Πώς ο Τούρκος μεγιστάνας των ΜΜΕ «έχτισε» την περιουσία του δολοφονώντας έναν Έλληνα επιχειρηματία!

Απίστευτες αποκαλύψεις για το σκοτεινό παρελθόν της οικογένειας Ντεμιρορέν, που έχει υπό τον έλεγχό της τα μισά τουρκικά ΜΜΕ και διατηρεί στενές επαφές με τον Ταγίπ Ερντογάν

Must Read

Ο Γιλντιρίμ Ντεμιρορέν, γιος του μακαρίτη επιχειρηματία Ερντογάν Ντεμιρορέν και στενού συνεργάτη του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, έχτισε τον πλούτο του πάνω στα παρανόμως κατασχεθέντα περιουσιακά στοιχεία ενός επιχειρηματία από την ελληνική μειονότητα που δολοφονήθηκε βάναυσα στην Τουρκία.

Τα εμπιστευτικά έγγραφα που ενέπλεξαν την οικογένεια του Ντεμιρορέν στη δολοφονία και την κλοπή περιουσιακών στοιχείων, ενσωματώθηκαν σε δικαστικό φάκελο για πρώτη φορά το 2018, χάρη στις προσπάθειες του δημοσιογράφου Μεχμέτ Μπαρανσού, ο οποίος κατέθεσε πώς κατάφερε να κρατήσει απόρρητα έγγραφα πληροφοριών και κυβερνητικά ανακοινωθέντα.

Τα δικαστικά έγγραφα που εξασφάλισε το Nordic Monitor, δίνουν τις φρικτές λεπτομέρειες της δολοφονίας και της κλοπής σε ένα ανατριχιαστικό περιβάλλον που συνεχίστηκε ακόμη μια δεκαετία μετά τις επιθέσεις του όχλου στις 6-7 Σεπτεμβρίου 1955 κατά της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη, οι οποίες ενορχηστρώθηκαν από τις τουρκικές Αρχές.

Ο Μπαρανσού, ένας εξέχων ερευνητής δημοσιογράφος που έκανε δεκάδες πρωτοσέλιδα στην καριέρα του, έχει φυλακιστεί άδικα από τον Ερντογάν από τον Μάρτιο του 2015, ως μέρος μιας κυβερνητικής εκστρατείας για να φιμώσει τις επικριτικές φωνές στον τουρκικό Τύπο και να εκφοβίσει τους ερευνητές.

Η κατάθεση του δημοσιογράφου Mehmet Baransu στο δικαστήριο τον Οκτώβριο του 2018:

Mehmet_Baransu_testimony_Demiroren

Ωστόσο, ακόμη και πίσω από τα κάγκελα, ο Μπαρανσού κατάφερε να βάλει τη δολοφονία και τα επιβεβαιωτικά στοιχεία στα επίσημα αρχεία, όταν εμφανίστηκε στο δικαστήριο για να υπερασπιστεί τον εαυτό του ενάντια στις γελοίες κατηγορίες που κατέθεσε η κυβέρνηση για να τον κρατήσει στη φυλακή. Χρησιμοποίησε την υπεράσπισή του για να εξηγήσει πώς η οικογένεια Ντεμιρορέν πλούτισε σε βάρος ενός Έλληνα επιχειρηματία και πώς η υπόθεση αποσιωπήθηκε από τις αρχές. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που οι κατηγορίες εναντίον του Ντεμιρορέν έγιναν μέρος της διαδικασίας σε δικαστήριο που δικάζει σοβαρά αδικήματα στην Τουρκία.

Καταθέτοντας στο 23ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης τον Οκτώβριο του 2018, ο Μπαρανσού παρείχε λεπτομερή περιγραφή του τρόπου με τον οποίο απέκτησε έγγραφα από ένα μέλος της οικογένειας Ντεμιρορέν ονόματι Φερούχ Καρακάς, ανιψιός του Ντεμιρορέν του πρεσβύτερου και ξάδερφος του Ντεμιρορέν τζούνιορ, ο οποίος μοιράστηκε έγγραφα και επιστολές που αποκάλυπταν πώς έγινε ο φόνος και η κλοπή. Έλαβε επίσης έγγραφα από άλλες πηγές, συμπεριλαμβανομένου του πρώην δικηγόρου ενός μαφιόζου που του ζήτησε ο Ντεμιρορέν να σκοτώσει το επιζών μέλος της ελληνικής οικογένειας.

Ο Καρακάς μοιράστηκε τα έγγραφα με τον Μπαρανσού εν μέσω μιας μακροχρόνιας οικογενειακής διαμάχης για τη διανομή των περιουσιακών στοιχείων που είχε ξεσπάσει στην οικογένεια Ντεμιρορέν. Τα δυσαρεστημένα μέλη της οικογένειας που εξαπατήθηκαν από τον Ερντογάν Ντεμιρορέν και τον γιο του από την περιουσία που άφησε ο παππούς τους, απείλησαν να βγουν δημόσια και σκέφτηκαν ότι η έκθεση στα ΜΜΕ θα μπορούσε να τους δώσει δύναμη να διαπραγματευτούν με τον Ερντογάν Ντεμιρορέν.

