Ένα… μπαλόνι έφερε νέα κρίση στις ήδη βεβαρημένες διμερείς σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας!

Οι Αμερικανοί μιλούν για κατασκοπευτικό, οι Κινέζοι επιμένουν πως πρόκειται για μετεωρολογικό

Must Read

Νέα ένταση στις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να αναβάλλει την επίσκεψή του στην ασιατική χώρα, μετά τον εντοπισμό κινεζικού κατασκοπευτικού… μπαλονιού στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ!

Οπως ανέφερε το ABC News, επικαλούμενο Αμερικανό αξιωματούχο που δεν κατονομάζεται, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν ήθελε το περιστατικό αυτό να κυριαρχήσει στις συναντήσεις του με τους Κινέζους αξιωματούχους, με το Bloomberg να επιβεβαιώνει πως το προγραμματισμένο ταξίδι του Μπλίνκεν αναβάλλεται μέχρι νεοτέρας.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, πως παρακολουθεί ένα κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι, το οποίο πετά σε μεγάλο ύψος πάνω από την επικράτεια των ΗΠΑ, περνώντας από ευαίσθητες στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

«Αερόπλοιο που διενεργεί μετεωρολογικές έρευνες»

Από την πλευρά του, το Πεκίνο ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι ένα αερόπλοιο που πετούσε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ και προοριζόταν για μη στρατιωτικούς σκοπούς, διενεργούσε μετεωρολογικές και άλλες επιστημονικές έρευνες, εκφράζοντας τη λύπη του για το γεγονός ότι το αερόπλοιο παρασύρθηκε στον αμερικανικό εναέριο χώρο.

Συγκεκριμένα, το κινεζικό Υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι θα συνεχίσει να διατηρεί επαφές με την Ουάσινγκτον, για να χειριστεί σωστά την απροσδόκητη αυτή κατάσταση. «Το αερόπλοιο είναι από την Κίνα, έχει μη στρατιωτικό σκοπό και χρησιμοποιείται για μετεωρολογικές και άλλες επιστημονικές έρευνες. Λόγω των δυτικών ανέμων και της περιορισμένης ικανότητας να ελεγχθεί, το αερόπλοιο παρέκλινε της προβλεπόμενης πορείας του», ανέφερε σχετικά το Πεκίνο.

«Η Κίνα λυπάται που το αερόπλοιο παρασύρθηκε στις ΗΠΑ κατά λάθος, για λόγους ανωτέρας βίας. Η Κίνα θα συνεχίσει να διατηρεί επικοινωνία με την αμερικανική πλευρά, για να χειριστεί σωστά αυτό το ατύχημα», πρόσθεσε.

Ο Καναδάς, πάντως, κάλεσε τον πρεσβευτή της Κίνας, μετά τον εντοπισμό ενός κατασκοπευτικού μπαλονιού που πετούσε σε μεγάλο υψόμετρο στον εναέριο χώρο της Βόρειας Αμερικής σύμφωνα με την Οτάβα, σύμφωνα με εκπρόσωπο του καναδικού Υπουργείου Εξωτερικών. «Θα συνεχίσουμε να εκφράζουμε με σθένος τη θέση μας στους Κινέζους αξιωματούχους, μέσω πολλαπλών διαύλων», είπε ο εκπρόσωπος σε δήλωση που εστάλη μέσω email.

  • Δείτε το ρεπορτάζ:




Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This