε. παραμένει το ισχυρότερο εργαλείο μας κατά της Covid-19», τονίζει χαρακτηριστικά σε ανάρτησή της στο Twitter η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου, επισημαίνοντας ότι «σήμερα η Επιτροπή Ασφάλειας Υγείας συνέκλινε σε δράση που περιλαμβάνει: τεστ πριν από την αναχώρηση για ταξιδιώτες από την Κίνα, ενίσχυση της παρακολούθησης των λυμάτων και αυξημένη εσωτερική επιτήρηση. Η συζήτηση συνεχίζεται αύριο στην IPCR (μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων)».

Νωρίτερα σήμερα, Κινέζοι αξιωματούχοι στον τομέα της Υγείας παραδέχθηκαν σε τηλεοπτική τους εμφάνιση ότι ο συνολικός αριθμός θανάτων που σχετίζονται με την Covid-19 στη χώρα είναι «τεράστιος», σημειώνοντας πως υπάρχει πολύ μεγάλη αύξηση «στα κρούσματα και στους θανάτους» από κορωνοϊό.

Από την πλευρά του, το ECDC, μαζί με τα κράτη μέλη της Ε.Ε./Ε.Ο.Χ. και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αυξήσει τις δραστηριότητες παρακολούθησης και θα αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις κινδύνου και θα προσαρμόσει τις ενέργειές του εάν χρειαστεί, αναφέρει στην τελευταία του ανακοίνωση. Όπως αναφέρει, συνεργάζεται στενά με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και βρίσκεται σε τακτική επαφή με το Κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (China CDC) και με άλλα μεγάλα κέντρα παγκοσμίως.

Το ECDC τονίζει πως συνεχίζει να παρακολουθεί και να αναφέρει τακτικά τις αναδυόμενες απειλές παραλλαγής SARS-CoV-2 μέσω της Ομάδας Εργασίας Στρατηγικής Ανάλυσης Παραλλαγών στην Ευρώπη (SAVE), όπου οι μεταλλάξεις και οι επιδημιολογικές τάσεις σε χώρες γειτονικές της Κίνας καθώς και στην Ε.Ε./Ε.Ο.Χ. θα συνεχίσουν να να αξιολογούνται.

Σημειώνεται πως πολλές χώρες έχουν ήδη επιβάλει κάποιο είδος περιορισμού ή πρόκειται να επιβάλουν σε ταξιδιώτες προερχόμενους από την Κίνα, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ινδία και το Μαρόκο.

Έκτακτες οδηγίες από την Κομισιόν

Την ίδια ώρα, στον απόηχο της παγκόσμιας ανησυχίας με τη νέα έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κίνα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε αναλυτικές συμβουλές προς τους ταξιδιώτες με προορισμό από ή/και προς την συγκεκριμένη ασιατική χώρα, καθώς και προς το προσωπικό των διεθνών αεροδρομίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

Μάλιστα, στις οδηγίες, τις οποίες δημοσίευσε και ο ΕΟΔΥ, παρουσιάζονται και ορισμένες κατευθυντήριες γραμμές ατομικής προστασίας για το προσωπικό των αεροπορικών εταιρειών.

Αναλυτικά οι συμβουλές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

1. Συμβουλές προς ταξιδιώτες της Ε.Ε./του Ε.Ο.Χ. που επιθυμούν να μεταβούν στην Κίνα

  • Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να επιδεικνύουν προσοχή εάν ταξιδεύουν σε οποιαδήποτε περιοχή ανά τον κόσμο με υψηλά ποσοστά μετάδοσης του SARS-CoV-2, καθώς αυτό θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο λοίμωξης, και επιπλέον θα μπορούσε να δυσχεράνει την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης στο εξωτερικό, εάν προκύψει ανάγκη. Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να επιβεβαιώνουν ότι η ασφάλιση υγείας τους παρέχει πλήρη κάλυψη στη χώρα προορισμού.
  • Πριν από την αναχώρηση, όλοι οι ταξιδιώτες θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι έχουν λάβει το πλήρες σχήμα εμβολιασμού κατά της νόσου COVID-19, συμπεριλαμβανομένων των αναμνηστικών δόσεων, και ότι έχουν λάβει, σε γενικές γραμμές, όλα τα εμβόλια σύμφωνα με τα εθνικά τους προγράμματα εμβολιασμού.
  • Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, οι ιατρικές μάσκες προσώπου συγκαταλέγονται στα πλέον αποτελεσματικά μέσα για την πρόληψη της μετάδοσης του SARS-COV-2. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να εξετάζεται η χρήση μάσκας σε πολυσύχναστους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, μεταξύ άλλων και κατά τη διάρκεια αεροπορικών ταξιδιών.
  • Οι ευάλωτοι επιβάτες θα πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκα προσώπου ανεξάρτητα από τους κανόνες· ιδανικά μάσκα τύπου FFP2/N95/KN95 που παρέχει υψηλότερο επίπεδο προστασίας από μια συνήθη χειρουργική μάσκα. Συνιστάται θερμά στα άτομα με αναπνευστικά συμπτώματα (βήχα ή φτέρνισμα) να φορούν ιατρική μάσκα προσώπου ανεξάρτητα από τις απαιτήσεις που ισχύουν για τη συγκεκριμένη πτήση.
  • Όλοι οι πολίτες γενικά θα πρέπει να ενθαρρύνονται να παραμένουν στο σπίτι σε περίπτωση ασθένειας· να εφαρμόζουν ορθές πρακτικές υγιεινής των χεριών και του αναπνευστικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της ενδεδειγμένης χρήσης μάσκας προσώπου, και να ελαχιστοποιούν την έκθεση σε πολυσύχναστους δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων συγκοινωνιών, ιδίως όσον αφορά τα ευάλωτα άτομα, με σκοπό τη μείωση της εξάπλωσης καθώς και της έκθεσης σε ιούς του αναπνευστικού συστήματος.