Μυστική αναφορά της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών MIT για τη δολοφονία του Έλληνα επιχειρηματία:

MIT_intelligence_report_Demiroren_1982

Σύμφωνα με την κατάθεση του Μπαρανσού, ο Καρακάς πλησίασε άλλους δημοσιογράφους για να παρουσιάσει την ιστορία, αλλά κανένας δεν τόλμησε να γράψει το θέμα, από φόβο για τις επιπτώσεις από τον ισχυρό επιχειρηματία Ντεμιρορέν και τους συνεργάτες του στην τουρκική κυβέρνηση. Δεδομένου του γεγονότος ότι η δολοφονία συγκαλύφτηκε με τη συμμετοχή της αστυνομίας, της υπηρεσίας πληροφοριών MIT, πολιτικών και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων, κανείς δεν τόλμησε να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας.

Ο Μπαράνσου ήταν διαφορετικός. Συμφώνησε να γράψει την ιστορία υπό τον όρο ότι οι ισχυρισμοί θα εξεταστούν και ότι οι ισχυρισμοί θα επαληθευτούν από άλλες πηγές και μάρτυρες. Έκανε τα πάντα με τη δέουσα επιμέλεια και δούλεψε την ιστορία για μήνες, εξετάζοντας εκατοντάδες έγγραφα, περνώντας από παλιά άρθρα εφημερίδων και παίρνοντας συνεντεύξεις με δεκάδες νυν και πρώην τουρκικούς κυβερνητικούς αξιωματούχους καθώς και από μη κυβερνητικές πηγές που είχαν γνώση της δολοφονίας. Η ιστορία δημοσιεύτηκε τελικά στην ανεξάρτητη καθημερινή εφημερίδα Taraf στις 20 Μαΐου 2013, δύο χρόνια πριν η κυβέρνηση Ερντογάν αποφασίσει να την κλείσει.

Η θεία του Καρακάς, Nurhan Aksoy, η οποία πέθανε από καρκίνο στις 15 Μαΐου 2008, άφησε μια διαθήκη που έδινε εντολή στα παιδιά της να εκθέσουν στο κοινό τα «άπλυτα» του αδελφού της και παρέδωσε χειρόγραφες επιστολές μαζί με απόρρητα έγγραφα για να υποστηρίξει την αποκάλυψη. Μεταξύ αυτών των εγγράφων ήταν μια αναφορά σε μια έκθεση που συντάχθηκε από τη MIT το 1982 που εμπλέκεται ο Ντεμιρορέν ως ο δολοφόνος δύο ατόμων των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία μεταβιβάστηκαν αργότερα σε αυτόν.

Ο Ταγίπ Ερντογάν μαζί με τον Ερντογάν Ντεμιρορέν και τον γιο του Γιλντιρίμ Ντεμιρορέν
(φωτογραφία: nordicmonitor.com)

Αυτή η έκθεση εξαφανίστηκε μυστηριωδώς και αντίγραφά της σε πολλές κυβερνητικές υπηρεσίες καταστράφηκαν, αν και το περιεχόμενό της αναφέρθηκε σε άλλα έγγραφα. Μετά από μια μακρά αναζήτηση, ο Μπαρανσού κατάφερε να βρει ένα αντίγραφο από μια πηγή που δεν περίμενε ποτέ, μήνες αργότερα.

Το θύμα αυτής της τρομερής ιστορίας ήταν ένας Έλληνας ονόματι Γιώργος Παπαδόπουλος (στα επίσημα αρχεία ήταν γνωστός ως Yorgi Papadopulo), ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Arşimidis Müessesesi Otomobil Malzemesi Ticaret Türk Anonim Şirketi (Arşimidis), ένας έμπορος ανταλλακτικών αυτοκινήτων. Οι ρίζες του ήταν στη μικρή τουρκική επαρχία Niğde στην καρδιά της Ανατολίας, όπου ο πατέρας του Μίνα εργαζόταν ως αγρότης. Η οικογένειά του μετακόμισε στην Κωνσταντινούπολη όταν ήταν 10 ετών και σπούδασε εκεί.

Άρχισε να εργάζεται στην Arşimidis, μια εταιρεία που πουλούσε ανταλλακτικά αυτοκινήτων και ποδηλάτων, τη δεκαετία του 1930, έγινε μέτοχος εγκαίρως και τελικά διορίστηκε Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας. Μιλούσε αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, τουρκικά, ελληνικά και αραβικά. Παντρεύτηκε μια Ελληνίδα που την έλεγαν Αφροδίτη. Το ζευγάρι είχε δύο παιδιά, αλλά κανένα δεν επέζησε.

