Πολεμικές αποζημιώσεις: Η Γερμανία απέρριψε και επίσημα το νέο αίτημα της Πολωνίας

Η εθνικιστική πολωνική κυβέρνηση αξιώνει από το Βερολίνο χρηματική αποζημίωση ύψους... 1,325 τρισεκατ. ευρώ!

Must Read

Σε μια απόφαση η οποία δεν εξέπληξε κανέναν, η Γερμανία απέρριψε και επισήμως σήμερα το αίτημα της Πολωνίας περί χρηματικών αποζημιώσεων για τις μεγάλες καταστροφές που αυτή υπέστη, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση, το ζήτημα των επανορθώσεων και των αποζημιώσεων για τις καταστροφές λόγω του πολέμου έχει κλείσει και η γερμανική κυβέρνηση δεν σκοπεύει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για το θέμα αυτό», αναφέρεται, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην ανακοίνωση που εξέδωσε το πολωνικό Υπουργείο Εξωτερικών, αφού παρέλαβε την επίσημη απάντηση του Βερολίνου.

Η Πολωνία υπολογίζει τις απώλειες που υπέστη κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο από τη Γερμανία στα 6,2 τρισεκατομμύρια ζλότι (περίπου 1,325 τρισεκ. ευρώ) και ζητά να αποζημιωθεί, όμως το Βερολίνο έχει πει κατ’ επανάληψη ότι όλες οι οικονομικές αξιώσεις έχουν διευθετηθεί. «Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Πολωνίας θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για τον διακανονισμό των χρεών που προέκυψαν από τη γερμανική επίθεση και κατοχή την περίοδο 1939-45», πρόσθεσε το υπουργείο.

Παραιτήθηκε από κάθε αξίωση

Περίπου έξι εκατομμύρια Πολωνοί, τα τρία εκατομμύρια εκ των οποίων ήταν Εβραίοι, σκοτώθηκαν την περίοδο του πολέμου και η Βαρσοβία ισοπεδώθηκε μετά την εξέγερση του 1944, στην οποία σκοτώθηκαν περίπου 200.000 άμαχοι. Το 1953, η τότε κομμουνιστική ηγεσία της Πολωνίας παραιτήθηκε από κάθε αξίωση για πολεμικές αποζημιώσεις, υπό την πίεση της Σοβιετικής Ένωσης, η οποία ήθελε να απαλλάξει την Ανατολική Γερμανία (τότε «δορυφόρο» της ΕΣΣΔ), από χρηματικές υποχρεώσεις.

Το κυβερνών εθνικιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) της Πολωνίας, το οποίο έχει «αναζωπυρώσει» τις εκκλήσεις του για καταβολή αποζημιώσεων εκ μέρους της Γερμανίας, από το 2015, οπότε και ανέλαβε την εξουσία, ισχυρίζεται ότι εκείνη η συμφωνία είναι άκυρη, επειδή η Βαρσοβία δεν ήταν σε θέση να διαπραγματευτεί μια δίκαιη αποζημίωση.

Πάντως, η συγκεκριμένη στάση του PiS απέναντι στη Γερμανία, η οποία χρησιμοποιείται συχνά από το κυβερνών κόμμα για να κινητοποιεί τους υποστηρικτές του, οδήγησε σε τεταμένες σχέσεις με το Βερολίνο.

  • Δείτε σχετικό ρεπορτάζ:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This