Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2023

Ταγίπ Ερντογάν: Μαθήματα ανθρωπισμού στον υβριστή «σουλτάνο»

Μέχρι τώρα απειλούσε τους πάντες, με τα χέρια του να στάζουν αίμα μέσα σε πολύνεκρους πολέμους που ο ίδιος προκαλούσε - Πλέον τους έχει ανάγκη όλους…

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Μέχρι χθες τα ξημερώματα ο Ερντογάν ήθελε να παρουσιάζεται ότι δεν είχε ανάγκη κανέναν στον κόσμο. Γύρω του έβλεπε μόνο εχθρούς για τον ίδιο και τη χώρα του. Από χθες ο Ερντογάν τούς έχει ανάγκη όλους.

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

Η ανείπωτη συμφορά με τους χιλιάδες νεκρούς μέσα στα χαλάσματα έκανε την τουρκική κυβέρνηση να απευθύνει, διά στόματος Σοϊλού, «έκκληση για διεθνή βοήθεια».
Περισσότερες από 45 χώρες ανταποκρίθηκαν άμεσα. Από τις πρώτες, και η Ελλάδα με γενναία βοήθεια. Η ελληνική κυβέρνηση, όπως αναμενόταν κι όπως ορθότατα έπραξε μπροστά σε μια τέτοια ανθρωπιστική τραγωδία, έδωσε εντολή να αναχωρήσει από την Αθήνα άμεσα C-130 με μονάδες διασωστών ΕΜΑΚ, ΕΚΑΒ, ειδικό όχημα και ανθρωπιστικό – υγειονομικό υλικό.

Η Ε.Ε. ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, στην Τουρκία στέλνουν βοήθεια Ολλανδία, Ρουμανία, Γαλλία, Ινδία, ΗΠΑ κ.ά. Δεκάδες χώρες από χθες βρίσκονται, αυτονόητα, στο πλευρό των σεισμόπληκτων της Τουρκίας και της Συρίας, στηρίζοντας και τον κρατικό μηχανισμό τους.

Ακριβώς με αυτό το κύμα ανθρωπιάς και συμπαράστασης προς τη σεισμόπληκτη χώρα ο Ερντογάν δέχεται το πιο σκληρό μάθημα της «πρωτόγονης» πρωθυπουργικής και προεδρικής θητείας του. Ο «πολεμοχαρής» Τούρκος, εθισμένος να δημιουργεί εχθρούς, έρχεται αντιμέτωπος με την κυνική, αδίστακτη όσο κι απάνθρωπη πολιτική του δράση και στάση. Για όλον τον υπόλοιπο κόσμο η κάθε ανθρώπινη ζωή έχει αξία, για τον Ερντογάν όχι και τόσο.

Έστελνε τελεσίγραφα

Μόλις λίγες ώρες πριν από τον καταστροφικό σεισμό ο Ερντογάν «γάβγιζε» προς τις εννέα δυτικές χώρες που έκλεισαν τα προξενεία τους στην Τουρκία κι απειλούσε με ύβρεις και τελεσίγραφα «θα το πληρώσετε ακριβά». Για χθες είχε προγραμματίσει υπουργικό συμβούλιο ώστε να αποφασιστούν τα πιο σκληρά αντίμετρα, συνεδρίαση που τελικά δεν έγινε.

Ολο το προηγούμενο διάστημα χλεύαζε Ε.Ε., Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Ινδία. Για τον Ερντογάν η παγκόσμια κοινότητα δεν είναι τίποτα από άλλο από «ιμπεριαλιστές που προσπαθούν να πάρουν πίσω όσα έχει κερδίσει ο τουρκικός λαός και να γονατίσουν την Τουρκία», όπως φώναζε προχθές σε προεκλογική συγκέντρωση, στοχοποιώντας καθετί μη τουρκικό.

Προς την Ελλάδα οι απειλές πολέμου είναι καθημερινές κι επίσημες. Ο Ερντογάν μάς έχει ενημερώσει ότι «θα έρθουμε νύχτα στα νησιά σας» και ότι θα μας βομβαρδίσει με πυραύλους. Μόλις στις 7 Ιανουαρίου δήλωνε: «Εμείς εκτοξεύσαμε τον πύραυλο Tayfun. Πόσο μεγάλη είναι η εμβέλεια του Tayfun; 561 χιλιόμετρα. Τι έκαναν οι Ελληνες; Πανικοβλήθηκαν».

Τον Ιανουάριο τουρκική ακταιωρός πήγε να πνίξει σε ελληνικά ύδατα το πλήρωμα σκάφους του Λιμενικού. Το βίντεο από τη «δημοκρατία» είναι αδιάψευστος μάρτυρας.

Οι καθημερινές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές δεκάδων πιλότων μας, με την Τουρκία να «εκβιάζει» θερμό επεισόδιο. Η Ελλάδα υποχρεώνεται σε διαρκείς εξοπλισμούς για να αντιμετωπίσει την τουρκική επιθετικότητα. Δίνει εδώ και χρόνια μάχη στα σύνορα για τον υβριδικό πόλεμο του Ερντογάν με την αισχρή εργαλειοποίηση των μεταναστών.