Εμπορικά μητρώα του 1957 που δείχνουν τον Γιώργο Παπαδόπουλο ως ιδιοκτήτη της Αρσιμίδης:

arsimids_establlishment_May_1957

Το ζευγάρι πολυεκατομμυριούχων εξαφανίστηκε μυστηριωδώς από προσώπου γης το 1963, σύμφωνα με έναν οικογενειακό γνωστό που πέρασε μια δεκαετία αναζητώντας τα ίχνη τους. Τα αρχεία εμπορικού μητρώου για την εταιρεία που εξετάστηκαν από το Nordic Monitor δείχνουν ότι ο Γιώργος Παπαδόπουλος ζούσε τουλάχιστον μέχρι το 1967, αφού το όνομά του καταγράφηκε σε πρακτικά, συνεδριάσεις και καταθέσεις της εταιρείας. Αυτά τα έγγραφα που υποβλήθηκαν στις αρχειοθετήσεις του μητρώου εμπορίου υποστήριξης μπορεί κάλλιστα να έχουν παραποιηθεί καθώς ο Μπαρανσού ανακάλυψε αργότερα πολλές πλαστογραφίες στα έγγραφα της εταιρείας.

Μια κατάθεση που έγινε στις 31 Οκτωβρίου 1967 ανέφερε ότι ο Έλληνας επιχειρηματίας είχε στείλει μια επιστολή από τη Γενεύη στις 20 Μαρτίου 1967 λέγοντας ότι είχε παραιτηθεί από διευθύνων σύμβουλος και πούλησε τις μετοχές του. Ένας Τούρκος ονόματι Necdet Çobanlı, ο οποίος ήταν ο νομικός σύμβουλος του Παπαδόπουλου, τον αντικατέστησε ως ιδιοκτήτης και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

Στις 15 Απριλίου 1977 ο Ερντογάν Ντεμιρορέν, αναπληρωτής του Çobanlı, ανέλαβε την εταιρεία σύμφωνα με τα αρχεία και ο Çobanlı παραιτήθηκε. Τον Ιανουάριο του 2013 η εταιρεία διέκοψε τη λειτουργία της και συγχωνεύθηκε με την εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητα Taksim Gayrimenkul Yatırımı ve Danışmanlık A.Ş., η οποία επίσης ανήκει και ελέγχεται από την οικογένεια Ντεμιρορέν.

Η επιστολή παραίτησης του Γιώργου Παπαδόπουλου που φέρεται να στάλθηκε από τη Γενεύη αναφέρθηκε σε κατάθεση εμπορικού μητρώου το 1967:

Trade_registry_Papadoplo_fake_resignation_letter

Αποδείχθηκε ότι η «συμμορία των τεσσάρων» — Çobanlı, Demirören, Adnan Başer Kafaoğlu (οικονομικός σύμβουλος που αργότερα έγινε υψηλόβαθμος γραφειοκράτης και υπηρέτησε ως υπουργός Οικονομικών) και Vural Arıkan (λογιστής που έγινε επίσης αργότερα υπουργός Οικονομικών) — συνωμότησαν για να δολοφονήσουν τον Έλληνα επιχειρηματία και τη σύζυγό του και να αρπάξουν παράνομα τα περιουσιακά τους στοιχεία. Νόμιζαν ότι κανείς δεν θα έκανε τον κόπο να ερευνήσει και να διεκδικήσει την περιουσία τους, καθώς πίστευαν ότι το ζευγάρι δεν είχε συγγενείς.

Ο Γιώργος Παπαδόπουλος και η επαγγελματική κάρτα της εταιρείας.
(φωτογραφία: nordicmonitor.com)

Σύμφωνα με κυβερνητικά έγγραφα, υποστηρίχθηκε ότι ο Ντεμιρορέν και ένας άλλος άνδρας που ταυτοποιούνταν μόνο με το μικρό όνομα Aliko, στραγγάλισαν τον Γιώργο Παπαδόπουλο είτε με γραβάτα είτε με κάποιο είδος σάλι στο αυτοκίνητο του επιχειρηματία.

Τα επιζώντα μέλη της οικογένειας του Γιώργου πιστεύουν ότι η σύζυγός του Αφροδίτη δολοφονήθηκε επίσης την ίδια περίοδο και ότι το σώμα της κάηκε με βενζίνη σε μια απομακρυσμένη τοποθεσία στην περιοχή Χαλκάλι. Η εταιρεία Arşimidis και όλα τα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας μεταφέρθηκαν στον Çobanlı και τους συνεργάτες του με πλαστά έγγραφα. Νόμιζαν ότι ήταν άπιαστοι και είχαν ξεφύγει με τις δολοφονίες και την παράνομη κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων.

Αρχείο εμπορικού μητρώου που δείχνει ότι ο Demirören ανέλαβε την εταιρεία Arşimidis:

Trade_registry_Demiroren_takeover_firm

Αυτό που δεν ήξεραν ήταν ότι ο Γιώργος έψαχνε ήσυχα τους συγγενείς του στην Τουρκία όταν ήταν ζωντανός και είχε γνωρίσει μια αδερφή που ποτέ δεν ήξερε ότι είχε. Η αδερφή, Παναγιότ (α), είχε ασπαστεί το Ισλάμ και άλλαξε το όνομά της σε Ζεϊνέπ Ασλάν κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Ήταν παντρεμένη με έναν άντρα ονόματι Sıtkı Arabulan και ζούσε στην επαρχία Μερσίνης.

