ΠΟΥ: «Σαρώνει» τις ΗΠΑ η υποπαραλλαγή Κράκεν της Όμικρον – Σε πλήρη ετοιμότητα η Ευρώπη

Πρόκειται για την πλέον μεταδοτική υποπαραλλαγή του νέου κορωνοϊού που έχει ανιχνευθεί μέχρι σήμερα

Must Read

Ταχεία είναι η εξάπλωση στις ΗΠΑ της υποπαραλλαγής «Κράκεν» της παραλλαγής Όμικρον του νέου κορωνοϊού, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, με αξιωματούχους του να κάνουν έκκληση για επαναφορά του μέτρου της προστατευτικής μάσκας για τους επιβάτες σε πτήσεις μεγάλων αποστάσεων.

Σύμφωνα με δηλώσεις των αξιωματούχων του ευρωπαϊκού τμήματος του ΠΟΥ σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, η υποπαραλλαγή XBB.1.5 («Κράκεν») ανιχνεύεται σε μικρούς αλλά αυξανόμενους αριθμούς και στην Ευρώπη. Ως εκ τούτου, όπως δήλωσε η Δρ. Κάθριν Σμόλγουντ, υψηλόβαθμη αξιωματούχος έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ για την Ευρώπη, θα πρέπει να γίνεται σύσταση στους επιβάτες να φορούν μάσκες σε χώρους υψηλού κινδύνου, όπως οι πτήσεις μεγάλων αποστάσεων. «Αυτή θα πρέπει να είναι μια σύσταση που εκδίδεται σε επιβάτες που φτάνουν από οπουδήποτε όπου υπάρχει εκτεταμένη μετάδοση της Covid-19», πρόσθεσε.

Η XBB.1.5, η πιο μεταδοτική, δηλαδή, υποπαραλλαγή της Όμικρον που έχει ανιχνευθεί μέχρι σήμερα, αντιπροσώπευε το 27,6% των κρουσμάτων Covid-19 στις ΗΠΑ για την εβδομάδα που έληξε στις 7 Ιανουαρίου, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι υγείας. Ωστόσο, παραμένει ασαφές εάν η XBB.1.5 θα προκαλέσει το δικό της κύμα μολύνσεων σε όλο τον κόσμο. Τα υπάρχοντα εμβόλια εξακολουθούν να προστατεύουν από σοβαρά συμπτώματα, νοσηλεία και θάνατο, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

«Οι χώρες πρέπει να εξετάσουν τη βάση αποδεικτικών στοιχείων για τεστ πριν από την αναχώρηση», πρόσθεσε η Σμόλγουντ, σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό να μην επικεντρωθεί αυτό αποκλειστικά σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή. Εάν εξεταστεί η λήψη μέτρων, είπε, «η γνώμη μας είναι ότι τα μέτρα για ταξιδιωτικές μετακινήσεις πρέπει να εφαρμόζονται με τρόπο που να μην επιφέρουν διακρίσεις». Πάντως, σύμφωνα με την ίδια, αυτό δεν σημαίνει ότι ο ΠΟΥ συστήνει τεστ για επιβάτες που προέρχονται από τις ΗΠΑ, τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο.

Απαιτούμενα μέτρα πρόληψης

Μέτρα που μπορούν να ληφθούν, περιλαμβάνουν τη γονιδιωματική επιτήρηση και τη «στόχευση» επιβατών που φτάνουν από άλλες χώρες, εφόσον αυτό δεν εκτρέπει πόρους από τα εγχώρια συστήματα επιτήρησης. Άλλα μέτρα περιλαμβάνουν συστήματα παρακολούθησης των λυμάτων στα σημεία εισόδου των χωρών, όπως τα αεροδρόμια.

Οι ανησυχίες για την XBB.1.5 που τροφοδοτεί ένα νέο κύμα κρουσμάτων στις ΗΠΑ και πέρα από αυτήν αυξάνονται ταυτόχρονα με την αύξηση των κρουσμάτων Covid στην Κίνα, μετά την εγκατάλειψη της πολιτικής «μηδενικής Covid» τον περασμένο μήνα στη χώρα. Πολλοί επιστήμονες -συμπεριλαμβανομένου του ΠΟΥ- πιστεύουν ότι η Κίνα είναι πιθανό να μην αναφέρει την πραγματική έκταση της επιδημίας στη χώρα.

Ως αποτέλεσμα, περισσότερες από δώδεκα χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ (και της Ελλάδας), ήδη απαιτούν την επίδειξη αρνητικού τεστ Covid από ταξιδιώτες από την Κίνα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This