ΗΠΑ: Συνδέουν το δισθενές εμβόλιο της Pfizer με… εγκεφαλικά!

Συναγερμός μετά την ανακοίνωση από τα αρμόδια κέντρα ελέγχου των ΗΠΑ για σοβαρή παρενέργεια του νέου σκευάσματος

Must Read

Αίσθηση και μεγάλη ανησυχία προκάλεσε το Σαββατοκύριακο η είδηση πως τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ γνωστοποίησαν ότι έχει εντοπιστεί ένα προκαταρκτικό «σήμα ασφαλείας» για το επικαιροποιημένο εμβόλιο των Pfizer-BioNTech κατά της Covid-19 και τώρα οι ειδικοί ερευνούν κατά πόσο το εμβόλιο αυτό δημιουργεί αυξημένο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

Ο πιθανός κίνδυνος από το εμβόλιο της Pfizer δεν παρατηρήθηκε σε άλλες βάσεις δεδομένων ασφάλειας ούτε στο εμβόλιο κορωνοϊού της Moderna, όπως σημείωσαν αξιωματούχοι υγείας στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι τα πρώιμα αυτά ευρήματα χρειάζονται περαιτέρω έρευνα και ότι οι συστάσεις για το εμβόλιο -προς το παρόν- δεν έχουν αλλάξει.

«Οταν βρίσκουμε ένα σημάδι, το αναζητούμε σε άλλα μέρη του συστήματος, κάτι που κάναμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά για το θέμα η Κρίστεν Νόρντλουντ, εκπρόσωπος των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), σύμφωνα με το Bloomberg. Την ίδια ώρα, επιστήμονες στις ΗΠΑ τόνιζαν πως μάλλον είναι «απίθανο να υπάρχει πραγματικός κλινικός κίνδυνος για εγκεφαλικό από το εμβόλιο της Pfizer».

Οι Αρχές δήλωσαν ότι η πιθανή σύνδεση με το εγκεφαλικό επεισόδιο φάνηκε στον σύνδεσμο δεδομένων ασφάλειας των εμβολίων (VSD) του CDC. Η διερεύνηση του σήματος έθεσε το ερώτημα αν τα άτομα 65 ετών και άνω που έλαβαν το δισθενές εμβόλιο Pfizer-BioNTech είχαν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο τις πρώτες 21 ημέρες μετά τον εμβολιασμό σε σύγκριση με την περίοδο από την 22η έως την 44η μετά τον εμβολιασμό, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.

«Πολύ απίθανο»

«Το σύνολο των δεδομένων υποδηλώνει επί του παρόντος ότι είναι πολύ απίθανο το σήμα στο VSD να αντιπροσωπεύει πραγματικό κλινικό κίνδυνο» ανέφερε η δήλωση. Το δισθενές ενισχυτικό εμβόλιο της Pfizer είναι ειδικά σχεδιασμένο για να προστατεύει από δύο παραλλαγές της μετάλλαξης Ομικρον (BA4 και BA5).

Μεταξύ 550.000 ατόμων 65 ετών και άνω που είχαν εμβολιαστεί και έλαβαν το δισθενές αναμνηστικό Pfizer, 130 υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο τις πρώτες τρεις εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό, σύμφωνα με το CDC, ενώ δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This