Η αδερφή επικοινώνησε με τον Çobanlı για να ρωτήσει για τον Γιώργο. Ο Çobanlı απάντησε σε μια επιστολή στις 13 Δεκεμβρίου 1967 και είπε ότι ο Παπαδόπουλος πέθανε στη Γενεύη και ότι η γυναίκα του επέστρεψε στην Ελλάδα. Ως απόδειξη, έστειλε ένα απόσπασμα ειδήσεων που δημοσιεύτηκε στη Hürriyet την ίδια μέρα που έγραψε την επιστολή που ισχυριζόταν ότι ο Παπαδόπουλος είχε πεθάνει οκτώ ημέρες νωρίτερα στη Γενεύη μετά από χειρουργική επέμβαση και είχε αφήσει πίσω του περιουσιακά στοιχεία αξίας 300 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο επιχειρηματίας κηδεύτηκε στη Γενεύη χωρίς να ενημερωθούν τα μέλη της οικογένειάς του, οι φίλοι ή τα αγαπημένα του πρόσωπα. Η Αφροδίτη μετακόμισε στην Αθήνα μετά από αυτό, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Η ιστορία της Hürriyet κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου χάρη στις προσπάθειες του Çobanlı και της επιρροής των συνεργατών του στην καθημερινή εφημερίδα. Ήταν «έλεγχος ζημιών» εν μέσω πανικού και μια προσπάθεια να δημιουργηθεί μια εύλογη αφήγηση για να συγκαλύψει τη δολοφονία και την παράνομη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων μετά την εμφάνιση ενός μέλους της οικογένειας για να διεκδικήσει την κληρονομιά του. Η συμμορία δημιούργησε επίσης πλαστά έγγραφα, όπως αρχεία εισόδου και εξόδου στα σύνορα από την αστυνομία, που έδειχναν ότι το ζευγάρι πέταξε στο εξωτερικό αλλά δεν επέστρεψε ποτέ. Ο Μπαρανσού  είπε ότι τα επίσημα γραμματόσημα στα αρχεία ήταν όλα πλαστά.

Ο τίτλος του Μεχμέτ Μπαράνσου στην εφημερίδα Taraf για την εταιρεία:

Baransu_Taraf_1st_story_Demiroren

Η αδερφή του Γιώργου που βρέθηκε πρόσφατα και ο σύζυγός της, αμφισβήτησαν τις μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων και ξεκίνησαν μια νομική μάχη που δεν κατέληξε πουθενά, παρόλο που ένα οικογενειακό δικαστήριο επιβεβαίωσε ότι ήταν στην πραγματικότητα αδερφή του Γιώργου και είχε δικαίωμα κληρονομιάς. Στο μεταξύ, ο Çobanlı παρέδωσε την Arşimidis στον Ντεμιρορέν και μετακόμισε στις ΗΠΑ, όπου ζούσε από τα κατασχεμένα περιουσιακά στοιχεία του Παπαδόπουλου.

Ήταν ένα ηρωικό ζευγάρι Τούρκων που είχαν γίνει φίλοι με την οικογένεια Παπαδόπουλου όταν ζούσαν, που υπερασπίστηκε την εκστρατεία κατά της συμμορίας των δολοφόνων. Το ζευγάρι, ο γιατρός και απόστρατος συνταγματάρχης Hayri Esen και η σύζυγός του Inayet Esen, δημιούργησαν στενούς δεσμούς με τον Παπαδόπουλο αφού η Αφροδίτη έγινε ασθενής του γιατρού και νοσηλεύτηκε στο ιατρείο του. Έμειναν σαστισμένοι όταν το ζεύγος Παπαδόπουλου εξαφανίστηκε ξαφνικά χωρίς ίχνος και χωρίς λέξη.

Ο Esen πέθανε το 1970, αλλά η Inayet, κατόπιν αιτήματος του Arabulan, τον οποίο γνώριζε από τη Μερσίνα, συνέχισε την εκστρατεία για να επιστρέψει τα άδικα κατασχεθέντα περιουσιακά στοιχεία στον νόμιμο ιδιοκτήτη τους και να δει τους δολοφόνους να τιμωρούνται. Χρησιμοποιώντας το δίκτυο φίλων του εκλιπόντος συζύγου της στον στρατό και την κυβέρνηση, η Ιναγέτ άρχισε να «σκάβει» για να μάθει τι είχε συμβεί στην οικογένεια Παπαδόπουλου. Σε μια συνέντευξη που έδωσε στο τουρκικό περιοδικό 2000’e Doğru στις 6 Νοεμβρίου 1988, εξήγησε πώς κατάφερε να μάθει τι είχε συμβεί στην ελληνική οικογένεια και ποιος την είχε δολοφονήσει.

Στην Inayet είπε διακριτικά ένας πράκτορας της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών MIT τις λεπτομέρειες της δολοφονίας και πώς ο Ντεμιρορέν συμμετείχε προσωπικά στον πνιγμό του επιχειρηματία μέχρι θανάτου. Ο πράκτορας, μακροχρόνιος φίλος της Inayet, της είπε ότι έγγραφα σχετικά με τη δολοφονία φυλάσσονταν στα αρχεία του Κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης.

