Λούλα για τα έκτροπα στα κυβερνητικά κτίρια: Οι «βάνδαλοι φασίστες» θα τιμωρηθούν για τις πράξεις τους

Για ευθεία απειλή προς τους δημοκρατικούς θεσμούς κάνουν λόγο ΗΠΑ, Γαλλία και Ελλάδα

Must Read

«Bάνδαλους φασίστες» αποκάλεσε ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα τους χιλιάδες σημερινούς εισβολείς σε διάφορα κυβερνητικά κτίρια στην Μπραζίλια, καταδικάζοντας τα έκτροπα και ανακοινώνοντας ότι κηρύσσει «ομοσπονδιακή παρέμβαση» στην πρωτεύουσα μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, προκειμένου οι δυνάμεις ασφαλείας να θέσουν ξανά υπό τον έλεγχό τους την πρωτεύουσα και να αποκαταστήσουν πλήρως την τάξη.

Σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα, όλες οι δυνάμεις ασφαλείας της Μπραζίλια τίθενται υπό τον έλεγχο του Ρικάρντο Γκαρσία Καπέλι, έμπιστου του Βραζιλιάνου προέδρου, ο οποίος λογοδοτεί μόνο και απευθείας σε εκείνον και έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει «κάθε όργανο, πολιτικό ή στρατιωτικό» για τη διατήρηση της τάξης.

«Θα τους βρούμε όλους και θα τιμωρηθούν», προειδοποίησε ο Λούλα από την Αραρακουάρα του Σάο Πάουλο όπου πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη σήμερα, αναφερόμενος σε εκείνους που ευθύνονται για τις λεηλασίες και τις εκτεταμένες ζημιές. «Αυτό που συνέβη σήμερα στην Μπραζίλια ήταν βαρβαρότητα», τόνισε ο Βραζιλιάνος πρόεδρος, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι υπήρξε «κενό ασφαλείας» στην πόλη.

Ο ίδιος υποσχέθηκε, επίσης, ότι οι αρχές θα βρουν και τους «χρηματοδότες» των μπολσοναριστών, ενώ επισήμανε ότι «υπάρχουν πολλές ομιλίες» του πρώην προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρου, με τις οποίες ενθαρρύνει αυτές τις εισβολές. Mέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι τουλάχιστον 150 οπαδοί του ακροδεξιού πρώην προέδρου συνελήφθησαν ήδη, ενώ σε πλάνα που μετέδωσε το CNN Brasil εικονίζονται μπολσοναριστές να βαδίζουν ο ένας πίσω από τον άλλο με τα χέρια δεμένα πισθάγκωνα στη ράμπα που οδηγεί προς και από το προεδρικό μέγαρο Πλανάλτου, φρουρούμενοι από αστυνομικούς.

Καθώς έπεφτε η νύχτα στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας, οι δυνάμεις επιβολής της τάξης έδειχναν να ανακτούν προοδευτικά τον έλεγχο της κατάστασης, χρησιμοποιώντας εκτοξευτήρες νερού υπό πίεση για να διατηρούν τους διαδηλωτές σε απόσταση, ωστόσο δεκάδες μπολσοναριστές παρέμεναν επιτόπου και συνέχιζε να επικρατεί σύγχυση.

Ο Λούλα ντα Σίλβα, σε μια βαθιά συναισθηματική ομιλία που εκφώνησε σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση, μίλησε για σκηνές βαρβαρότητας που εκτυλίχθηκαν στη χώρα του  και άσκησε δριμεία κριτική στην αστυνομία για έλλειψη έγκαιρης δράσης. Επιπλέον, διέταξε lockdown 24 ωρών στην κεντρική Μπραζίλια, όπου βρίσκονται τα κυβερνητικά κτίρια που τέθηκαν στο έλεος των ακροδεξιών εισβολέων και επιστράτευσε την Εθνοφρουρά.

Ζημιές, λεηλασίες και τραυματισμοί

Μετά την εισβολή των μπολσοναριστών στο Κογκρέσο, στην Μπραζίλια επικράτησε γενικευμένο χάος, με τις σκηνικά που εκτυλίχθηκαν να θυμίζουν από εμφύλιο, μέχρι απόπειρα πραξικοπήματος.

Στη ράμπα του προεδρικού μεγάρου Πλανάλτο, όπου την περασμένη Κυριακή ο Λούλα παρέλαβε τα σύμβολα της προεδρίας του, έφιπποι αστυνομικοί προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να απομακρύνουν τους διαδηλωτές, ενώ στην Πλατεία των Τριών Εξουσιών, μπολσοναριστές οπλισμένοι με ρόπαλα έριξαν έναν αστυνομικό από το άλογό του και τον χτύπησαν αλύπητα. Την ίδια ώρα, ελικόπτερο της Αστυνομίας έριχνε βομβίδες κρότου-λάμψης στους διαδηλωτές που είχαν καταλάβει τη στέγη του Κογκρέσου.

https://twitter.com/RawsGlobal/status/1612173913425080321

Μια τοπική δημοσιογραφική ένωση ανέφερε ότι πέντε δημοσιογράφοι δέχτηκαν επίθεση, σημειώνοντας πως ανάμεσά τους ήταν και ένας φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου, τον οποίο χτύπησαν και έκλεψαν το υλικό του.

