Σάββατο, 18 Μαρτίου 2023

Σώζουν ακόμα ζωντανούς ανθρώπους στην Τουρκία – Καίνε παγκάκια οι διασωθέντες – Ετοιμάζουν μαζικούς τάφους στη Συρία

Έφτασε το πρώτο αεροσκάφος με την βοήθεια από την Ελλάδα - Αναμένεται και από την Συρία

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Μια μικρή χαραμάδα ελπίδας ότι τίποτα δεν χάθηκε ακόμα δίνουν οι διασώσεις ανθρώπων που ακόμα και τέσσερα 24ωρα μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία και την Συρία της τάξεως των 7.8 Ρίχτερ παραμένουν ζωντανοί κάτω από τα ερείπια ελπίζοντας στο θαύμα που τελικά ήρθε.

Η μάχη που δίνουν τα σωστικά συνεργεία της χώρας αλλά και αυτά που βρίσκονται εκεί από την Ελλάδα, τις δύο ομάδες της ΕΜΑΚ, και όλο τον υπόλοιπο κόσμο είναι πραγματικά συγκλονιστική καθώς κάνουν υπερπροσπάθεια ενάντια στον χρόνο, τις πιθανότητες και τις ίδιες τις δυνάμεις τους.

Οι συγκλονιστικές διασώσεις

Σήμερα, Πέμπτη, ένα συγκλονιστικό βίντεο είδε το φως της δημοσιότητας από το Al Jazeera το οποίο δείχνει την διάσωση της μικρής Ελένης στην πόλη Χατάι η οποία έμεινε κάτω από τα ερείπια 69 ολόκληρες ώρες!

Τεράστια χαρά και ελπίδα σκόρπισε η διάσωση ενός μικρού παιδιού και ενός ενήλικα από τα ερείπια κτηρίου στην πόλη Αντάκια στην επαρχία Χατάι  από τους διασώστες στη Νότια Κορέα.

Στην περιοχή Καχραμανμαράς πυροσβέστες από την Αττάλεια έσωσαν τον νεαρό Ντογκάν Ακόκ 64 ώρες μετά τον φονικό σεισμό με το αγόρι να γράφει στα συντρίμμια τη φράση «μην χάνετε την ελπίδα σας» ενώ διασώθηκε και ένα ακόμα μικρό αγόρι στην ίδια περιοχή ο οποίος ενώ ήταν σε εξέλιξη η επιχείρηση διάσωσης συνομιλούσε με τον πατέρα του και του φώναζε «έλα να με βοηθήσεις»…

Στο παρακάτω βίντεο καταγράφεται η συγκλονιστική προσπάθεια των διασωστών να βγάλουν από τα συντρίμμια ένα παιδί και δύο γυναίκες, 50 ώρες μετά τον σεισμό:

Τέλος, στην πόλη Μαλτάια διασώστες κατάφεραν μετά από 77 ώρες να σώσουν τον 60χρονο Μεράλ Νακίρ που είχε εγκλωβιστεί στον πρώτο όροφο ενός 6οροφου κτηρίου χάρη στη βοήθεια του ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου «Κοπούκ».

Πάντως, όσο περνούν οι ώρες δυσκολεύουν οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων να εντοπίζουν επιζώντες στα ερείπια.

«Καίμε παγκάκια!»

Την ίδια ώρα οι διασωθέντες περνούν δραματικά ώρες μέσα σε συνθήκες ψύχους. Αν και έχουν επιστρατευτεί διάφοροι χώροι για την φιλοξενία επιζώντων όπως τέμενη και σχολεία, ωστόσο, τα κρεβάτια δεν φτάνουν για όλους.

Πολλοί είναι οι άνθρωποι που διανυκτερεύουν στα οχήματά τους ή φτιάχνουν πρόχειρα καταλύματα προκειμένου να στεγαστούν.

«Τα παιδιά μας έχουν παγώσει», καταγγέλλει ο Αχμέτ Χουσεΐν, πατέρας πέντε παιδιών, ο οποίος αναγκάστηκε να δημιουργήσει ένα κατάλυμα κοντά στο κατεστραμμένο σπίτι του στην Γκαζίαντεπ, μια πόλη που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού των 7,8 βαθμών.

«Αναγκαστήκαμε να κάψουμε τα παγκάκια του πάρκου και κάποια από τα ρούχα των παιδιών. Δεν υπήρχε τίποτα άλλο», προσθέτει. «Τουλάχιστον θα μπορούσαν να μας έχουν δώσει σκηνές», τονίζει αναφερόμενος στις τουρκικές αρχές.

Έφτασε το πρώτο αεροσκάφος με βοήθεια από την Ελλάδα

Νωρίς το πρωί προσγειώθηκε στα Άδανα η πρώτη από τις πέντε πτήσεις με την ανθρωπιστική βοήθεια την οποία αποφασίστηκε να στείλει η Ελλάδα στην Τουρκία, την οποία συνόδευσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης.