Με αυτές τις πληροφορίες, η Inayet υπέβαλε καταγγελία στην αστυνομία και τους ζήτησε να ανακρίνουν τον Ντεμιρορέν και τον συνεργό του στο φόνο. Αλλά ένας τότε αρχηγός της αστυνομίας, ο Αχμέτ Ατεσλί, ο οποίος ήταν επικεφαλής της μονάδας ανθρωποκτονιών, την απείλησε με κράτηση, λέγοντας ότι δεν θα έπρεπε να προκαλεί προβλήματα γύρω από μια παλιά υπόθεση που περιέγραψε απλώς ως τον θάνατο ενός «άπιστου» πριν από πολύ καιρό.

Η δεύτερη σελίδα της ιστορίας για την Arşimidis στην εφημερίδα Taraf:

Demiroren_Taraf_story_2_inside_page

Στην έρευνά του, ο Μπαρανσού ανακάλυψε ότι ο Ντεμιρορέν έλαβε βοήθεια από τον τότε αρχηγό της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης Hayri Kozakçıoğlu για τη δημιουργία πλαστών εγγράφων που έδειχναν φαινομενικά τα ταξίδια του ζεύγους Παπαδόπουλου στο εξωτερικό και δικαιολογούσαν τις παράνομες μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων. Μεταξύ των πλαστών εγγράφων ήταν ένα διαβατήριο που ανήκε στην Αφροδίτη με σφραγίδες εξόδου στα σύνορα καθώς και ένα πληρεξούσιο που φέρεται να είχε το δακτυλικό αποτύπωμα της Αφροδίτης που υποδηλώνει τη συγκατάθεσή της. Τα έγγραφα έφεραν επίσημες σφραγίδες και υπογραφές που αργότερα αποδείχτηκε ότι ήταν πλαστές σε μια δικαστική υπόθεση οικογενειακής διαφοράς στην Κωνσταντινούπολη σχετικά με τη διανομή περιουσιακών στοιχείων από μια περιουσία. Προφανώς όλα τα έγγραφα δημιουργήθηκαν για να δικαιολογήσουν τη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων.

Ο Kozakçıoğlu έγινε αργότερα κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης και έκανε ό,τι μπορούσε για να εκτροχιάσει την έρευνα για τις δολοφονίες και την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων. Σε αντάλλαγμα, ο Ντεμιρορέν απασχόλησε τον γιο του Kozakçıoğlu, Ferhan, στη δική του εταιρεία με έναν αρκετά μεγάλο μισθό. Αν και ο γιος είχε ένα γραφείο στον ίδιο όροφο με τον Ντεμιρορέν, σπάνια εμφανιζόταν στη δουλειά, αλλά συνέχιζε να λαμβάνει μεγάλους μισθούς κάθε μήνα.

Μια άλλη αναφορά της MIT για την εταιρεία Arşimidis:

MIT_report_Eymur_demiroren

Μολονότι έπεσε «σε τοίχο» στις αρχικές της έρευνες, αυτό δεν εμπόδισε την Ιναγέτ να ψάξει περισσότερο. Έγραψε αναφορές στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας καθώς και στον διοικητή της διοίκησης στρατιωτικού νόμου στην Κωνσταντινούπολη μετά από ένα στρατιωτικό πραξικόπημα το 1980. Καμία από τις έρευνές της δεν πέτυχε να κάνει τις αρχές να καταθέσουν κατηγορίες εναντίον του Ντεμιρορέν και των συνεργατών του. Ισχυρίστηκε ότι η συμμορία Ντεμιρορέν ασκούσε σημαντική επιρροή στην κυβέρνηση και πλήρωσε πολλές δωροδοκίες για να εξαφανιστεί η υπόθεση. Ωστόσο, οι καταγγελίες της Inayet κατάφεραν να κινήσουν κάποιους τους τροχούς της κυβέρνησης και βοήθησαν στην καταγραφή και τη διερεύνηση αξιώσεων.

Η αποκάλυψη του Μπαράνσου το 2013 συνοδευόμενη από επίσημα έγγραφα, συγκλόνισε την Τουρκία όταν αποκάλυψε ότι οι τουρκικές αρχές γνώριζαν για τις δολοφονίες. Τόσο η αστυνομία όσο και η υπηρεσία πληροφοριών έγραψαν αναφορές για τη δολοφονία του Γιώργου και της συζύγου του και ενέπλεξαν τον Ντεμιρόρεν ως δολοφόνο. Σύμφωνα με έγγραφα του Γενικού Επιτελείου, μια έρευνα ξεκίνησε αφού η Inayet υπέβαλε καταγγελία στις 21 Οκτωβρίου 1981 στις στρατιωτικές αρχές που διοικούσαν τη χώρα εκείνη την εποχή.

Δύο ημέρες αργότερα το Γενικό Επιτελείο παρέπεμψε την καταγγελία στην Προεδρία Συντονισμού Στρατιωτικού Νόμου (Sıkıyönetim Koordinasyon Başkanlığı) στην Κωνσταντινούπολη, ένα όργανο που διοικούσε την πόλη υπό στρατιωτική εξουσία. Μια δεύτερη αλλά ανώνυμη καταγγελία, ελήφθη επίσης από το Γενικό Επιτελείο περίπου την ίδια περίοδο, η οποία διαβιβάστηκε και στην Κωνσταντινούπολη.