Δεκάδες βίντεο που αναρτήθηκαν στα social media, δείχνουν τα γραφεία των βουλευτών λεηλατημένα και διαδηλωτές όρθιους στα έδρανα της Γερουσίας. Μάλιστα, ένας από αυτούς καθόταν στην έδρα του προέδρου της Γερουσίας, μιμούμενος, προφανώς, όσα έκαναν οι υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, πριν από δύο χρόνια. Οι ζημιές που προκλήθηκαν στα συγκεκριμένα κτίρια, τα οποία θεωρούνται θησαυροί της μοντέρνας αρχιτεκτονικής, χαρακτηρίζονται «σημαντικές».

Ο πρόεδρος Μπάιντεν παρακολουθεί τις εξελίξεις

Ένας εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου είπε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, που βρίσκεται στο Τέξας και πρόκειται αύριο να μεταβεί στο Μεξικό, «παρακολουθεί στενά» την κατάσταση στη Βραζιλία.

Η στήριξη των ΗΠΑ στους δημοκρατικούς θεσμούς της Βραζιλίας είναι «αταλάντευτη», πρόσθεσε. Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ζήτησε επίσης να σταματήσουν αμέσως οι επιθέσεις στην Μπραζίλια.

Από το Παρίσι, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε «σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς» και υπογράμμισε τη «διαρκή στήριξη της Γαλλίας» στον πρόεδρο Λούλα. «Πρέπει να γίνουν σεβαστοί η βούληση του βραζιλιάνικου λαού και οι δημοκρατικοί θεσμοί. Ο πρόεδρος Λούλα μπορεί να βασίζεται στην αταλάντευτη στήριξη της Γαλλίας», έγραψε στο Twiiter.

Την αλληλεγγύη του στον Βραζιλιάνο ομόλογό του εξέφρασε με τη σειρά του ο αριστερός πρόεδρος της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο, σχολιάζοντας ότι «ο φασισμός αποφάσισε πραξικόπημα», ενώ την πλήρη υποστήριξή της κυβέρνησής του στον Λούλα εξέφρασε και ο πρόεδρος της Χιλής Γκαμπριέλ Μπόριτς, κάνοντας λόγο για «θρασύδειλη επίθεση στη δημοκρατία».

Τσίπρας: «Απειλείται η δημοκρατία από την άκρα δεξιά»

«Αλληλεγγύη» στον πρόεδρο της Βραζιλίας και «στήριξη» της δημοκρατίας που «απειλείται για άλλη μια φορά από τις οργανωμένες δυνάμεις της ακροδεξιάς», εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος είχε δώσει το με αφορμή τα σημερινά έκτροπα από υποστηρικτές του ακροδεξιού πρώην προέδρου στην πρωτεύουσα Μπραζίλια.

Συγκεκριμένα, σε μήνυμά του στο Twitter, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Πλήρης αλληλεγγύη στον Πρόεδρο Λούλα και στήριξη της δημοκρατίας που απειλείται για άλλη μια φορά από τις οργανωμένες δυνάμεις της ακροδεξιάς. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταδικάσει αμέσως την απόπειρα ανατροπής του εκλεγμένου Προέδρου και υπονόμευσης των δημοκρατικών θεσμών στη Βραζιλία».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης χαρακτήρισε «ιδιαίτερα ανησυχητικές» τις ενέργειες των υποστηρικών του Μπολσονάρου στην Μπραζίλια και πρόσθεσε ότι «αποδεικνύουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει φτιάξει “σχολή”, που απειλεί ευθέως τους δημοκρατικούς θεσμούς».

Ολόκληρη η ανάρτηση του Νίκου Ανδρουλάκη έχει ως εξής: «Δύο χρόνια μετά τα σοκαριστικά γεγονότα στο Καπιτώλιο, όπου οι οπαδοί του Προέδρου Τραμπ επιχείρησαν να ανατρέψουν το αποτέλεσμα των εκλογών, η ιστορία επαναλαμβάνεται. Οι εικόνες από την εισβολή των οπαδών του ακροδεξιού πρώην Προέδρου Μπολσονάρου στα κτήρια της Βουλής, του Προεδρικού Μεγάρου και του Ανωτάτου Δικαστηρίου στη Βραζιλία και οι εκκλήσεις τους για ανατροπή του δημοκρατικά εκλεγμένου Προέδρου Λούλα είναι ιδιαίτερες ανησυχητικές και αποδεικνύουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει φτιάξει “σχολή”, που απειλεί ευθέως τους δημοκρατικούς θεσμούς. Η χώρα δεν μπορεί να οδηγηθεί στο χάος. Το αποτέλεσμα των εκλογών πρέπει να γίνει από όλους αποδεκτό και σε αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να συμβάλλει η διεθνής κοινότητα.»

  • Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ:




Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This