Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2023

Ο σφαγέας Αλίεφ «λάδωσε» με 7 εκ. Δολάρια τους Ούγγρους για να απελευθερώσουν Αζέρο φονιά!

Το βρώμικο πρόσωπο του Αζερμπαϊτζάν και του δικτάτορα Αλίεφ αποκαλύπτεται

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Δημοσιογραφική έρευνα αποκάλυψε μια πληρωμή 7 εκατομμυρίων δολαρίων από το Αζερμπαϊτζάν σε έναν ουγγρικό τραπεζικό λογαριασμό, η οποία ταυτίζεται χρονικά με την έκδοση από τη Βουδαπέστη του «καταδικασμένου δολοφόνου με το τσεκούρι» στο Μπακού, όπου έγινε δεκτός σαν ήρωας και του δόθηκε χάρη.

Η Έρευνα που έγινε από την ουγγρική ερευνητική δημοσιογραφική ΜΚΟ Atlatszo.hu, μαζί με το Οργανωμένο Έργο Αναφοράς για το Οργανωμένο Έγκλημα και Διαφθορά (OCCRP) και άλλα μέσα ενημέρωσης, αποκάλυψε πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν πώς ένα μαύρο ταμείο 2,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων συνδεδεμένο με την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν είχε χρησιμοποιηθεί για την προώθηση των πολιτικών στόχων του σφαγέα Αλίεφ, εξαγοράζοντας δυτικούς πολιτικούς, αξιωματούχους και ΜΜΕ.

Κάποια από αυτά τα κεφάλαια – συνολικού ύψους άνω των 7 εκατομμυρίων δολαρίων – φέρεται να έφτασαν στον λογαριασμό της MKB Bank με έδρα τη Βουδαπέστη, ακριβώς την εποχή που η κυβέρνηση της Ουγγαρίας παρέδωσε τον καταδικασμένο δολοφόνο Ramil Safarov στο Αζερμπαϊτζάν.

Σύμφωνα με το Atlatszo.hu, ο ουγγρικός τραπεζικός λογαριασμός ανήκε σε μια offshore εταιρεία, την Velasco International Inc., που ανήκει στον γιο ενός ισχυρού πολιτικού στο Μπακού.

Η έκθεση σημειώνει ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν επισκέφθηκε την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν τον Ιούνιο του 2012 (ακριβώς πριν από την απελευθέρωση του Σαφάροφ), όπου τον υποδέχθηκε ο τότε πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν Yaqub Eyyubov, πατέρας του Orkham Eyyubov, ιδιοκτήτη της υπεράκτιας εταιρείας .

Οκτώ χρόνια πριν, ο Safarov, τότε υπολοχαγός του στρατού του Αζερμπαϊτζάν, δολοφόνησε τον υπολοχαγό του αρμενικού στρατού Gurgen Margaryan στη Βουδαπέστη. Οι δυο τους βρίσκονταν στην Ουγγαρία και συμμετείχαν σε ένα γλωσσικό πρόγραμμα υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ.

Ο Safarov μπήκε στον κοιτώνα του Margaryan που κοιμόταν, αποκεφαλίζοντας τον εν μέρει με ένα τσεκούρι πριν τον μαχαιρώσει επανειλημμένα στο στήθος. Ο Safarov σύντομα συνελήφθη και δικάστηκε σε ουγγρικό δικαστήριο όπου δικάστηκε για φόνο το 2006 και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.

Αμέσως μετά τη συνάντησή του στο Μπακού, η κυβέρνηση Όρμπαν επέτρεψε στον Σαφάροφ να εκδοθεί στο Αζερμπαϊτζάν, προκαλώντας διεθνή κατακραυγή. Ως αποτέλεσμα, η Αρμενία διέκοψε αργότερα τις διπλωματικές σχέσεις με την Ουγγαρία.

Μετά την αποφυλάκισή του, ο δολοφόνος Safarov αποθεώθηκε πλήθος στο Μπακού. Αργότερα έλαβε χάρη, προήχθη στο βαθμό του ταγματάρχη και ο Αλίεφ του παραχώρησε ένα πολυτελές διαμέρισμα από το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν.

Όταν ρωτήθηκε για αυτές τις αναφορές σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Peter Szijjarto εξέφρασε την ελπίδα ότι «οι διεθνείς και εθνικές έρευνες θα αποκαλύψουν τι ακριβώς συνέβη», προσθέτοντας ότι η έλλειψη πληροφοριών μπορεί να οδηγήσει σε δυσφημιστικές δηλώσεις που έχουν σοβαρές συνέπειες .

«Με τον πιο σταθερό δυνατό τρόπο, απορρίπτω κάθε συμπέρασμα ή υπαινιγμό που κάνει σύνδεση μεταξύ των αποφάσεων της ουγγρικής εξωτερικής πολιτικής και των προαναφερθέντων εγκληματικών ενεργειών», είπε ο Szijjarto. «Ελπίζω πραγματικά να μπορέσουμε να αποκαλύψουμε την αλήθεια αυτού που συνέβη πολύ σύντομα».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΝΑΤΟ: Το πράσινο φως από την Τουρκία περιμένει σήμερα η Φινλανδία για την ένταξή...

Το πράσινο φως από τον Ταγίπ Ερντογάν περιμένει σήμερα η κυβέρνηση της Φινλανδίας, καθώς...