Συνέντευξη της Inayet Esen σε τουρκικό περιοδικό για τις δολοφονίες:

Inayet_Esen_interview_2000e_dogru_Nov_8_1988

Η Υπηρεσία Στρατιωτικού Νόμου (Sıkıyönetim Komutanlığı) στην Κωνσταντινούπολη έστειλε τις καταγγελίες στην MIT για έρευνα. Αφού ολοκλήρωσε τη δική της έρευνα, η MIT έστειλε δύο επιστολές στο Γενικό Επιτελείο, την πρώτη στις 28 Ιανουαρίου 1982 και τη δεύτερη στις 8 Απριλίου 1982, σχετικά με τα αποτελέσματα της έρευνας. Οι επιστολές της MIT υπογράφηκαν από τον αρχηγό πληροφοριών Burhanettin Bigalı.

Το Γενικό Επιτελείο ζήτησε από την Πρώτη Στρατιά (1. Ordu), η οποία ήταν επιφορτισμένη με την επιβολή του στρατιωτικού νόμου στην Κωνσταντινούπολη μετά το πραξικόπημα, να ερευνήσει και τις καταγγελίες. Ο στρατός έστειλε επίσης τα πορίσματά του στο Γενικό Επιτελείο, αρχικά στις 6 Απριλίου 1982 και στη συνέχεια στις 16 Ιουλίου 1982. Καμία από τις ανακοινώσεις που έλαβε το Γενικό Επιτελείο από τα δύο όργανα, δεν αντέκρουσε τους ισχυρισμούς στις καταγγελίες. Το Γενικό Επιτελείο συγχώνευσε όλες τις εκθέσεις και τις έστειλε στην Πρωθυπουργία στις 20 Αυγούστου 1982 για περαιτέρω ενέργειες.

Σε αυτό το στάδιο, η κυβέρνηση υποτίθεται ότι θα έφερνε το θέμα στην εισαγγελία για μια ποινική έρευνα που σίγουρα θα είχε οδηγήσει σε κατηγορίες και δίκη. Αλλά η υπόθεση «μαράζωσε» στο γραφείο χωρίς καμία ενέργεια.

Ο Μεχμέτ Εϊμούρ, συνταξιούχος Τούρκος αξιωματικός των πληροφοριών που εργάστηκε σε ανώτερες θέσεις στη MIT.
(φωτογραφία: /nordicmonitor.com)

Ο φάκελος της υπόθεσης υποβλήθηκε για επανεξέταση στον Τουργκούτ Οζάλ, ο οποίος εξελέγη πρωθυπουργός το 1983 στις πρώτες εκλογές μετά τη μεταβίβαση της εξουσίας από τον στρατό σε πολιτική κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον Μπαρανσού, ο οποίος έλαβε τις πληροφορίες από μέλη της οικογένειας Ντεμιρορέν, ο φάκελος εκλάπη από το γραφείο του πρωθυπουργού από τη σύζυγο του Οζάλ, Σέμρα, η οποία ήταν στενή φίλη μιας από τις αδερφές του Ερντογάν Ντεμιρορέν. Είχαν συναντηθεί σε μια γυναικεία ομάδα που ονομαζόταν Papatyalar (μαργαρίτες) στην Κωνσταντινούπολη.

Η αδελφή έδωσε το έγγραφο στον Ντεμιρορέν και επισύναψε ένα σημείωμα που έγραφε: «Η Semra Hanım μου έδωσε αυτό το έγγραφο. Απεστάλη στον πρωθυπουργό. Ένας από τους εχθρούς σας το έκανε αυτό να συμβεί. Δεν άφησε τον Οζάλ να το διαβάσει». Καταθέτοντας στο δικαστήριο το 2018, ο Μπαρανσού είπε ότι είχε επαληθεύσει τις χειρόγραφες σημειώσεις, τόσο της αδερφής, όσο και της Semra Özal, που βρέθηκαν στον φάκελο της κλεμμένης υπόθεσης.

Οι λεπτομέρειες της δολοφονίας επαληθεύτηκαν επίσης από τον Mehmet Eymür, έναν συνταξιούχο αξιωματούχο της MIT που υπηρέτησε σε ανώτερες θέσεις στο ειδικό γραφείο της υπηρεσίας και στα τμήματα αντιτρομοκρατίας και επιχειρήσεων για πολλά χρόνια. Μετά την αναφορά του Μπαρανσού στην Taraf, μοιράστηκε όσα γνώριζε για την υπόθεση στον δικό του ιστότοπο στις 27 Μαΐου 2013 και αποκάλυψε τα ονόματα των στελεχών τς MIT που συμμετείχαν στον εκτροχιασμό της έρευνας και που βοήθησαν τον δολοφόνο να αποφύγει τη δικαιοσύνη.