Διαπραγματευτικό χαρτί

Η ανθρώπινη ζωή είναι ιερή. Για τον Ερντογάν, όμως, είναι ένα διαπραγματευτικό χαρτί για να προωθεί τα συμφέροντά του. Απειλεί ότι θα πάρει ζωές και, το χειρότερο απ’ όλα, το πράττει ήδη.

Στο εσωτερικό της Τουρκίας, οι νεκροί της πλατείας Ταξίμ, οι μαζικές εκκαθαρίσεις με εκατοντάδες θύματα έπειτα από το επιχειρηθέν δήθεν πραξικόπημα, η ανελέητη εξόντωση των Κούρδων της Τουρκίας, οι διώξεις και οι φυλακίσεις δείχνουν ότι δεν διστάζει να στραφεί και κατά του λαού του. Γνωρίζοντας ότι είναι στην πιο σεισμογενή περιοχή, φτιάχνει το ένα πυρηνικό εργοστάσιο μετά το άλλο.

Η Τουρκία επί Ερντογάν στάζει αίμα. Διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις σε Συρία, Λιβύη, εξαπολύει επιθέσεις κατά του PKK στο Ιράκ, έχει βάσεις σε Σουδάν, Σομαλία, Κατάρ, ενώ στην κατεχόμενη Κύπρο διατηρεί 40.000 στρατιώτες.

Ο διπρόσωπος Ερντογάν δεν θα σκεφτόταν ποτέ να προσφέρει το παραμικρό για την ανακούφιση ανθρώπων χωρίς αντάλλαγμα. Το 2011 η Σομαλία έκανε διεθνή έκκληση για βοήθεια λόγω ξηρασίας. Ως τότε για τον Ερντογάν η αφρικανική χώρα ήταν αδιάφορη. Ξαφνικά αποφάσισε να στείλει βοήθεια και, όταν ο συναγερμός έληξε, ίδρυσε στη Σομαλία τουρκική βάση και κέντρο εκπαίδευσης.

Ακόμα και για την περιβόητη «διπλωματία των σεισμών» το 1999 γνωρίζουμε την κατάληξη. Λειτούργησε κατευναστικά για την «κρίση των Ιμίων» και τις τεταμένες ως τότε σχέσεις, με συνέπεια να θεωρούνται «γκριζαρισμένες» οι ελληνικές βραχονησίδες. Και οδήγησε στο δημοψήφισμα του 2004 για το Κυπριακό, ένα σχέδιο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της Αγκυρας του τότε πρωθυπουργού Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος, εκμεταλλευόμενος την ιδέα του συμμάχου, προδίδει συστηματικά τους πάντες. Είναι ο μόνος που δεν νιώθει ότι η αξία της ανθρωπιάς και του σεβασμού στον πόνο των αθώων είναι ανώτερη από τα επεκτατικά του σχέδια.

Το κορυφαίο ιμπεριαλιστικό κράτος στον κόσμο

Το πρόβλημα είναι ότι, όπως και στο παρελθόν, με το που θα περάσει η οξεία φάση κι αυτής της έκτακτης ανάγκης ο Ερντογάν, που ξαφνικά θυμήθηκε χθες τις άλλες χώρες, θα συνεχίσει να κάνει αυτό που ξέρει καλά. Να μετατρέπει τη χώρα του στο κορυφαίο ιμπεριαλιστικό κράτος στον κόσμο.

Τίποτα καλό δεν προκύπτει ποτέ από τις καταστροφές. Δεν υπάρχει μονάδα μέτρησης όταν χάνονται ζωές. Αλλά μέσα από τις καταστροφές οι πολιτικοί, ακόμα και οι πιο αδίστακτοι, χτίζουν ανθρωπιά. Ο Ερντογάν, όχι.

Βιογραφικό

Γεννήθηκε το 1954 σε εργατική συνοικία της Κωνσταντινούπολης. Ο πατέρας του υπηρετούσε στην τουρκική Ακτοφυλακή. Στο βιογραφικό του εμφανίζει ότι σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά, αν και υπάρχει αμφισβήτηση για το κατά πόσο πήρε πτυχίο. Είναι ιδρυτής του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ενώ από το 1994 έως το 1998 υπήρξε δήμαρχος Κωνσταντινούπολης. Από το 2003 έως το 2014 ήταν πρωθυπουργός της Τουρκίας και από το 2014 είναι πρόεδρος της χώρας. Επί των ημερών του η Τουρκία ασκεί επιθετική νεοοθωμανική εξωτερική πολιτική κι έχει οπισθοδρομήσει σε ζητήματα δημοκρατίας, ανθρώπινων δικαιωμάτων και διαφθοράς.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στα σύνορα με το Τσαντ βρέθηκαν οι 2,5 τόνοι ουρανίου που εξαφανίστηκαν στη Λιβύη

Οι στρατιωτικές δυνάμεις της Ανατολικής Λιβύης, που πρόσκεινται στον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, εντόπισαν δοχεία...