Κατολίσθηση στην Καλιφόρνια έφερε τα σπίτια στο χείλος του γκρεμού

Οι έντονες βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών προκάλεσαν κατολίσθηση στην κοινότητα Σαν Κλεμέντε της Καλιφόρνια,...

Στο στόχαστρο του Κογκρέσου ο Μπάιντεν για μίζες από την Κίνα!

Η αποκάλυψη έρχεται καθώς ο Επικεφαλής της επιτροπής του Κογκρέσου, ρεπουμπλικανός βουλευτής Τζέιμς Κόμερ...

Ε.Ε.: 35.000 νέοι και νέες διεκδικούν δωρεάν ταξιδιωτικό πάσο, για να εξερευνήσουν την Ευρώπη

Στην εξαγγελία της έναρξης του φετινού διαγωνισμού για την παροχή δωρεάν ταξιδιωτικού πάσου σε...

«Άκυρο» στην τετραμερή συνάντηση Τουρκίας, Συρίας, Ιράν, Ρωσίας

Μπορεί να είχε προγραμματιστεί η τετραμερής συνάντηση των αναπληρωτών υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας, της Τουρκίας,...

Νέα βόμβα από την Σαουδική Αραβία: Τέρμα το πετρέλαιο σε χώρες που θέτουν πλαφόν!

«Η Σαουδική Αραβία θα σταματήσει τις προμήθειες πετρελαίου σε χώρες που θέτουν ανώτατο όριο...

Φόνος, ή ατύχημα, ο θάνατος της Λέσια στην Πάφο; Η δεύτερη νεκροψία της 28χρονης...

Το πρωί της Παρασκευής η καθηγήτρια Ιατροδικαστικής Χαρά Σπηλιοπούλου, η οποία θα έχει στα...

Ιράκ: «Μυστηριώδης» συντριβή ελικοπτέρου – Μεταξύ των νεκρών φέρονται να υπάρχουν και μέλη του...

Επτά νεκροί είναι ο πιο πρόσφατος απολογισμός της «μυστηριώδους» συντριβής ελικοπτέρου που σημειώθηκε στο...

Οι μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ σώζουν την First Republic για να μην ανοίξουν οι...

Η First Republic Bank (η 14η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ από άποψη ενεργητικού) πλησιάζει...

Όλο και αυξάνεται η εξερχόμενη κοκαΐνη σε Ελλάδα και Τουρκία

Ο ρόλος της Τουρκίας ως χώρα διέλευσης για την κοκαΐνη αυξάνεται, καθώς η ποσότητα...

Η Πολωνία στέλνει βομβαρδιστικά αεροσκάφη στην Ουκρανία

Η Πολωνία θα παραδώσει εντός των επόμενων ημερών στην Ουκρανία μια πρώτη παρτίδα, τεσσάρων...

Χάλια η υγεία του Ερντογάν: Έλεγε ξανά και ξανά τις ίδιες προτάσεις στην ομιλία...

Όσο και να προσπαθούν να το κρύψουν, πλέον δεν κρύβεται. Η κατάσταση της υγείας...

Στα σύνορα με το Τσαντ βρέθηκαν οι 2,5 τόνοι ουρανίου που εξαφανίστηκαν στη Λιβύη

Οι στρατιωτικές δυνάμεις της Ανατολικής Λιβύης, που πρόσκεινται στον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, εντόπισαν δοχεία...

Εριστικός ο Μακρόν: Επέβαλε τη μεταρρύθμισή του για το συνταξιοδοτικό, παρακάμπτοντας την Εθνοσυνέλευση!

Σύσσωμος ο γαλλικός λαός διαδηλώνει ενάντια στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που έχει ανακοινώσει ο Εμανουέλ...

Pips Bunce: Το ανώτατο στέλεχος της Credit Suisse που βραβεύτηκε ως γυναίκα

Μπορεί η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας να χρεοκόπησε και να χρειάστηκε η κρατική...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Εκτός ΣΚΑΪ ο Νίκος Μουτσινάς μετά την συγκλονιστική παρέμβαση για τα Τέμπη

Το δυστύχημα στα Τέμπη δεν άφησε ανεπηρέαστο κανέναν πολίτη...

Αγγελική Ηλιάδη: Πήγε ουρλιάζοντας στο σχολείο των γιων της

Ευτυχισμένη μητέρα επειδή μεγαλώνει δύο αγόρια δήλωσε η Αγγελική...

Master Chef: To Twitter ξέσπασε κατά της Πωλίνας

Στο τεστ δημιουργικότητας η Μαρία Μπέη έδωσε το μειονέκτημα...

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου αποχώρησε από την εκπομπή της Σοφίας Αλιμπέρτη

Η επιστροφή της Σοφίας Αλιμπέρτη στην τηλεόραση είναι γεγονός....

Λάκης Λαζόπουλος: Φεύγει ένα τρένο (Επεισόδιο 12ο)

Ο Λάκης Λαζόπουλος, αποκλειστικά στο newsbreak.gr, κάθε Τετάρτη στις...

Αδιανόητο: Επίθεση από την αστυνομία δέχθηκε ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου

Ανατριχίλα και προβληματισμό προκαλεί η στάση των αστυνομικών χθες...

Κηδεύεται ο νεκρός μηχανοδηγός, Νίκος Ναλμπάντης, παρουσία του πατέρα του

Τελικά εκδόθηκε από την Τουρκία, όπου εξέτιε ποινή φυλάκισης

NEWSROOM