Είπε ότι ο περιφερειακός πρόεδρος της MIT İstanbul Osman Nuri Gündeş έπαιξε κρίσιμο ρόλο στην αποσιώπηση των καταγγελιών. Σύμφωνα με μια εμπιστευτική έκθεση πληροφοριών που διέρρευσε, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nokta στις 4 Σεπτεμβρίου 1988, ο Γκουντές και οι συνεργάτες του στην κυβέρνηση συμμετείχαν σε εκβιασμούς από μη μουσουλμανικές μειονότητες στην Κωνσταντινούπολη. Ήταν παρόμοια πρακτική με τα χρήματα προστασίας που ζητούσαν οι μαφιόζικες ομάδες και πολλοί άνθρωποι στη μειονοτική κοινότητα έπρεπε να πληρώσουν από φόβο αντιποίνων.

Η έκθεση ανέφερε επίσης την υπόθεση Arşimidis και ενσωμάτωσε μια λεπτομερή έκθεση που συντάχθηκε από την αστυνομική μονάδα λαθρεμπορίου και πληροφοριών της Κωνσταντινούπολης (Kaçakçilik İstihbarat Şube Müdürlüğü) στις 23 Νοεμβρίου 1984, η οποία κοινοποιήθηκε επίσης από την υπηρεσία πληροφοριών.

Η αναφορά έκανε σαφές ότι ο Ντεμιρορέν συμμετείχε στη δολοφονία του Έλληνα επιχειρηματία και είχε κατασχέσει παράνομα τα περιουσιακά στοιχεία του θύματος με πλαστά έγγραφα. Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι ο Τούρκος μεγιστάνας απείλησε να σκοτώσει τον Arabulan, ο οποίος προσπαθούσε να εξασφαλίσει ένα δίκαιο μερίδιο από το κράτος για τη σύζυγό του, από τον διαβόητο αρχηγό της μαφίας İdris Özbir, γνωστό και ως Κούρδο İdris (Kürt İdris) στην Κωνσταντινούπολη. Μετά την απειλή, ο Αραμπουλάν, συνοδευόμενος από την Ιναγέτ, επισκέφτηκε τον αρχηγό της μαφίας και του είπε για τη συνομιλία που είχε με τον Ντεμιρορέν και την απειλή δολοφονίας.

Ο Özbir είδε την ευκαιρία να κερδίσει χρήματα από τη δεινή θέση του Arabulan. Αντί να βοηθήσει τον ίδιο και τη σύζυγό του, ο αρχηγός της μαφίας ζήτησε χρήματα από τον Ντεμιρορέν για να σιωπήσει και να μην αποκαλύψει τα μυστικά έγγραφα που έλαβε από τον Arabulan. Τελικά, ο Özbir πληρώθηκε 300 εκατομμύρια τουρκικές λίρες από τον Ντεμιρορέν για να μην συνεχίσει την υπόθεση. Ο Özbir πέθανε στο σπίτι του το 2002.

Ο Idris Özbir, γνωστός και ως Kurt Idris, ήταν ένας διαβόητος αρχηγός της μαφίας στην Τουρκία.
(φωτογραφία: nordicmonitor.com)

Στην κατάθεσή του στο δικαστήριο, ο Μπαρανσού είπε ότι μετά τη δημοσίευση της ιστορίας του στην εφημερίδα Taraf τον Μάιο του 2013, ο Erdal Ilikgöz, ο πρώην δικηγόρος του Özbir, επικοινώνησε μαζί του και παρέδωσε ολόκληρο τον φάκελο της υπόθεσης, συμπεριλαμβανομένων απόρρητων εγγράφων πληροφοριών για τη δολοφονία. Τα έγγραφα, που εμπιστεύτηκε στον δικηγόρο ο αρχηγός της μαφίας πριν από το θάνατό του, δεν είχαν δημοσιοποιηθεί ποτέ. Ο Μπαρανσού έγραψε μια ιστορία για τη δολοφονία με βάση αυτά τα νέα έγγραφα.

Αυτή δεν είναι η μόνη δολοφονία στην οποία κατηγορήθηκε ο Ντεμιρορέν. Το έγγραφο της MIT τον ενέπλεξε και σε δύο άλλες δολοφονίες: ενός ανώνυμο κατασκευαστή τούβλων και ενός εμπόρου αερίου προπανίου, του Metin Çam. Και οι δύο πέθαναν κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες πριν κατασχεθούν τα περιουσιακά τους στοιχεία από τον Ντεμιρορέν.

Ο Μπαράνσου είπε ότι είχε επαληθεύσει τους ισχυρισμούς στα έγγραφα μιλώντας με κυβερνητικούς αξιωματούχους που είχαν υπηρετήσει μεταξύ 1980 και 1990 και εργάστηκαν για μήνες, για να βεβαιωθεί ότι η ιστορία ήταν αληθής. Υπέβαλε το άρθρο του μαζί με τα επίσημα έγγραφα στη συντακτική επιτροπή της Taraf. Όλοι ήταν ενθουσιασμένοι με την αποκλειστική ιστορία που ήταν βέβαιο ότι θα συντάραζε την Τουρκία. Ωστόσο, ο Oral Çalışlar, ο πρόσφατα διορισμένος αρχισυντάκτης που ανέλαβε τη διαχείριση της συντακτικής πολιτικής μετά την παραίτηση του θρυλικού Τούρκου συγγραφέα και κριτικού δημοσιογράφου Ahmet Altan, δεν ήταν ενθουσιώδης.