Τον Έλληνα υπουργό υποδέχθηκε επίσημη αντιπροσωπεία της τουρκικής κυβέρνησης, με επικεφαλής τον πρέσβη Μεχμέτ Γκιουλούογλου, και τοπικούς αξιωματούχους.

Εικόνες από την άφιξη της ελληνικής αποστολής ανάρτησε στο Twitter η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα.

Να σημειωθεί πως οι απαντήσεις κάτω από την ανάρτηση είναι κάτι παραπάνω από θερμές από την πλευρά του τουρκικού λαού ο οποίος ευχαριστεί την Ελλάδα για την βοήθεια αυτές τις δύσκολες ώρες.

Η βοήθεια από την Συρία

Το πρώτο κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας για τους σεισμόπληκτους της βόρειας Συρίας βρίσκεται καθ’ οδόν προς τα νότια τουρκικά σύνορα με την ελπίδα να τα διασχίσει σήμερα, δήλωσαν στο Reuters δύο πηγές από ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Σύμφωνα με μία πηγή, η αυτοκινητοπομπή περιλαμβάνει έξι φορτηγά.

Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι το συνοριακό πέρασμα Μπαμπ αλ-Χάουα είναι ανοικτό για τη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας και οι αρχές θα ανοίξουν μερικά ακόμα περάσματα ύστερα από δύο ημέρες, εάν θεωρηθεί ότι κάτι τέτοιο είναι ασφαλές.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν χαρακτηρίσει την πρόσβαση στην ελεγχόμενη από τους αντάρτες περιοχή της Συρίας μέσω του Μπαμπ αλ-Χάουα ‘γραμμής ζωής’ για τα περίπου 4 εκατ. κατοίκων, που σύμφωνα με τον ΟΗΕ, εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια. Οι ανάγκες αυτές έχουν αυξηθεί μετά τον σεισμό της Δευτέρας, που άφησε πίσω του τουλάχιστον 1.730 νεκρούς και κατέστρεψε εκατοντάδες κτίρια στην περιοχή που βρίσκεται υπό τον έλεγχο ανταρτών, σύμφωνα με μέλη ομάδων διάσωσης.

Η βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών από την Τουρκία έφθασε σε 2,7 εκατ. ανθρώπους στη βορειοδυτική Συρία κάθε μήνα της περυσινής χρονιάς, συγκριτικά με 43.500 ανθρώπους τον μήνα που λάμβαναν βοήθεια από διαδρομές εντός της Συρίας από τον Αύγουστο του 2021.

Ετοιμάζουν μαζικούς τάφους στην Συρία!

Εικόνες που προκαλούν ανατριχίλα έρχονται στη δημοσιότητα από την περιοχή Τζαντάρις, βόρεια από το Χαλέπι.

Οι φωτογραφίες έχουν δοθεί στη δημοσιότητα από τα «Λευκά Κράνη» που πραγματοποιούν επιχειρήσεις διάσωσης στην περιοχή.

Όπως φαίνεται, εκσκαφείς έχουν επιστρατευτεί για να ανοίξουν λάκκους για τα θύματα το σεισμού τα οποία είναι χιλιάδες ενώ οι σοροί των νεκρών βρίσκονται σε σακούλες πτωμάτων. Οι νεκροί από τον σεισμό στη Συρία έχουν ξεπεράσει τις 3.000.

Δείτε επίσης:

Ίχνη ζωής αναζητούν τα σωστικά συνεργεία: Βρέθηκαν εκατοντάδες πτώματα σε πάρκινγκ νοσοκομείου στην Αντιόχεια!

Ρίχτερ οργής των πολιτών κατά του «σουλτάνου»!

Παπαδόπουλος: «Ενδέχεται να συμβεί και στην Ελλάδα σεισμός 7 Ρίχτερ»

Κωνσταντίνος Συνολάκης: «Μπορεί να δούμε μεγάλο σεισμό στο ελληνικό τόξο των 8,5 Ρίχτερ»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ξαφνική επίσκεψη Πούτιν στην Κριμαία – Για τα 9 χρόνια από την προσάρτησή της

Αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Κριμαία πραγματοποίησε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στο πλαίσιο της...

Παιδεραστής ο αδερφός του εισαγγελέα της Χάγης που εξέδωσε το ένταλμα κατά του Πούτιν!

Ο Karim Ahmad Khan είναι ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, ο οποίος...

Το «σκοτεινό» σχέδιο των ΗΠΑ για το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

Μεγάλη συζήτηση έγινε από το ένταλμα σύλληψης κατά του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν που...