Εριστικός ο Μακρόν: Επέβαλε τη μεταρρύθμισή του για το συνταξιοδοτικό, παρακάμπτοντας την Εθνοσυνέλευση!

Σύσσωμος ο γαλλικός λαός διαδηλώνει ενάντια στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που έχει ανακοινώσει ο Εμανουέλ...

Pips Bunce: Το ανώτατο στέλεχος της Credit Suisse που βραβεύτηκε ως γυναίκα

Μπορεί η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας να χρεοκόπησε και να χρειάστηκε η κρατική...

Απαγορεύεται το TikTok στις κυβερνητικές συσκευές στη Βρετανία

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα την απαγόρευση - με άμεση ισχύ - του TikTok...

Κραυγή αγωνίας Ουκρανών στρατιωτών: Μας στέλνουν σε βέβαιο θάνατο!

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των Ουκρανών στρατιωτών στην βρετανική Daily Mail, καθώς δίνουν μία τελείως...

Στην δημοσιότητα το βίντεο με την κατάρριψη του αμερικανικού drone στη Μαύρη Θάλασσα

Οι αρχές των ΗΠΑ δημοσίευσαν το βίντεο που δείχνει την κατάρριψη του μη επανδρωμένου...

Πανικός: «Χάθηκαν» 2,5 τόνοι ουρανίου από τη Λιβύη!

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters, οι επιθεωρητές του ΟΗΕ για την πυρηνική επιτήρηση...

Πυροβολισμοί στο δυτικό Βερολίνο με δυο τραυματίες

Πανικός στο δυτικό Βερολίνο και συγκεκριμένα στο Charlottenburg όταν άρχισαν να πέφτουν πυροβολισμοί, με...

Κρατικό σωσίβιο στην Credit Suisse

Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας δήλωσε σήμερα ότι είναι έτοιμη να παράσχει οικονομική στήριξη...

Έκτακτο τηλεφώνημα των υπουργών Άμυνας ΗΠΑ και Ρωσίας

Εξελίξεις μετά το επεισόδιο στη Μαύρη Θάλασσα με το αμερικανικό drone, με έκτακτη τηλεφωνική...

Η Ρωσία έτοιμη να «σπάσει» τις φορολογικές συνθήκες με τα «μη φιλικά» κράτη

Το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας πρότειναν την αναστολή των συμφωνιών...

Σαδιστής ομογενής στην Αυστραλία κυκλοφορούσε ελεύθερος για 30 χρόνια

Στη φυλακή για την απαγωγή και τον βιασμό δύο έφηβων κοριτσιών οδηγήθηκε ομογενής στην...

«Η Ρωσία πολεμά τις ναζιστικές δυνάμεις στην Ουκρανία», δήλωσε ο Άσαντ από τη Μόσχα

Στη Μόσχα βρίσκεται ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, όπου και συναντήθηκε με τον Βλαντιμίρ...

Κάλεσμα από τον Τούρκο αντιπρόεδρο για αναγνώριση του ψευδοκράτους

Στο μέτωπο της Κύπρου έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον της η Άγκυρα και ειδικά όσον...

Καμπανάκι από Ρουμπινί για την Credit Suisse – Έρχεται «ώρα Lehman» για την Ευρώπη

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις παγκόσμιες και ευρωπαϊκές αγορές κρούει ο γνωστός οικονομολόγος...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Εκτός ΣΚΑΪ ο Νίκος Μουτσινάς μετά την συγκλονιστική παρέμβαση για τα Τέμπη

Το δυστύχημα στα Τέμπη δεν άφησε ανεπηρέαστο κανέναν πολίτη...

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου αποχώρησε από την εκπομπή της Σοφίας Αλιμπέρτη

Η επιστροφή της Σοφίας Αλιμπέρτη στην τηλεόραση είναι γεγονός....

Master Chef: To Twitter ξέσπασε κατά της Πωλίνας

Στο τεστ δημιουργικότητας η Μαρία Μπέη έδωσε το μειονέκτημα...

Ψυχρολουσία: Η Ουκρανία… σαμποτάρει τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

Μετά την ψυχρολουσία με τα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης Marder...

Έφυγε ο εμβληματικός αρχηγός της ΑΕΚ Μίμης Παπαϊωάννου

Στα 81 του χρόνια ο εμβληματικός αρχηγός της ΑΕΚ...

Λάκης Λαζόπουλος: Φεύγει ένα τρένο (Επεισόδιο 12ο)

Ο Λάκης Λαζόπουλος, αποκλειστικά στο newsbreak.gr, κάθε Τετάρτη στις...

Αγγελική Ηλιάδη: Πήγε ουρλιάζοντας στο σχολείο των γιων της

Ευτυχισμένη μητέρα επειδή μεγαλώνει δύο αγόρια δήλωσε η Αγγελική...

Σε κρίσιμη κατάσταση μετά από εγκεφαλικό ο Στηβ Κακέτσης!

Τη μεγαλύτερη μάχη της ζωής του δίνει ο Στηβ...

NEWSROOM