Η κυβέρνηση του Ερντογάν ήταν ευχαριστημένη με τον Τσαλισλάρ, ο οποίος «έθαψε» την ιστορία και δεν την δημοσίευσε ποτέ, παρά τις αντιρρήσεις των δημοσιογράφων και ολόκληρης της ομάδας των συντακτών της εφημερίδας. Σήμερα ο Çalışlar εργάζεται στην εφημερίδα Posta, που ανήκει στην οικογένεια Ντεμιρορέν. «Επιβραβεύθηκε» έτσι από τον Τούρκο μεγιστάνα για τη «δολοφονία» της εκρηκτικής ιστορίας για το σκοτεινό παρελθόν της οικογένειας.

Ο Μπαρανσού απογοητευμένος, δεν το έβαλε κάτω, ωστόσο, συνέχισε την έρευνά του και κατάφερε ακόμη και να πείσει το Γενικό Επιτελείο να επαληθεύσει όλα τα έγγραφα που είχε στην κατοχή του περίπου 30 χρόνια μετά την πρώτη καταγραφή της δολοφονίας σε στρατιωτικά έγγραφα στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Έμαθε επίσης ότι η υπόθεση εναντίον του Ντεμιρορέν δεν έκλεισε ποτέ και εκκρεμεί ακόμη. Ο φάκελος της υπόθεσης υπ’ αριθμ. 1984/1101, που κινήθηκε από το γραφείο του εισαγγελέα στο Beyoğlu, στάλθηκε αργότερα στο Δικαστικό Μέγαρο του Sultanahmet, όπου εξαφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Ο Μπαρανσού κάλεσε την επαφή του στο Γενικό Επιτελείο για να κατανοήσει το σχόλιο που εστάλη στην Taraf και έλεγξε ξανά αν η υπόθεση ήταν ακόμα ανοιχτή. Σε απάντηση, η επαφή του είπε ότι αυτό συμβαίνει στα αρχεία του Γενικού Επιτελείου. Αν είχε κλείσει, το δικαστήριο θα είχε ενημερώσει το Γενικό Επιτελείο, κάτι που δεν έκανε ποτέ.

Ο Mehmet Baransu (φωτογραφία: nordicmonitor.com)

Μετά την αποχώρηση του Τσαλισλάρ από την Taraf, ο Μπαρανσού έστειλε το άρθρο του ξανά στον νέο αρχισυντάκτη, Neşe Düzel, ο οποίος ανέλαβε το τιμόνι της εφημερίδας στις 27 Απριλίου 2013. Ο Düzel συμφώνησε να το δημοσιεύσει καθώς και τις επόμενες ιστορίες για τις παράνομες επιχειρηματικές συναλλαγές της οικογένειας Ντεμιρορέν.

Ο Ντεμιρορέν, ο οποίος ήταν ο ιδιοκτήτης των εφημερίδων Milliyet και Vatan εκείνη την εποχή, δεν έκανε κανένα σχόλιο για την ιστορία την ημέρα που δημοσιεύτηκε. Αργότερα, σε ένα σύντομο σχόλιο στην τουρκική έκδοση της Wall Street Journal που δεν υπάρχει πλέον, είπε ότι οι ισχυρισμοί ήταν όλοι «σκουπίδια». Ο δικηγόρος του, Cemalettin Mutlu, είπε ότι ο πελάτης του δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ έρευνα για φόνο.

Ο Ερντογάν Ντεμιρορέν πέθανε στις 8 Ιουνίου 2018 χωρίς να λογοδοτήσει για τη δολοφονία και την κλοπή περιουσιακών στοιχείων. Ο γιος του, Γιλντιρίμ, διευθύνει τώρα την οικογενειακή επιχείρηση και συνεργάζεται στενά με την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν.

Με δάνειο 750 εκατομμυρίων δολαρίων από τον τουρκικό κρατικό δανειστή Ziraat Bank, ο όμιλος Demirören αγόρασε την Doğan Media στις 22 Μαρτίου 2018, η οποία περιελάμβανε την εφημερίδα Hürriyet, τον τηλεοπτικό σταθμό CNN Türk και τον κεντρικό τηλεοπτικό σταθμό Kanal D, μετατρέποντάς τους όλους σε κυβερνητικά φερέφωνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιλντιρίμ δεν αποπλήρωσε ποτέ το δάνειο και η κυβέρνηση αγνόησε κοινοβουλευτικές ερωτήσεις για την τύχη του.

Σήμερα, το τουρκικό καθεστώς ακολουθεί την ίδια πολιτική λεηλασίας, με παράνομη κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων των μελών του κινήματος Γκιουλέν, αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τα δικαστήρια, που ελέγχονται από την κυβέρνηση, αποτυγχάνουν να αποζημιώσουν εκείνους των οποίων ο πλούτος κλάπηκε και αναδιανεμήθηκε στους φίλους του Προέδρου Ερντογάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν ποζάρει με τους Ερντογάν Ντεμιρορέν και Γιλντιρίμ Ντεμιρορέν.
(φωτογραφία: nordicmonitor.com)

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This