2. Συμβουλές προς ταξιδιώτες που εισέρχονται στην Ε.Ε./στον Ε.Ο.Χ. από την Κίνα

  • Όλοι οι ταξιδιώτες θα πρέπει να γνωρίζουν τις απαιτήσεις εισόδου στους αερολιμένες μετεπιβίβασης και προορισμού, όπως το αν απαιτείται η παροχή αποτελεσμάτων δοκιμασιών για τη νόσο COVID-19 ή τεκμηρίωσης σχετικά με το καθεστώς εμβολιασμού.
  • Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να ενημερώνονται ότι σε ορισμένες χώρες της ΕΕ / του ΕΟΧ υφίστανται επί του παρόντος σοβαρές πιέσεις στα συστήματα υγείας λόγω διαφόρων επιδημικών εξάρσεων λοιμωδών νόσων και αυτό μπορεί να έχει αντίκτυπο στη διαθεσιμότητα περίθαλψης τόσο για τους πολίτες όσο και για τους ταξιδιώτες που επισκέπτονται την ΕΕ / τον ΕΟΧ.
  • Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, οι ιατρικές μάσκες προσώπου συγκαταλέγονται στα πλέον αποτελεσματικά μέσα για την πρόληψη της μετάδοσης του SARS-COV-2. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να εξετάζεται η χρήση μάσκας σε πολυσύχναστους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, μεταξύ άλλων και κατά τη διάρκεια αεροπορικών ταξιδιών.
  • Οι ευάλωτοι επιβάτες θα πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκα προσώπου ανεξάρτητα από τους κανόνες· ιδανικά μάσκα τύπου FFP2/N95/KN95 που παρέχει υψηλότερο επίπεδο προστασίας από μια συνήθη χειρουργική μάσκα. Συνιστάται θερμά στα άτομα με αναπνευστικά συμπτώματα (βήχα ή φτέρνισμα) να φορούν ιατρική μάσκα προσώπου ανεξάρτητα από τις απαιτήσεις που ισχύουν για τη συγκεκριμένη πτήση.
  • Λόγω των συνεχιζόμενων υψηλών επιπέδων κυκλοφορίας τωνιών του αναπνευστικού συστήματος στην ΕΕ / στον ΕΟΧ, συμπεριλαμβανομένων του RSV, του SARS-CoV-2 και της γρίπης, όλοι οι ταξιδιώτες που έρχονται στην Ευρώπη και όλοι οι πολίτες εν γένει θα πρέπει να ενθαρρύνονται να παραμένουν στο σπίτι σε περίπτωση ασθένειας· να εφαρμόζουν ορθές πρακτικές υγιεινής των χεριών και του αναπνευστικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της ενδεδειγμένης χρήσης μάσκας προσώπου, και να ελαχιστοποιούν την έκθεση σε πολυσύχναστους δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων συγκοινωνιών, ιδίως όσον αφορά τα ευάλωτα άτομα, με σκοπό τη μείωση της εξάπλωσης καθώς και της έκθεσης σε ιούς του αναπνευστικού συστήματος.

3. Συμβουλές προς το προσωπικό αερολιμένων και αεροπορικών εταιρειών σχετικά με την ατομική προστασία

Το ECDC και ο EASA έχουν δημοσιεύσει το Πρωτόκολλο COVID-19 για την Ασφάλεια της Υγείας στην Αεροπορία, και οι οδηγίες που περιέχονται στο έγγραφο αυτό εξακολουθούν να ισχύουν και θα πρέπει να εφαρμόζονται από τις χώρες της Ε.Ε./του Ε.Ο.Χ. στο πλαίσιο μιας προσέγγισης με βάση τον κίνδυνο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This