Οι illegals & το… «όπλο» Τσάπμαν

Η Ρωσίδα κατάσκοπος Ιρίνα Αλεξάντρα Σμίροβα, τη δράση της οποίας αποκάλυψε η ΕΥΠ, συμμετείχε...

Σήμα κινδύνου από τον Τραμπ για τρίτο παγκόσμιο πόλεμο

Ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ επανέρχεται δριμύτερος, προειδοποιώντας ότι η καταστροφική στάση της κυβερνησης...

Σάο Πάολο: Συνετρίβη ελικόπτερο – 4 νεκροί

Συναγερμός σήμανε στο Σάο Πάολο, καθώς 4 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από συντριβή...

«Τίναξε» την τράπεζα και την παγκόσμια οικονομία και «απέδρασε» στην Χαβάη!

Ο Γκρέγκορι Μπέκερ, Διευθύνων σύμβουλος της Silicon Valley Bank, πούλησε μετοχές αξίας δεκάδων εκατομμυρίων...

DefenseNews: Η Ελλάδα αγοράζει αμφίβια οχήματα που απαγόρευσαν οι Πεζοναύτες μετά από θανατηφόρο συμβάν

Μετά την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι εγκρίθηκε η πιθανή πώληση αμφίβιων οχημάτων στην...

Τρομακτικές εικόνες – Υπερκυτταρική καταιγίδα χτυπά την Τουρκία!

Οι τουρκικές πόλεις Κιλίς και Γκαζιαντέπ κοντά στα σύνορα με τη Συρία, αλλά και...

Ο εφιάλτης 9χρονης που την απήγαγε το Ισλαμικό Κράτος: Βιασμοί, ξύλο και σκλαβοπάζαρα

Γροθιά στο στομάχι του κατά τα άλλα πολιτισμένου κόσμου, είναι τα όσα πέρασε στα...

Παρέμβαση της UBS: Συζητά την εξαγορά της Credit Suisse

Η τράπεζα UBS βρίσκεται σε συζητήσεις για την εξαγορά όλης ή μέρους της Credit...

Νεκρά έχουν ξεβραστεί στις γαλλικές ακτές περισσότερα από 900 δελφίνια κατά τους τελευταίους μήνες

Αντιμέτωπες με ένα ιδιαίτερα δυσάρεστο θέαμα βρίσκονται οι κάτοικοι στα γαλλικά παράλια στον Ατλαντικό...

Το Παρίσι «φλέγεται»: Σοβαρά επεισόδια με την αστυνομία

Σοβαρά επεισόδια έχουν ξεσπάσει στο Παρίσι, καθώς η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν θέλει να...

Νεκρός στα 60 του ο Lance Reddick του «John Wick»!

Σε ηλικία 60 ετών πέθανε σήμερα ο ηθοποιός Lance Reddick, εκ των βασικών πρωταγωνιστών...

Ο Ζελένσκι καρατόμησε στρατιωτικό διοικητή που είπε την αλήθεια σε Αμερικανούς δημοσιογράφους!

«Η Ουκρανία δεν διαθέτει εξειδικευμένα στρατεύματα λόγω απωλειών, ούτε πυρομαχικά, καθώς η απαισιοδοξία αυξάνεται».Αυτός...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σκηνές αρχαίας τραγωδίας στην κηδεία του 18χρονου Αντώνη που «έφυγε» ξαφνικά

Σε κλίμα οδύνης και ανείπωτου θρήνου τελέστηκε στα Μέγαρα...

Αγγελική Ηλιάδη: Πήγε ουρλιάζοντας στο σχολείο των γιων της

Ευτυχισμένη μητέρα επειδή μεγαλώνει δύο αγόρια δήλωσε η Αγγελική...

Ευρυδίκη Παπαδοπούλου: O λόγος που «αποκάλυψε» την ερωτική συνεύρεση του Μάριου με τη Σοφιάνα

Καλεσμένη βρέθηκε στην εκπομπή «Πρωινό μας» μετά την αποχώρησή...

Διασυρμός Χατζηδάκη σε ζωντανή μετάδοση: Κατάπιε τη γλώσσα του!

Επιτέλους, είδαμε τι σημαίνει πραγματική δημοσιογραφία σε πανελλαδικό τηλεοπτικό...

Το βουβό δράμα του «Καζαντζίδη των γηπέδων»

Διαβάστε στην «Espresso»: Βυθισμένος στην άνοια, ο «γίγαντας της...

Ο Άδωνις «κάρφωσε» την ημερομηνία των εκλογών μέσα στη νύχτα!

Μπορεί το Μέγαρο Μαξίμου να έχει προβεί στην προσφιλή...

Οργή Κυριάκου κατά συνεργατών: Σταματήστε να με παρουσιάζετε ως «βλαμμένο»

Δεν άντεξε άλλο ο Κυριάκος με την επικοινωνιακή διαχείριση...

NEWSROOM